Η Google πρόσφατα παραδέχτηκε ότι το Assistant καταγράφει τον ήχο των χρηστών, ακόμα και όταν δεν είναι ενεργοποιημένο από τη φράση “Ok Google”. Η πληροφορία προέρχεται από το IndiaToday, σύμφωνα με το οποίο εκπρόσωποι της Google είπαν στην κυβέρνηση της Ινδίας ότι υπάλληλοί της μπορούν να ακούσουν τους διαλόγους μεταξύ των χρηστών και του Assistant.

Το παραπάνω, βέβαια, δεν είναι κάτι καινούργιο, αφού η εταιρεία και στο παρελθόν δεν έχει αρνηθεί κάτι τέτοιο. Αυτό που αποτελεί είδηση είναι ότι ο AI βοηθός της Google φέρεται να καταγράφει τον ήχο σε smartphones και smart speakers, ακόμα και όταν δεν έχει ζητήσει τη βοήθειά του ο χρήστης. Η εταιρεία είχε υποστηρίξει νωρίτερα ότι οι υπάλληλοί της ακούν όσα λένε οι χρήστες στο Assistant για να βελτιώσουν την τεχνολογία αναγνώρισης ομιλίας σε διάφορες γλώσσες. Η εταιρεία είπε ότι μόνο ένα μέρος όσων λέγονται είναι διαθέσιμο για τους εργαζομένους της και ότι δεν έχουν πρόσβαση σε ευαίσθητο περιεχόμενο. Ωστόσο, δε γνωρίζουμε τι στοιχειοθετεί “ευαίσθητο περιεχόμενο” για την εταιρεία.

Επιπλέον, η Google δε μας εξήγησε το λόγο που το Assistant ηχογραφεί όταν δεν ακούει την εντολή του. Γνωρίζουμε ότι πάντα είναι θέση να ακούσει τη φράση που το ξεκινά, αλλά έως τώρα πιστεύαμε ότι καταγράφει μόνο όσα λέγονται μετά τις φράσεις “Hey Google” ή “Ok Google”. Αν τελικά δεν ισχύει αυτό και η Google το έχει παραδεχτεί, τότε ανοίγει μεγάλη συζήτηση που αφορά σε προβλήματα ιδιωτικότητας.

Στο privacy policy της, η Google αναφέρει ότι το Assistant ενδεχομένως να ενεργοποιηθεί κατά λάθος αν ακούσει ήχο που μοιάζει με τη φράση “Hey Google”. Αν συμβεί αυτό, η εταιρεία συμβουλεύει τους χρήστες να πουν στο Assistant ότι δεν απευθύνονταν σε αυτό και έτσι αυτό θα διαγράψει όσα ειπώθηκαν. Ακόμα, στους όρους χρήσης αναφέρεται ότι τα recordings αποθηκεύονται, αλλά δεν αναφέρει πουθενά ότι οι υπάλληλοί της έχουν πρόσβαση σε αυτά.

Υπενθυμίζουμε ότι μπορείτε να διαγράψετε τους διαλόγους που είχατε με το Google Assistant όποτε επιθυμείτε. Ωστόσο, δεν είναι σαφές το αν τα δεδομένα αφορούν και στις καταγραφές που έγιναν χωρίς να το γνωρίζετε.