Με τις αποφάσεις των δύο τελευταίων κυβερνήσεων στις ΗΠΑ να έχουν ήδη προκαλέσει φαινομενικά ανεπανόρθωτες ζημιές στη Huawei, μια εταιρεία που μέχρι πρόσφατα βρισκόταν σε στενή μάχη με τη Samsung και στις top 3 εταιρείες smartphones παγκοσμίως. Μπορεί εξαιτίας του λεγόμενου “trade ban” η Huawei να έφυγε από το προσκήνιο σχεδόν όσο γρήγορα όσο ήρθε σε αυτό, όμως φαίνεται πως η εταιρεία στοιχημάτιζε πως οι πωλήσεις της εντός Κίνας, θα τη βοηθούσαν να ανακάμψει αργά αλλά σταθερά, ενώ με μερικές στρατηγικές κινήσεις, όπως η πώληση της θυγατρικής Honor, θα τους βοηθούσε να εστιάσουν στα δικά τους προϊόντα.

Ο λόγος πίσω από αυτό το σκεπτικό ήταν το γεγονός ότι η έλλειψη των υπηρεσιών και εφαρμογών της Google από τις συσκευές, που ήταν ένας από τους λόγους που έπεσαν κατακόρυφα οι πωλήσεις της σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν θα επηρέαζε τις πωλήσεις στην Κίνα, μιας και εκεί δεν χρησιμοποιούνται ούτως ή άλλως.

Ωστόσο, οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι τα πολιτικά παιχνίδια μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ προκάλεσαν μια πολύ μεγαλύτερη ζημιά απ’ όσο νομίζαμε αρχικά, καθώς οι πωλήσεις και οι αλυσίδες εφοδιασμού της εταιρείας επηρεάστηκαν τόσο στην εγχώρια αγορά της Κίνας όσο και στην παγκόσμια. Πλέον, η Huawei βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, με τις πωλήσεις της στην Κίνα να πέφτουν κατακόρυφα και να αποτελούν πολύ λιγότερο από το 10% των πωλήσεων στο 2ο τρίμηνο του 2021, ενώ νεότεροι ανταγωνιστές της όπως η Vivo, η Oppo και η Xiaomi βρίσκονταν στις 3 κορυφαίες θέσεις με την Apple και την Honor να καλύπτουν την τέταρτη και την πέμπτη θέση.

Όλα αυτά γίνονται ακόμα πιο ανησυχητικά έχοντας στο νου πως αύριο θα κυκλοφορήσει η πολυαναμενόμενη P50 σειρά smartphone της εταιρείας, αφήνοντας όμως πολλά ερωτηματικά σχετικά με το αν η Huawei έχει αρκετά αποθέματα ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει στη ζήτηση.

Πηγή: IDC