Fan films

“Fan film (ταινία θαυμαστών) είναι μια ταινία ή ένα βίντεο εμπνευσμένο από μια ταινία, ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα, ένα κόμικ, ένα βιβλίο ή ένα βιντεοπαιχνίδι που δημιουργήθηκε από θαυμαστές και όχι από τους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων ή τους δημιουργούς της πηγής. Οι σκηνοθέτες είναι συνήθος ερασιτέχνες, αλλά μερικές από τα πιο αξιοσημείωτα fan films έχουν δημιουργηθεί από επαγγελματίες κινηματογραφιστές ως σχολικά projects ή ως δείγμα/επίδειξη κινηματογραφικών δυνατοτήτων. Τα fan films ποικίλλουν εξαιρετικά στην ποιότητα, καθώς και στο μήκος, από μικρά τρέιλερ faux-teaser για ανύπαρκτες κινηματογραφικές ταινίες έως ταινίες μεγάλου μήκους. Τα fan films είναι επίσης παραδείγματα της εργασίας των θαυμαστών και της κουλτούρας του remix. Οι έννοιες που σχετίζονται στενά είναι οι Fandubs, Fansubs και Vidding, οι οποίες είναι αναδημιουργίες των θαυμαστών εμπνευσμένο από ήδη υπάρχον κινηματογραφικό υλικό. ”

Νομιμότητα των fan films

Λόγω της προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων, της προστασίας εμπορικών σημάτων και των περιορισμένων διατάξεων περί θεμιτής χρήσης, τα fan films που έχουν δημιουργηθεί χωρίς επίσημη εξουσιοδότηση ενδέχεται να υπάρχουν σε μια νομική γκρίζα περιοχή.

Ωστόσο, οι ταινίες θαυμαστών λειτουργούν συχνά κάτω από το ραντάρ ή οι ιδιοκτήτες IP κλείνουν τα μάτια, εφόσον αυτές είναι μη εμπορικού περιεχομένου.

«Έχουμε επικοινωνήσει με την Tolkien Enterprises και καταλήξαμε σε μια κατανόηση μαζί τους ότι, όσο είμαστε εντελώς μη κερδοσκοπικοί, τότε είμαστε εντάξει. […] Υποστηρίζουν τον τρόπο που οι θαυμαστές επιθυμούν να εκφράσουν τον ενθουσιασμό τους. ”
The Hunt for Gollum, Chris Bouchard (2009)

Επίσης, οι νομοθέτες ενίσχυσαν τις δραστηριότητες των θαυμαστών τα τελευταία χρόνια επεκτείνοντας τις περιπτώσεις δίκαιης χρήσης. Για παράδειγμα, το 2012 ο νόμος εκσυγχρονισμού πνευματικών δικαιωμάτων του Καναδά πρόσθεσε ρητά μια εξαίρεση που επιτρέπει τη μη εμπορική δημιουργία υλικού fan films. Μια απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου του 2013, Lenz εναντίον της Universal Music Corp., αναγνώρισε ότι οι δημιουργικές δραστηριότητες των θαυμαστών σε έργα που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα ενδέχεται να εμπίπτουν σε δίκαιη χρήση και ζήτησαν από τους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων να ελέγχουν και να σέβονται τη δίκαιη χρήση προτού κάνουν DMCA και κατεβάσουν το πρόγραμμα που περιέχει το υλικό τους χωρίς άδεια.

Πηγή: Wikipedia.

Επιμέλεια και μετάφραση: Χρήστος Αρφάνης για το threepixelslab.gr,2020

Σε αυτό το άρθρο θα χρησιμοποιήσουμε ως παράδειγμα ταινιών θαυμαστών, το film του Chris R. Notarile «The F ** king Mask»

Blinky Productins και Chris R. Notarile

fan film

Η ταινία ξεκινά με το γνωστό λογότυπο της Blinky Productins, μιας ομάδας παραγωγής ήχου και εικόνας που έχει 146 τίτλους στο IMDb. Μερικοί μπορεί να γνωρίζουν τον Blinky από την τεράστια κυριαρχία του σε ταινίες θαυμαστών που συνήθως επαινούνται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή τους οπαδούς. Αλλά ο Blinky έχει επίσης πολλά πρωτότυπα έργα. Ο Chris R. Notarile ,ιδιοκτήτης του Blinky Productions είναι ένας ταλαντούχος και παθιασμένος συγγραφέας, σκηνοθέτης, κινηματογράφιστής που απολαμβάνει ό,τι κάνει πολύ, αλλά έχει επίσης τις βάσεις και το εκπαιδευτικό υπόβαθρο για να το υποστηρίξει. Ο Chris αποφοίτησε από τη Σχολή Εικαστικών Τεχνών με BFA σε κινούμενα σχέδια. Ειδικευμένος στο Stop-Motion animation, (ένα δευτερεύον είδος στο οποίο δημιουργούνται ταινίες όπως το “Corpse Bride” και το “The Nightmare Before Christmas”)

Ο Chris έμαθε διάφορες τεχνικές στην τέχνη της ειδικής δημιουργίας FX, από το μακιγιάζ και τα προσθετικά εφέ έως τη σχεδίαση και την κατασκευή props.

the maskΗ ταινία είναι ένα πολύ διασκεδαστικό ταξίδι που απέδειξε τον σεβασμό του Chris για την αρχική ιδιοκτησία του The Mask. Για όσους ίσως δεν γνωρίζουν, το The Mask είναι μια σειρά κόμικς που δημιουργήθηκε από τους Doug Mahnke και John Arcudi και εκδόθηκε από το Dark Horse Comics.

Ο ταλαντούχος σκηνοθέτης, με σεβασμό στις ρίζες των χαρακτήρων, έδωσε φρέσκο ​​αέρα στην κληρονομιά του χαρακτήρα. Η ταινία δημιουργήθηκε και φτιάχτηκε με αγάπη και αυτό είναι ορατό σε κάθε καρέ. Έγινε πολύ δουλειά, καθώς η ταινία περιέχει έναν καλλιτέχνη μακιγιάζ που συμβάλλει στην επίτευξη του οράματος του σκηνοθέτη επαγγελματικά, κάνοντας μια ταινία που το καστ και το συνεργείο και όλοι οι εμπλεκόμενοι θα αισθανόταν περήφανοι, και με σεβασμό στις αρχικές δημιουγρίες.

Η ταινία περιλαμβάνει στους τίτλους της κάθε καλλιτέχνη του οποίου τα τραγούδια χρησιμοποιήθηκαν για να καταστήσει δυνατή αυτήν την ταινία, καθώς και ο Mike Richardson που είναι ο δημιουργός του The Mask και ο σημερινός πρόεδρος των Dark Horse Comics.

Η τελική κάρτα της ταινίας, αναφέρει ότι το έργο είναι Fan Film!

Γιατί συμβαίνει αυτό ; Οι ταινίες θαυμαστών είναι αποτέλεσμα του μεγάλου αντίκτυπου και η έμπνευσης τους προέρχεται από διάφορα οπτικοακουστικά μέσα. Μερικοί άνθρωποι, πεινασμένοι για λίγα δευτερόλεπτα φήμης, «προβολών» και προσοχής, κάνουν ταινίες βασισμένες σε γνωστούς χαρακτήρες. Στη χειρότερη περίπτωση, συνήθως χρησιμοποιούν τα πρωτότυπα λογότυπα του κατόχου πνευματικών δικαιωμάτων, ή κάνουν παραπλανητικές καταστάσεις, και τίτλους δολώματος, (με το «επίσημο» στον τίτλο μπορεί να οδηγήσει όποιον χρησιμοποιεί σε μπελάδες. Υπάρχει μια σημαντική διαφορά στην επισήμανση της ταινίας σας « πρωτότυπο », όπως φαίνεται ότι είναι ένα πρωτότυπο έργο, από την ετικέτα ως« επίσημο »που σημαίνει ότι σχετίζεται με μια θέση ευθύνης.) ψεύτικες μικρογραφίες, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σύγχυση σε πολλούς ανθρώπους και θαυμαστές, που μπορούν εύκολα να αναλάβουν μια «ταινία θαυμαστών » ως επίσημο έργο. Αναφέροντας στον τίτλο σας ότι αυτό που φτιάξατε είναι μια fan film, δείχνει ότι γνωρίζετε ότι κάνατε μια ταινία θαυμαστών και ενημερώνετε τους θεατές σας ότι μόλις παρακολούθησαν μια  δουλειά που δεν είναι επίσημη!

Ο Chris φαίνεται να απολαμβάνει να κάνει ταινίες θαυμαστών και να απεικονίζει τις ιδέες του για μερικούς δημοφιλείς χαρακτήρες. Οι έννοιες που σχετίζονται στενά με τις ταινίες θαυμαστών είναι οι Fandubs, Fansubs και Vidding, οι οποίες είναι αναδημιουργίες των θαυμαστών σε ήδη κυκλοφορούμενο υλικό ταινιών. Ο Notarile είναι ένας ταλαντούχος συγγραφέας και σκηνοθέτης. Αυτό που λατρεύει περισσότερο και όπως διαβάζουμε παραπάνω, οι κύριες σπουδές του σχετίζονται, είναι η δημιουργία ταινιών. Προφανώς κάποιος που αγαπάει τη γραφή μπορεί να γράψει ένα fan fiction με βάση τα αγαπημένα του έργα, και με τον ίδιο τρόπο ένας σκηνοθέτης μπορεί να κάνει μια ταινία θαυμαστών με βάση ένα οπτικοακουστικό ή οπτικό μέσο που του αρέσει.

Επίλογος

films

Μεταξύ των πολλών ταινιών που έκανε ο Chris, υπάρχουν πολλές ταινίες θαυμαστών που τραβούν την προσοχή πολλών ανθρώπων και ειδησεογραφικών ιστότοπων. Όμως οι οπαδοί της Blinky Productions δεν βασίζονται μόνο σε ταινίες θαυμαστών. Μπορεί να έχει πολλά fan films στο βιογραφικό του, αλλά υπάρχουν πολλά πρωτότυπα έργα του που γίνονται επίσης επιτυχημένα και οι άνθρωποι τα αγαπούν, αποδεικνύοντας ότι ο Chris είναι κάτι περισσότερο από απλώς ένας θαυμαστής που πήρε μια κάμερα και έκανε μερικά έργα για τη φήμη ή την σημασία. Ότι ο Chris R. Notarile είναι ένας πολύ ταλαντούχος δημιουργός και ένας οραματιστής σκηνοθέτης.

Τελικές σκέψεις

Τα έργα θαυμαστών δεν έχουν πολλές διαφορές σε σύγκριση με τα πρωτότυπα οπτικά έργα. Και οι δύο χρειάζονται ένα καστ και συνεργείο για να γίνουν. Και τα δύο χρειάζονται χρόνο, σενάριο και εξοπλισμό, τοποθεσίες και ταλέντα. Οι ηθοποιοί, γυναίκες και άνδρες είναι ουσιαστικό μέρος της δημιουργίας μιας ταινίας. Τα ταλέντα και το συνεργείο, εάν είναι δυνατόν από τις εταιρείες παραγωγής, δεν θα πρέπει να εργάζονται δωρεάν, εκτός εάν όλοι συμφωνούν και κάνουν μια συμφωνία για αυτό.

Για να παραδώσετε μια καλή ταινία, μια ταινία θαυμαστών ή ένα πρωτότυπο έργο, χρειάζεστε χρήματα.

Δεδομένου ότι οι ταινίες θαυμαστών σε καμία περίπτωση δεν συνδέονται με τους αρχικούς κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων ή εταιρείες, καθώς και είναι ταινίες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για ιδιωτική χρήση μόνο και δεν προορίζονται για πωλήσεις οποιουδήποτε είδους, πολλοί κινηματογραφιστές χρησιμοποιούν πλατφόρμες crowdfunding για τη χρηματοδότηση των fan films τους.

Μπορείτε να δείτε την δουλειά του Chris R. Notarile και των Blinky Productions στο IMDB αλλά και στο Youtube.

 

Επιμέλεια και συλλογή πληροφοριών,  Χρήστος Αρφάνης.