Όντας fan της σειράς Pokémon από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, πάντα με συνέπαιρνε ο ενθουσιασμός όταν άκουγα ότι πρόκειται να κυκλοφορήσει μια νέα κασέτα. Από τα κινούμενα σχέδια, μέχρι και τα ιστορικά παιχνίδια, τα Pokémon, αποτελούν αδιαμφισβήτητα μία από τις καλύτερες και διαχρονικότερες σειρές όλων των εποχών.

Τα τελευταία χρόνια, η Nintendo έχει ξεκινήσει να επαναφέρει στο προσκήνιο παλαιότερες κασέτες, τις οποίες προσπαθεί να εκμοντερνίσει. Παρόλα αυτά, το πιο δύσκολο, κατά τη γνώμη μου, κομμάτι κατά τη δημιουργία ενός remake τίτλου, είναι το κατά πόσο “μπορεί” η εταιρεία να αλλάξει κάποια ίσως στοιχειώδη χαρακτηριστικά του, χωρίς ταυτόχρονα να αλλοιώσει το παιχνίδι καθαυτό, ή ακόμα και να δυσαρεστήσει το κοινό του. Ως επί το πλείστον, ο ιαπωνικός κολοσσός έχει καταφέρει να κάνει μια αξιόλογη δουλειά, με το αποκορύφωμα να αποτελούν χωρίς δεύτερη σκέψη, τα Pokémon Heart Gold και Pokémon Soul Silver. Μερικές σκάλες πιο κάτω, πιστεύω ότι βρίσκονται και τα Pokémon Brilliant Diamond και Shining Pearl. Ας δούμε τα πράγματα λίγο πιο αναλυτικά ωστόσο.

Pokemon Brilliant Diamond and Shining Pearl

Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς όταν ξεκινάει το παιχνίδι για πρώτη φορά, είναι το νέο του εναλλακτικό 3D Chibi Art Style, το οποίο παραπέμπει αρκετά σε The Legend of Zelda: Link’s Awakening και Animals Crossing. Αν και στην αρχή προσπάθησα να μη δώσω μεγάλη σημασία και να το προσπεράσω, δυστυχώς δεν τα κατάφερα. Πιστεύω η συγκεκριμένη επιλογή ήταν ένα μεγάλο λάθος. Αρχικά, οι χαρακτήρες φαίνονται αστείοι, είναι όλοι σχετικά ίδιοι μεταξύ τους και δείχνουν κυριολεκτικά απαθείς. Δεν έχουν την ικανότητα να εκφράσουν κανένα απολύτως συναίσθημα και το πιο λυπηρό της υπόθεσης, είναι ότι ακόμα και οι βασικοί ανταγωνιστές των παιχνιδιών, είναι ακριβώς ίδιοι με όλους τους υπόλοιπους NPC’s. Ένα αρκετά στοιχειώδες χαρακτηριστικό, αποτελούσε το γεγονός ότι οι βασικοί ανταγωνιστές των Pokémon παιχνιδιών, πάντα ήταν πιο “τρομακτικοί” και “εκφοβιστικοί”, με αποτέλεσμα οι παίκτες να καταλάβαιναν ότι πρόκειται να ακολουθήσει μια πολύ δυνατή μάχη. Δυστυχώς, το συγκεκριμένο 3D Chibi Art Style, υστερεί ολοκληρωτικά σε αυτό το κομμάτι.

Πέρα από το art style των χαρακτήρων ωστόσο, υπάρχουν κάποια άλλα στοιχεία στα οποία  τα Pokémon Brilliant Diamond και Shining Pearl διαπρέπουν. Το πρώτο αφορά στις μάχες. Είναι πραγματικά βελτιωμένες με έναν εξαιρετικό, κυρίως οπτικό τρόπο. Πλέον όταν μονομαχείτε υπάρχει ένα πανέμορφο, δυναμικό background, το οποίο προσθέτει μία αίσθηση ζωντάνιας στις μάχες. Θα παρατηρήσετε τον καιρό να αλλάζει, σκιές από το υψηλότερο βουνό της Sinnoh, Coronet να καλύπτουν μερικές φορές το φως του ήλιου και γενικότερα ομορφότερα πλάνα καθώς μάχεστε.

Έπειτα, υπάρχει το οπτικοακουστικό κομμάτι. Οπτικά, τα παιχνίδια φαίνονται πολύ όμορφα, ενώ ταυτόχρονα παραμένουν απόλυτα πιστά στα original. Παίζοντας, θα απολαύσετε την ποικιλομορφία της περιοχής Sinnoh, τις οροσειρές της, τα καταπράσινα λιβάδια και σκοτεινά της δάση, τις βαθιές γεμάτες Pokémon λίμνες, καθώς και τα κατάλευκα, χιονισμένα μονοπάτια της. Η μουσική επίσης, είναι αψεγάδιαστη. Πραγματικά έχει γίνει άψογη δουλειά όσον αφορά στη διασκευή της. Όλοι πιστεύω μπορούμε να αναγνωρίσουμε, ότι όλα τα παιχνίδια που διαδραματίζονται στη περιοχή Sinnoh, παρέχουν μερικά από τα καλύτερα themes στην ιστορία της σειράς Pokémon, με τα remakes των Pokémon Brilliant Diamond και Shining Pearl, να μην αποτελούν ούτε κατά διάνοια εξαίρεση.

Ο πυρήνας και η δομή των τίτλων τώρα, παραμένουν πιστοί και εφάμιλλοι με αυτών του 2006. Όντας εκπαιδευτές Pokémon, ταξιδεύετε από πόλη σε πόλη πιάνοντας όσα περισσότερα Pokémon μπορείτε για να βοηθήσετε τον καθηγητή Rowan με την έρευνά του, ενώ παράλληλα επιθυμείτε να γίνετε ο καλύτερος εκπαιδευτής Pokémon, αποκτώντας και τα 8 εμβλήματα από κάθε πόλη, με σκοπό να κερδίσετε την Elite Four και να ανακηρυχθείτε οι επόμενοι πρωταθλητές της Sinnoh. Ακόμα, κατά τη διάρκεια αυτού του δύσκολου αλλά συνάμα ευχάριστου ταξιδιού, προσπαθείτε να εμποδίσετε τα κακόβουλα σχέδια της Team Galactic, τα οποία αφορούν ένα θρυλικό Pokémon. Εάν έχετε βαρεθεί ή κουραστεί από τη γνωστή αυτή φόρμουλα της σειράς, τότε τα Pokémon Brilliant Diamond και Shining Pearl, δε θα σας προσφέρουν κάτι το διαφορετικό. Έχουν προστεθεί ωστόσο, κάποιες σημαντικές Quality Of Life αλλαγές, οι οποίες αποσκοπούν στο να κάνουν τη ζωή του παίκτη πιο εύκολη. Ίσως περισσότερο εύκολη από όσο θα έπρεπε κάποιες φορές.

Μία πολύ έξυπνη QoL αλλαγή, αφορά το νέο HM σύστημα. Όπως όλοι ξέρουμε, επιθέσεις όπως Rock Smash, Strength, Fly, Surf και άλλες, τις μαθαίναμε συνήθως σε κάποιο Pokémon σαν το Bidoof, ενώ τώρα, κάθε φορά που θέλουμε να τις χρησιμοποιήσουμε, το κάνει για εμάς ένα…Bidoof. Ναι, καλά διαβάσατε. Το Bidoof έγινε και επίσημα ένας HM “σκλάβος”. Παρόλα αυτά, το όλο νόημα της αλλαγής αυτής, είναι ότι πλέον δε χρειάζεται να χαραμίζετε μία ολόκληρη θέση στο Party σας, για να χρησιμοποιείτε μόνο και μόνο τις HM επιθέσεις. Κατά τη γνώμη μου, μια παραπάνω από ευπρόσδεκτη αλλαγή η οποία χρειαζόταν χρόνια τώρα.

Ένα αρκετά ενοχλητικό γεγονός τώρα, αποτελεί το εκνευριστικά συχνό spawn των Pokémon στα χορτάρια. Υπήρχαν κυριολεκτικά φορές που κάθε μου βήμα, έκανε trigger μάχης με Pokémon. Σίγουρα με τις κατάλληλες ρυθμίσεις τα παιχνίδια είναι ικανά να “τρέξουν” πιο γρήγορα από τα original, ακόμα και πάλι όμως, οι τόσο συχνές μάχες, αποτελούν ένα από τα πιο ενοχλητικά σημεία των παιχνιδιών.

Pokemon Brilliant Diamond and Shining Pearl 4

Παρόλα αυτά, χάρη σε ένα αντικείμενο που ονομάζεται Explorer Kit, μας δίνεται η δυνατότητα να επισκεφθούμε το Grand Underground και να αποφύγουμε τα τυχαία spawns για λίγο. Σχεδόν οπουδήποτε στην περιοχή της Sinnoh, μπορoύμε να χρησιμοποιήσουμε το Explorer Kit και να περιηγηθούμε στον υπόγειο κόσμο των παιχνιδιών. Εξερευνώντας το Grand Underground, θα ανακαλύψετε Hideaways (κρυψώνες), οι οποίες περιέχουν Pokémon τα οποία δεν μπορείτε να βρείτε πουθενά αλλού στη περιοχή της Sinnoh. Μία θαυμάσια προσθήκη, η οποία διευρύνει το σχετικά περιορισμένο Pokédex των κασετών. Επιπλέον, σας δίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσετε την δικιά σας μυστική βάση, την οποία μπορείτε να διακοσμήσετε με αγάλματα Pokémon, που θα ανακαλύψετε κάνοντας ανασκαφές στον πελώριο αυτό υπόγειο κόσμο.

Ενώ κατά κύριο λόγο το Grand Underground αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα και αξιόλογη προσθήκη, έχει δυστυχώς ένα αρνητικό. Μερικά από τα Pokémon που θα συναντήσετε εκεί, παραείναι δυνατά. Ειδικά για το επίπεδο και το σημείο που θα τα συναντήσετε στα παιχνίδια. Σε συνδυασμό με το Exp. Share, το οποίο θα αναλύσω παρακάτω, τα παιχνίδια γίνονται αυτομάτως πολύ πιο εύκολα. Μπορείτε χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, να σχηματίσετε μια εξωφρενικά δυνατή εξάδα. Κάποιοι που γνωρίζουν λίγα παραπάνω από τα βασικά και τη νοοτροπία των παιχνιδιών Pokémon, είναι πολύ πιθανόν να τερματίσουν τις κασέτες χωρίς να χάσουν ούτε μια φορά. Όσοι αναμένετε και θα θέλατε να συναντήσετε μια πρόκληση, τα Pokémon Brilliant Diamond και Shining Pearl δε νομίζω να σας ικανοποιήσουν.

Κυρίως λόγω του Exp. Share λοιπόν, τα Pokémon Brilliant Diamond και Shining Pearl είναι πολύ πιο εύκολα από όσο θα έπρεπε. Πολεμώντας κάθε επίδοξο εκπαιδευτή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας, κάθε Exp. Points που θα κερδίζετε, θα μοιράζονται σε όλα τα Pokémon της εξάδας σας. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε Pokémon ανεβαίνει πολύ εύκολα levels, επομένως γίνεται γρήγορα πολύ πιο δυνατό, ενώ μπορείτε ακόμα και να αλλάξετε εξάδα ανά πάσα στιγμή, μιας και τα παιχνίδια καθιστούν πολύ εύκολο το grind των Pokémon σας. Σε συνδυασμό με τα υπερβολικά δυνατά Pokémon του Grand Underground, τα περισσότερα Gym Battles, ή ακόμα και οι Elite Four, αποτελούν μια σχετικά εύκολη υπόθεση. Ιδανικά για εμένα, θα έπρεπε να μπορούσαμε να διαλέξουμε αν θέλουμε να χρησιμοποιούμε συνέχεια ή όχι το Exp. Share. Παρόλα αυτά όμως, τα παιχνίδια δεν υστερούν καθόλου στο κομμάτι της απόλαυσης, μιας και ακόμα μπορείτε να περάσετε ατελείωτες ώρες εξερευνώντας και μονομαχώντας, ειδικά αν είστε λάτρης της σειράς.

Όσον αφορά στο Performance των παιχνιδιών, “τρέχουν” και τα δύο απροβλημάτιστα. Είτε διαλέξετε να απολαύσετε τους τίτλους με το Switch Docked στη τηλεόρασή σας, είτε προτιμάτε να παίξετε φορητά, απευθείας από την κονσόλα σας, δε θα έχετε κανένα απολύτως πρόβλημα. Προσωπικά, έτυχε να συναντήσω ελάχιστες φορές Frame Drops, όχι όμως σε βαθμό να με ενοχλήσουν. Όπως ήταν φυσικό και επόμενο, δεν αποτελεί πρότυπο γραφικών σε καμία περίπτωση, ωστόσο όλα τα Pokémon φαίνονται όμορφα και με αρκετή λεπτομέρεια. Οι επιθέσεις έχουν αξιοπρεπέστατα animations, ενώ πολλά Pokémon έχουν και τη δική τους μοναδική Signature επίθεση.

Τα Pokémon Brilliant Diamond και Shining Pearl, δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση κακά παιχνίδια. Εξακολουθούν να είναι άκρως απολαυστικά, αλλά οφείλω να ομολογήσω πως έχοντας δοκιμάσει όλα τα remakes των προηγούμενων Pokémon τίτλων, τα συγκεκριμένα δεν μπορώ να πω ότι με εντυπωσίασαν. Η ILCA, η οποία ανέλαβε τα ηνία από την απασχολημένη με το πολυαναμενόμενο Pokémon Legends: Arceus, Game Freak, έπαιξε αναμφισβήτητα εκ του ασφαλούς, και προσέφερε απλά, ένα απολύτως πιστό remake των Pokémon Diamond και Pearl, το οποίο χτυπάει τους fans κατακέφαλα, με ισχυρές δόσεις νοσταλγίας.

Ενώ ορισμένα από τα πιο αργά στοιχεία των original παιχνιδιών έχουν διορθωθεί, και το The Grand Underground φέρνει την ισορροπία με το σχετικά περιορισμένο Pokédex, το γελοίο επίπεδο δυσκολίας, συνδυαστικά με μερικά άλλα παραπατήματα, κάνουν αυτά τα νέα remakes λίγο ανιαρά. Πιστεύω είναι εύκολο να καταλάβουμε ότι βρίσκονται στη σκιά του Pokemon Legends: Arceus, το οποίο στοχεύει στο να προσφέρει στους παίκτες έναν τύπου open world κόσμο, κατά τον οποίο ίσως δούμε μερικούς νέους, διαφορετικούς μηχανισμούς, από αυτούς που έχουμε συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια.