fbpx

Σπύρος Μπιμπίλας: Ένας άνθρωπος, πολλές δράσεις

Ο Σπύρος Μπιμπίλας είναι ευρέως γνωστός σε όλους μας. Κάποιοι ίσως τον μάθαμε από την φωνή του καθώς έχει ένα πλούσιο βιογραφικό με μεταγλωττίσεις πάνω από σαράντα χρόνια περίπου.

Η φωνή πίσω από τα αγαπημένα μας κινούμενα σχέδια
Ο Σπύρος  Μπιμπίλας έχει κάνει την ελληνική φωνή μερικών πολύ διάσημων χαρακτήρων όπως Bugs Bunny (για κοντά 30 ολόκληρα χρόνια!), Χαχανούλης/Γκρινιάρης/Σκουντούφλης (Στρουμφάκια), Τουίτι, Κέρμιτ ο Βάτραχος (The Muppet Show), Μεγάλος Δούκας (Σταχτοπούτα, Σταχτοπούτα ΙΙ και ΙΙΙ), Ρήγας Κούπα και Μπιλ η Σαύρα (Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων), Γουρουνάκι (Γουίνι το Αρκουδάκι), Ζάζου (Ο Βασιλιάς των Λιονταριών), Ιάγκο (Αλαντίν, Η Επιστροφή του Τζαφάρ, Ο Αλαντίν και ο Βασιλιάς των Κλεφτών), Ντόλυ (Λούκυ Λουκ), Μπισκοτούλης (Σρεκ, Σρεκ 2, Σρεκ ο Τρίτος, Σρεκ κι Εμείς Καλύτερα). Ακόμα συμμετείχε με ρόλους στα: Νιλς Χόλγκερσον, Τεν-τεν, Τάο Τάο, Η Πεντάμορφη και το Τέρας 3: Ο μαγικός κόσμος της Μπελ, Αστερίξ, Φλίνστοουνς και πάρα πολλές άλλες.

Σημαντική καλλιτεχνική πορεία χρόνων

Κάποιοι ίσως τον μάθαμε από τον ρόλο του χασάπη, Λάκη Φουρτουνάκη, στο επεισόδιο Η Βεντέτα της τηλεοπτικής σειράς Κωνσταντίνου και Ελένης. Λογικό για πολλούς, καθώς ο ΑΝΤ1 (όπως και πολλά άλλα κανάλια) προτιμάει να προβάλει την σειρά σε επανάληψη αρκετές φορές, την στιγμή που ο Μπιμπίλας έχει παίξει και σε άλλα αξιόλογα πράγματα, τόσο δραματικά όσο και κωμικά, σε σειρές, θέατρα, ταινίες κλπ.

Ένα σχόλιο για της τηλεοπτικές επαναλήψεις…

Αν και η δημοφιλής σειρά μπορεί πράγματι να έχει δυνατό κοινό, η συχνής επανάληψή της προκαλεί έκθεση των ηθοποιών, καθώς το κοινό θα τους ταυτίσει με συγκεκριμένους ρόλους την στιγμή που δεν θα έπρεπε. Όπως και ρόλους οι οποίοι ίσως δεν είναι καθοριστικοί για την καριέρα τους.

Ποιος είναι όμως ο πραγματικός Σπύρος Μπιμπίλας;

Ο Σπύρος Μπιμπίλας είναι πρόεδρος του ΤΑΣΕΗ (Ταμείο αλληλοβοήθειας Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών) και ταμίας του ΣΕΗ (Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών).

Χρήστος Αρφάνης: Είμαι πολύ χαρούμενος που μου παραχωρεί συνέντευξη ένας τόσο σπουδαίος άνθρωπος και ταλαντούχος ηθοποιός. Νιώθω τιμή που βλέπω από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πόσα πράγματα κάνεις και βοηθάς με πράξεις τους ηθοποιούς. Μπορείς να μας πεις για αρχή μερικά λόγια για το ΤΑΣΕΗ;

Σπύρος Μπιμπίλας: Το ΤΑΣΕΗ είναι το Ταμείο Αλληλοβοηθείας του Σωματείου Ελλήνων ηθοποιών και έχει κλείσει 102 χρόνια συνεχούς προσφοράς προς τους ηθοποιούς, ιδιαίτερα σε δύσκολες περιόδους όπως η σημερινή. Έχω την τιμή και την τύχη να είμαι Πρόεδρός του τα τελευταία 14 χρόνια των μνημονίων και πλέον του Κορονοϊού… Το ΤΑΣΕΗ φροντίζει τους ηθοποιούς με κάθε τρόπο…έχει ιατρεία, δίνει βοηθήματα, μοιράζει τρόφιμα, διεκπεραιώνει προβλήματα συνταξιούχων ή ασθενών ηθοποιών, κάνει πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκδίδει λευκώματα και πολλά άλλα. Έχει πολυποίκιλη δράση.

Πώς μπορεί κανείς να προσφέρει βοήθεια στο ΤΑΣΕΗ

Χ.Α: Πως μπορούν οι αναγνώστες μας να βοηθήσουν και αυτοί τους καλλιτέχνες που έχουν ανάγκη, κυρίως αυτούς τους δύσκολους καιρούς;

Σ.ΜΠ.: Βοήθεια μπορεί κανείς να προσφέρει είτε με τρόφιμα, είτε με χορηγίες, είτε αγοράζοντας τις εκδόσεις μας με τα ημερολόγια-λευκώματα ή και τα βιβλία βιογραφίες ηθοποιών που προωθούμε. Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά προς το κοινό στο κέντρο της Αθήνας ή μπορεί κανείς να μας τηλεφωνήσει στο 210-3815879.

Ένα πλούσιο βιογραφικό γεμάτο κινηματογραφικές ταινίες και σειρές

Σπύρος Μπιμπίλας

Χ.Α: Έχεις ένα πλούσιο βιογραφικό. Χάρη στην ανάπτυξη της τεχνολογίας, μπορεί μερικοί παλιοί ή ακόμα και ξεχασμένοι ρόλοι σου να δημοσιευτούν πλέον σε πλατφόρμες στο διαδίκτυο, όπως το YouTube. Ρόλοι σου σε κάποια σειρά, σε κάποια θεατρική παράσταση, σε κάποια ταινία οπού τα κανάλια δεν έχει τύχει να προβάλουν. Ποιός είναι ένας ρόλος σου που ξεχωρίζεις, ή καλύτερα, ποιούς ρόλους σου θα ήθελες το κοινό να αναζητήσει;

Σ.ΜΠ: Όταν με σταματούν στον δρόμο λόγω των συχνών επαναλήψεων του μοναδικού επεισοδίου του Κωνσταντίνου και Ελένης, πολύ συχνά τους λέω να προστρέξουν στο διαδίκτυο και να δουν την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΒΟΥΛΗΣΗ, μια προφητική για τα όσα συμβαίνουν σήμερα μικρού μήκους ταινία, όπου ερμηνεύω τον ρόλο ενός άστεγου που πεθαίνει στο Γκάζι. Εκεί, υπάρχουν και άλλες σπουδαίες δουλείες μου του παρελθόντος όπως η σειρά O ΖΗΤΙΑΝΟΣ, ΟΙ ΙΕΡΟΣΥΛΟΙ, Η ΚΑΘΟΔΟΣ και πολλές άλλες. Υπάρχουν κινηματογραφικές ταινίες όπως ΤΟ ΜΠΟΡΝΤΕΛΟ του Κουνδούρου, οι ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΝΕΣ ΝΥΧΤΕΣ της Μαρκετάκη, ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ του Πανουσόπουλου και πολλά ακόμα.

Η μεταγλώττιση τότε και σήμερα

X.A: Πως έχει επηρεάσει η τεχνολογία την μεταγλώττιση; Τι έχει αλλάξει όλα αυτά τα χρόνια που δουλεύεις σε αυτό τον χώρο. Από τα μέσα καταγραφής φωνής μέχρι οποιαδήποτε άλλη τεχνολογική αλλαγή έχει γίνει.

Σ.ΜΠ: Η μεταγλώττιση με την λούπα που ξεκίνησα πριν 40 χρόνια στα παλιά στούντιο, όπου γράφαμε όλοι μαζί και κάναμε πρόβες, δεν έχει καμία σχέση με την σημερινή μορφή δουλειάς που είναι εντελώς μοναχική. Πλέον ο καθένας γράφει μόνος τον ρόλο του ψηφιακά, χωρίς χαρτιά στο χέρι, μέσα σε μικροσκοπικά ατομικά στούντιο. Χάσαμε την επαφή με τους συνεργάτες. Βεβαία σήμερα αν κάνεις λάθος εύκολα διορθώνεται ενώ μπορείς να κάνεις και επανάληψη. Τότε, αρχίζαμε όλοι μαζί από την αρχή μέχρι να μην γίνει πουθενά λάθος. Γι’ αυτό κάναμε πρόβες, πολλές πρόβες. Έτσι, τότε οι αμοιβές ήταν πολύ καλές, ενώ σήμερα είναι τόσο μηδαμινές που εξελίσσονται σε αναξιοπρεπείς αν σκεφτείς πόσο ειδική δουλειά είναι. Την έκανα πάντα με κέφι αυτήν την δουλειά και με μάγευε το παιχνίδι με τις φωνές μου.

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας στην ευαισθητοποίηση του κόσμου

Σπύρος Μπιμπίλας

Χ.Α: Έχει βοηθήσει η ανάπτυξη της τεχνολογίας στην ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με την αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια; Για παράδειγμα, παρατηρείς αύξηση, σταθερότητα ή μείωση των ανθρώπων που βοηθούν το ΤΑΣΕΗ μετά την παρουσία της δράσης του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook;

Σ.ΜΠ: Αισθάνομαι ευτυχής σήμερα που μπορώ μόνος μου, με τα μέσα που μας προσφέρει το διαδίκτυο να προωθώ το έργο του ΤΑΣΕΗ χωρίς να παρακαλάω δημοσιογράφους να γράψουν κάτι για να κάνουν γνωστή την δράση μας. Είναι σαν να διαθέτω μόνος μου ένα περιοδικό ευρείας κυκλοφορίας, αφού μπορώ να στέλνω τα μηνύματα μας σε χιλιάδες ανθρώπους μέσω Instagram, Facebook και E-mail. Πολύς κόσμος ανταποκρίνεται κι έρχεται σε άμεση επαφή μαζί μας. Με έχει συγκινήσει η μικρή και η μεγάλη συμπαράσταση τόσων πολλών ανθρώπων του κλάδου μας, αλλά και απλών ανθρώπων.

Ένας άνθρωπος, άπειροι ρόλοι και συμβουλές για νέους ηθοποιούς

Σπύρος Μπιμπίλας

Χ.Α: Έχεις την τιμή και την περηφάνια να έχεις παίξει όλα τα είδη ρόλων, καθώς δεν αρνείσαι κανέναν ρόλο. Αυτό με κάνει να σε θαυμάζω σαν ηθοποιό αλλά και σαν άνθρωπο. Είσαι ένας χαρακτήρας που μπορεί και έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τα δικαιώματα κάθε ανθρώπου, ανεξαιρέτως φυλής, σεξουαλικής προτίμησης και άλλων χαρακτηριστικών. Δυστυχώς, λόγω πεζών ανθρώπων που μένουν στην επιφάνεια ή που απλά έχουν άλλες και διαφορετικές αντιλήψεις, έχεις δεχτεί bullying και ζημιά από μερικούς ρόλους που έχεις παίξει.

Μπορείς να δώσεις μια συμβουλή εμψύχωσης, σε νέους ηθοποιούς; Σε νέα ταλέντα, τα οποία θέλουν να απελευθερωθούν και να έχουν την επιλογή να παίξουν ό,τι ρόλους θέλουν, αλλά τα στερεότυπα που κακώς άλλοι άνθρωποι ή εξωτερικοί παράγοντες, τους έχουν φορτώσει, τους αποτρέπουν ή ακόμα και αποθαρρύνουν;

Σ.ΜΠ: Είμαι υπερήφανος που ίσως είμαι από τους λίγους Έλληνες ηθοποιούς που έχουν παίξει τα πάντα, από αρχαία τραγωδία, έως την ρεβύ πίστας και την ακραία επιθεώρηση. Κλασσικό και σύγχρονο θέατρο, κωμωδία και δράμα, όλα τα είδη ρόλων, όλες τις ηλικίες, όλους τους τύπους και όλα τα φύλα. Κι όμως, κάποιοι φασιστοειδείς και ρατσιστές “Έλληνες” προσπάθησαν κατά καιρούς να γελοιοποιήσουν την εικόνα μου, ορμώμενοι από μεμονωμένους ρόλους που ενσάρκωσα, κυρίως τους καρτούν gay. Αυτό δείχνει πόσο μακρυά από τον πολιτισμό είναι αυτοί οι άνθρωποι. ΔΕΝ ΠΤΟΗΘΗΚΑ ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ, αντίθετα αυτό με έκανε ακόμα πιο μαχητικό και επίμονο στην δουλειά μου και δεν φοβήθηκα να κινηθώ και νομικά εναντίον αυτών που ξεπέρασαν τα όρια της ευπρεπείας και του ανθρωπισμού. Γι’ αυτό, συμβουλή μου προς τα νέα παιδιά που θέλουν να μπλέξουν με κάθε τομέα της δουλειάς μας, είναι να μην εξαρτώνται από βλακώδη ή πικρόχολα σχόλια άλλα να ακολουθούν την οδό της καρδιάς τους με υπομονή και επιμονή κι έτσι στο τέλος θα νοιώσουν τι σημαίνει η λέξη ΕΥΤΥΧΙΑ. Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ είναι η πεμπτουσία της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

Προειδοποίηση για νέους μεταγλωττιστές και ηθοποιούς

Χ.Α: Θα ήθελες να μας πεις κάποια συμβουλή, κάποια προειδοποίηση σε κάποιον που θα ήθελε να ασχοληθεί με την μεταγλώττιση και την ηθοποιία;

Σ.ΜΠ: Αυτό που πρέπει να επισημάνω στα νέα παιδιά που μπαίνουν στον χώρο, στην πιο δύσκολη εποχή ακόμα κι από την εποχή του πόλεμου, είναι ότι αν δεν λατρεύουν αυτήν την τόσο δύσκολη δουλειά να μην ταλαιπωρηθούν για μερικά χρονιά και μετά εγκαταλείψουν. Καλύτερα να φύγουν από την αρχή, και αν το κάνουν για το χρήμα ή την ματαιοδοξία της αναγνωρισιμότητας διάλεξαν λάθος δρόμο και λάθος εποχή. Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΥΤΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΚΛΗΡΟΤΡΑΧΗΛΟΣ ΕΡΓΑΤΗΣ.

Σπύρος Μπιμπίλας

Μελλοντικά σχέδια

X.A: Κάποια μελλοντική δουλειά που θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας;

Σ.ΜΠ: Λόγω κοροναϊού, κάνεις μας δεν ξέρει αν θα πραγματοποιηθούν τα σχεδία του, παρ’ όλα αυτά έχω κλείσει να παίξω στον ΒΙΟΛΙΣΤΗ ΣΤΗΝ ΣΤΕΓΗ στο ΑΚΡΟΠΟΛ. Έχω ανακοινώσει και τα ΓΟΥΣΤΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΣΛΟΑΝ. Επίσης, θα ενταχθώ στο ΚAΦE ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ, ενώ είναι έτοιμες και τρεις(3) ταινίες που θα βγουν κάτω από ομαλές συνθήκες τον επόμενο χειμώνα. Τέλος, ετοιμάζω ένα λεύκωμα της καριέρας μου και το νέο ημερολόγιο-λεύκωμα του ΤΑΣΕΗ, αφιερωμένο στα 200 χρόνια της επανάστασης κατά των Τούρκων και στις πρωθιέρειες των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο Χρήστος Αρφάνης και η ομάδα του Three Pixels Lab θα ήθελαν να ευχαριστήσουν θερμά τον Σπύρο Μπιμπίλα για την συνέντευξη και να του ευχηθούμε καλή επιτυχία στο έργο του, τόσο στο ΤΑΣΕΗ όσο και στην καριέρα του γενικότερα.
Σε ευχαριστούμε για όλα Σπύρο Μπιμπίλα!
Gaming PC Builds
guest
0 ΣΧΟΛΙΑ
Feedbacks
Εμφάνισε όλα τα σχόλια
Eneba Many GEOs

READ MORE

FIND US ON

6,485FansLike
727FollowersFollow
294FollowersFollow
1,950SubscribersSubscribe