Έπειτα από πάρα πολλές αναβολές, το No Time To Die έφτασε επιτέλους στην μεγάλη οθόνη και ο θρυλικός πράκτορας James Bond είναι έτοιμος να σώσει για μια ακόμα φορά τον κόσμο. Ασφαλώς όμως, τα πράγματα δεν θα είναι τόσο απλά, μιας και θα αντιμετωπίσει αρκετά εμπόδια.

Το No Time To Die είναι η κατά σειρά 27η ταινία James Bond και ήρθε για να συμπληρώσει επάξια μια γεμάτη δεκαπενταετία με πέντε ταινίες του Daniel Craig στον ρόλο του 007. Ο Craig μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια έχει καταφέρει να δώσει την δική του προσέγγιση στον Βρετανό πράκτορα και να αναδείξει την δική του οπτική για τον χαρακτήρα του James Bond. Η ταινία του , σε σενάριο των Neal Purvis και Robert Wade έρχεται και δένει “γλυκά” πάνω στον Daniel Craig, που όπως είναι γνωστό αποχαιρετά τον ρόλο του 007 με το No Time To Die.

No Time To Die

Ο Αντιπλοίαρχος του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού, James Bond, φαίνεται να έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση και να απολαμβάνει τις χαρές της ζωής. Ωστόσο, τα σχέδιά του όπως πάντα δεν ακολουθούνται κατά γράμμα, μιας και πάντα θα υπάρχουν αρκετές εκπλήξεις στον δρόμο του. Ένας φίλος από τα παλιά, ο αγαπημένος Felix Leiter της CIA, αναθέτει μια δουλειά στον καλό του φίλο, που αυτός δεν μπορεί να αρνηθεί. Μόνο που αυτή τη φορά φαίνεται πως ο James Bond, πέρα από τον βασικό “κακό” της ταινίας, θα έχει να αντιμετωπίσει και το “εγώ” του, το παρελθόν, αλλά και τον αμείλικτο χρόνο.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός, Rami Malek, είναι αυτός που επιλέχθηκε να μπει εμπόδιο στην “γαλήνια” ζωή του 007. Ωστόσο, η επιλογή των παραγόντων της ταινίας να στήσουν έναν κακό με αυτή την ήπια και ήρεμη προσέγγιση, ίσως δεν ήταν και ό,τι καλύτερο. Ο Lyutsifer Safin, όπως είναι το όνομά του στην ταινία, δεν καταφέρνει να πείσει με τον ρόλο του και να μας μεταδώσει το αίσθημα του “τρελού”, του παρανοϊκού που θέλει να ικανοποιήσει τα “εγώ” του. Ο ρόλος του Malek περνάει αρκετά αδιάφορος, σε σημείο που ξεχνάς ότι ο James Bond έχει κάποιον ισχυρό απέναντί του, αφού καθ’ όλη την διάρκεια της ταινίας δεν καθίσταται σαφές για το τι ακριβώς μήνυμα θέλει να περάσει ο Safin.

No Time To DieΑντιθέτως, στον δρόμο του θρυλικού πράκτορα θα βρεθεί και η Paloma, όπου υποδύεται η ηθοποιός Ana de Armas, και ομολογουμένως ήταν μια ευχάριστη, αν και πολύ σύντομη έκπληξη. Οι σκηνές που εκτυλίσσονται με την Paloma στο πλευρό του James Bond ήταν από τις πιο έντονες και γρήγορες στην ταινία, ενώ συνοδεύονταν από αρκετό μυστήριο, αλλά και έξυπνες ατάκες με το κλασικό χιούμορ του 007. Αν κάτι δεν άφησε τόσο καλή εντύπωση στο κομμάτι αυτό, είναι ίσως τα λίγα λεπτά που είδαμε στις οθόνες μας την Ana de Armas, μιας και σαν ένα “James Bond κορίτσι” θα περίμενε κανείς να έχει λίγη περισσότερη επιρροή πάνω στον χαρακτήρα.

No Time To Die

Η επιλογή να μην δούμε τόσο έντονα την Paloma, ενδεχομένως να δένει με το γεγονός πως η ταινία “αγκαλιάζει” το έτερο κορίτσι του James Bond, την Madeleine. Η ιδιαίτερα όμορφη και σαγηνευτική Léa Seydoux, υποδύεται για μια ακόμα φορά τον έρωτα του 007, ενώ μάλιστα στο No Time To Die ο ρόλος της είναι κάτι παραπάνω από βασικός, αφού πρακτικά όλο το “τρέξιμο” του Craig οφείλεται σε αυτή…και όχι μόνο. Για πρώτη φορά στο σύμπαν του James Bond, βλέπουμε τον Βρετανό πράκτορα να “λυγίζει” μπροστά στην θέα δύο ματιών, παρόλο που έχει περάσει από το “For Your Eyes Only“, και να παρουσιάζεται ως πιο ευάλωτος και γήινος. Ο ρόλος του σκληροτράχηλου 007 που δεν διστάζει μπροστά στους εχθρούς, φαίνεται να “υποκύπτει” στην σκηνοθεσία του Fukunaga, να διακατέχεται από συναισθήματα, να νιώθει και να απολαμβάνει αυτό που τόσα χρόνια δεν είχε κατά νου, μια απλή καθημερινή ζωή. Ωστόσο, ο χρόνος δεν ήταν ποτέ σύμμαχος του James Bond, κάτι που ισχύει και σε αυτή την ταινία και όπως αποδεικνύεται είναι ίσως ο μεγαλύτερος εχθρός όλων.

No Time To Die

Έχοντας περάσει, λοιπόν, δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια με τον Daniel Craig στον ρόλο του 007, ήρθε η στιγμή να τον αποχαιρετήσουμε. Και δεν θα μπορούσε ίσως να υπάρξει καλύτερος τρόπος από αυτόν που επέλεξε ο Fukunaga με τους συνεργάτες του. Ο Craig αφήνει για πάντα το όνομα του James Bond, όπως επίσης αφήνει και στους θεατές του μια γλυκόπικρη γεύση, μια μελαγχολία, ίσως μια ανακούφιση για όλα αυτά τα δεινά που αντιμετώπισε ο χαρακτήρας.

Το No Time To Die σίγουρα δεν είναι η καλύτερη James Bomd ταινία, ωστόσο δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς πως χαρακτηρίζεται από αρκετά σημαντικές σκηνές, από επιλογές που φέρνουν τον πρωταγωνιστή σε δύσκολη κατάσταση για πρώτη φορά και τον αφήνουν να παρουσιάσει όλα του τα συναισθήματα που διοχέτευε όλα αυτά τα χρόνια.

No Time To DieΗ ταινία συνοδεύεται για μια ακόμα φορά από την άρτια μουσική υπόκρουση που επιμελείται ο Hans Zimmer, ενώ το τραγούδι των τίτλων “No Time To Die” ερμηνεύει η Billie Eilish, με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο. Το υπόλοιπο cast συμπληρώνουν η νέα; 007 Lashana Lynch ως Nomi, ο Ralph Fiennes ως M, ο πλέον προσωπικά αγαπητός Ben Whishaw ως Q, η Naomie Harris ως Moneypenny καθώς και πολλοί ακόμα.

Η επισήμανση της ταινίας με βαθμολογίες και αστέρια είναι κάτι που θέλουμε να αποφύγουμε, καθώς τα νούμερα είναι υποκειμενικά. Πρόκειται για ένα όχι ιδιαίτερα καινοτόμο και ριζοσπαστικό James Bond φιλμ, ωστόσο σίγουρα αφήνει το δικό του στίγμα στην πολυετή σειρά. Είναι μια ταινία που βλέπεται πολύ ευχάριστα, ωστόσο ενδέχεται να δημιουργήσει αρκετά ερωτηματικά στους μη γνώστες του παρελθόντος του πράκτορα James Bond. Επομένως, ένα φρεσκάρισμα στις προηγούμενες Daniel Craig Era ταινίες, θα ήταν σίγουρα βολικό.