fbpx

Πώς η Βουλγαρία έγινε ο 2ος μεγαλύτερος κάτοχος Bitcoin στον κόσμο

Πρόσφατα αποκαλύφθηκε πως η Βουλγαρία εμφανίστηκε ως η χώρα με την δεύτερη μεγαλύτερη ποσότητα Bitcoin στον κόσμο. Ακραίο; Ίσως. Ίσως και όχι. Το πιο παράξενο για τα νούμερα αυτά είναι πως η ίδια η κυβέρνηση της Βουλγαρίας έχει τουλάχιστον 213.000 Bitcoin. Με τις τρέχουσες τιμές, η αξία αυτών των Bitcoin είναι πάνω από 667 εκατομμύρια ευρώ! Εάν δηλαδή η κυβέρνησή της επέλεγε να μετατρέψει τα κρυπτονομίσματα αυτά σε κανονικά χρήματα θα μπορούσαν να καλύψουν μεγάλο μέρος του ΑΕΠ της χώρας.

Η Βουλγαρική κυβέρνηση κατέλαβε το “μικρό” αυτόν θησαυρό μετά από ένα συμβάν στο οποίο οι Βουλγαρικές αρχές κατάσχεσαν τα Bitcoin κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης που σχετιζόταν με τον εντοπισμό μιας διεθνούς ομάδας hacker που είχαν διαπράξει διάφορα “κυβερνοεγκλήματα”.

bulgaria bitcoin fintech industry

Το πεπρωμένο αυτών των Bitcoin παραμένει ακόμα ασαφές, ίσως η Βουλγαρική κυβέρνηση επιλέξει να τα βάλει σε δημοπρασία, όπως γίνεται πολλές φορές στις ΗΠΑ, ή να τα αξιοποιήσει με κάποιον άλλο τρόπο.

Το “Crypto Industry” στην Βουλγαρία

Η Βουλγαρία συμμετέχει ενεργά στον τομέα του “FinTech”, δηλαδή αυτόν της “οικονομικής τεχνολογίας”, ο οποίος συμπεριλαμβάνει το εμπόριο κρυπτονομισμάτων. Εκτός από το σημαντικό αριθμό crypto exchange εταιρειών που λειτουργούν αυτήν τη στιγμή στη Βουλγαρία, η χώρα είναι επίσης μια από τις λίγες στις οποίες γίνονται διεθνή συνέδρια crypto κάθε χρόνο. Επίσης είναι από τις λίγες χώρες που έχει “two-way” ATM κρυπτονομισμάτων, συγκεκριμένα δύο, στην πρωτεύουσά της. Τι είναι αυτό; Τα two-way crypto ATMs είναι ATMs στα οποία μπορείς να αγοράσεις και να πουλήσεις κρυπτονομίσματα όπως Bitcoin, Ether, Litecoin μεταξύ άλλων και να τα εξαργυρώσεις είτε σε ευρώ, είτε σε δολάρια είτε σε βουλγαρικά λεβ.

Η αλήθεια είναι ότι η Βουλγαρία είναι ένας ελκυστικός προορισμός για online επιχειρήσεις, καθώς προσφέρει προσιτό αλλά και καλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί ένα από τα πιο ανταγωνιστικά φορολογικά περιβάλλοντα στα Βαλκάνια, ίσως και στην Ευρώπη γενικότερα. Η Βουλγαρία επίσης επιβάλλει τον χαμηλότερο εταιρικό και προσωπικό φόρο εισοδήματος σε όλη την ΕΕ, σε ποσοστό μόλις 10%!.

Δείτε επίσης: Αναμένεται να ρυθμιστεί νομικά το Bitcoin από την Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με την Christine Lagarde

Μέχρι στιγμής επίσης αξίζει να σημειωθεί, πως δεν υπάρχει κάποιο περιεκτικό κανονιστικό πλαίσιο για αυτήν την καινούρια για τη χώρα βιομηχανία και πράγματα όπως οι συναλλαγές μεταξύ κρυπτονομισμάτων δεν απαιτούν κάποια αδειοδότηση (μέχρι στιγμής).

bulgaria bitcoin fintech industry 2Για την αντιμετώπιση του “κανονιστικού κενού”, η Βουλγαρική Επιτροπή Οικονομικής Εποπτείας δημοσίευσε πρόσφατα μια στρατηγική για την ενίσχυση των επιχειρήσεων κρυπτονομισμάτων στη χώρα. Η στρατηγική αυτή θα βασίζεται σε 4 βασικούς πυλώνες:

 

  1. Διαχείριση κινδύνων ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.
  2. Δημιουργία διαδικασιών αδειοδότησης που επιτρέπουν τη δημιουργία και την εποπτεία εταιρειών που προσφέρουν οικονομικά καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, συμπεριλαμβάνοντας υπηρεσίες συναλλαγών κρυπτονομισμάτων.
  3. Δημιουργία “κέντρων καινοτομίας” και δοκιμαστικών περιβαλλόντων.
  4. Δημιουργία ενός ρυθμιστικού πλαισίου και εποπτικών μηχανισμών.

Πώς φορολογούνται τα κρυπτονομίσματα στη Βουλγαρία;

Όσον αφορά στη φορολογία, στη Βουλγαρία, το εμπόριο που χρησιμοποιεί κρυπτονομίσματα αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζονται και άλλα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία. Επομένως, τυχόν κέρδη που πραγματοποιούνται από συναλλαγές Bitcoin θα υπόκεινται σε φόρο 10%, που όπως προαναφέραμε αποτελεί το χαμηλότερο στην ΕΕ. Όπως διευκρινίζεται από την Εθνική Υπηρεσία Εσόδων της Βουλγαρίας, τα φορολογητέα γεγονότα που υπόκεινται σε φορολογία περιλαμβάνουν μετατροπές κρυπτονομισμάτων σε “FIAT” νομίσματα (π.χ. από Bitcoin σε Ευρώ) αλλά και συναλλαγές/μετατροπές από κρυπτονομίσματα σε κρυπτονομίσματα, οι οποίες πρέπει να αναφέρονται στις οικονομικές αρχές ετησίως.

Gaming PC Builds
guest
0 ΣΧΟΛΙΑ
Feedbacks
Εμφάνισε όλα τα σχόλια
Eneba Many GEOs

READ MORE

FIND US ON

6,485FansLike
727FollowersFollow
294FollowersFollow
1,950SubscribersSubscribe