fbpx

Η Disney πρόσθεσε προειδοποιήσεις για ρατσιστικά στερεότυπα σε ορισμένες παλαιότερες ταινίες

AristocatsΑρκετές ταινίες και εκπομπές στη πλατφόρμα streaming Disney+ φέρουν τώρα μια προειδοποίηση περιεχομένου, χωρίς δυνατότητα παράβλεψης, που επισημαίνει την ύπαρξη ρατσιστικών στερεότυπων στο περιεχόμενο του προγράμματος. “Αυτό το πρόγραμμα περιλαμβάνει αρνητικές απεικονίσεις ή/και κακομεταχείριση ανθρώπων ή πολιτισμών“, αναφέρει η προειδοποίηση. “Αυτά τα στερεότυπα ήταν τότε λάθος και εξακολουθούν να είναι λάθος και σήμερα. Αντί να καταργήσουμε αυτό το περιεχόμενο, θέλουμε να αναγνωρίσουμε τον επιβλαβές αντίκτυπό του, να μάθουμε από αυτό και να πυροδοτήσουμε μια συζήτηση, χτίζοντας έτσι ένα μέλλον χωρίς αποκλεισμούς, μαζί.” Ακόμα η εταιρεία δίνει την εξής υπόσχεση: “Η Disney έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει ιστορίες με εμπνευσμένα και φιλοδοξικά θέματα που αντικατοπτρίζουν την πλούσια ποικιλία της ανθρώπινης εμπειρίας σε όλο τον κόσμο.

DumboΤο μήνυμα 12 δευτερολέπτων εμφανίζεται πριν από κλασικές ταινίες της Disney όπως The Aristocats, Peter Pan, Dumbo και Swiss Family Robinson. Περιλαμβάνει ακόμα μια διεύθυνση URL για έναν ιστότοπο της Disney που ονομάζεται Stories Matter που εξηγεί γιατί οι απεικονίσεις ορισμένων χαρακτήρων σε αυτές τις εκπομπές και ταινίες είναι επιβλαβείς και/ή προσβλητικές. Μπορείτε να δείτε τον ιστότοπο εδώ. Όπως θα παρατηρήσουμε στο παραπάνω URL, υπάρχει μια ενδεικτική λίστα παραδειγμάτων με σκηνές από αγαπημένες και κλασσικές ταινίες οι οποίες αναπαράγουν ρατσιστικά στερεότυπα.

Ο ρατσισμός και τα στερεότυπα σε κλασικές ταινίες της Disney είναι ένα σύνηθες φαινόμενο. Παρακάτω θα αναφέρουμε μερικές στιγμές μόνο όπου η εταιρεία αποτύπωσε ρατσιστικά στερεότυπα σε πολύ γνωστές ταινίες της:

DisneyLady and the Tramp (1955): Στην ταινία Η Λαίδη και ο Αλήτης, δύο γάτες Σιάμ, η Si και η Am, απεικονίζονται με αντι-ασιατικά στερεότυπα. Υπάρχει επίσης μια σκηνή σε ένα άσυλο για αδέσποτα σκυλιά όπου οι σκύλοι με έντονη έμφαση απεικονίζουν όλα τα στερεότυπα των χωρών από τις οποίες προέρχονται οι φυλές τους, όπως για παράδειγμα ο Pedro the Mexican Chihuahua και ο Boris the Russian Borzoi.

The Aristocats (1970): Στις Αριστόγατες, μια γάτα Σιάμ που ονομάζεται Shun Gon, της οποίας η φωνή ανήκει σε λευκό ηθοποιό, σχεδιάζεται ως ρατσιστική καρικατούρα ενός ασιατικού ατόμου. Η γάτα παρουσιάζεται να παίζει πιάνο με τσοπ στικς.

Dumbo (1941): Μια ομάδα από κοράκια που βοηθούν τον Dumbo να μάθει πώς να πετάει έχει υπερβολικές στερεοτυπικές φωνές που θυμίζουν μαύρα άτομα. Ο επικεφαλής κοράκι ονομάζεται Jim Crow και αποτελεί μια ξεκάθαρη αναφορά σε ένα σύνολο ρατσιστικών διαχωριστικών νόμων στις νότιες ΗΠΑ εκείνη την εποχή, και παίζεται από έναν λευκό ηθοποιό, τον Cliff Edwards. Μπορείτε να διαβάσετε για τους νόμους Jim Crow στην Wikipedia.

Jungle BookJungle Book (1968): Ο χαρακτήρας King Louie, ένας πίθηκος με κακές γλωσσικές δεξιότητες, τραγουδά σε στυλ τζαζ Dixieland και εμφανίζεται ως τεμπέλης. Ο χαρακτήρας έχει επικριθεί αρκετές φορές ως ρατσιστική καρικατούρα των Αφροαμερικανών.

Peter Pan (1953): Η ταινία αναφέρεται στους ιθαγενείς ως “redskins”, μια έκφραση όπου χρησιμοποιείται ρατσιστικά. Ο Peter και τα Lost Boys χορεύουν επίσης με καλύμματα κεφαλιών, τα οποίο η Disney χαρακτηρίζει τώρα ως “μορφή κοροϊδίας και ιδιοποίησης του πολιτισμού και των εικόνων των ιθαγενών.” Ένα τραγούδι που αρχικά ονομάστηκε Τι είναι αυτό που κάνει τον κόκκινο άνδρα κόκκινο; (What Made the Red Man Red?) αποκηρύχτηκε επίσης ως ρατσιστικό και αργότερα μετονομάστηκε σε Τι είναι αυτό που κάνει το γενναίο άνθρωπο γενναίο; (What makes the brave man brave?)

Διαβάστε ακόμα: Η Disney αποφασίζει να εστιάσει στις υπηρεσίες streaming περιεχομένου

guest
0 ΣΧΟΛΙΑ
Feedbacks
Εμφάνισε όλα τα σχόλια

READ MORE

Αυτή είναι η νέα γενιά 992 της Porsche 911 GT3

Για τους λάτρεις των κωδικών ονομασιών, αυτή είναι η νέα γενιά 992 Porsche 911 GT3. Για εμάς τους υπόλοιπους, αυτή είναι η Porsche που...

Τους λιγότερους σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχει η Ελλάδα

Ουραγός στα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων παραμένει η χώρα μας. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η Ελλάδα έχει μόλις 61 δημόσιους σταθμούς φόρτισης...

FIND US ON

5,482FansLike
727FollowersFollow
303FollowersFollow
1,630SubscribersSubscribe