Το WRC, ή αλλιώς World Rally Championship, δεν αποτελεί και το πιο διαδεδομένο μηχανοκίνητο σπορ, ιδιαίτερα αν το συγκρίνει κανείς με κατηγορίες όπως η Formula 1, το Moto GP και το NASCAR. Έτσι, λοιπόν, και το αντίστοιχο βιντεοπαιχνίδι δεν είχε ποτέ το ίδιο κοινό με τα παιχνίδια των υπολοίπων motorsports, αν και μπορούμε να πούμε πως το WRC αποτελεί ένα από τα πιο αγωνιώδη πρωταθλήματα μηχανοκίνητου αθλητισμού. Αυτήν ακριβώς την αγωνία και την περιπέτεια κατάφερε να μεταφέρει η Kylotonn στο νέο της βιντεοπαιχνίδι, WRC 10.

Το παιχνίδι πηγαίνει πλάι πλάι με το κανονικό πρωτάθλημα WRC της FIA ακολουθώντας τους δώδεκα επίσημους αγώνες με όλες τις ομάδες που συμμετέχουν. Και σα να μην έφτανε αυτό, η Kylotonn συμπεριέλαβε κατώτερες κατηγορίες ξεκινώντας από την Junior WRC και στη συνέχεια πηγαίνοντας στις WRC 3, WRC 2 και WRC. Το κάπως ανορθόδοξο είναι ότι το συγκεκριμένο παιχνίδι αποτίνει φόρο τιμής για την 50η επέτειο του WRC αν και κάτι τέτοιο κανονικά θα ήταν σε δύο χρόνια από τώρα, το 2023. Λόγω αυτού όμως, η Kylotonn εισήγαγε ιστορικά αυτοκίνητα και παλιές ειδικές διαδρομές.

Η κύρια λειτουργία παιχνιδιού που λογικά θα σας απασχολήσει είναι η καριέρα (Career Mode). Το single player του WRC γίνεται όλο και καλύτερο από γενιά σε γενιά, φτάνοντας έτσι στο WRC 10 για το οποίο μπορούμε να πούμε πως η offline εμπειρία είναι αρκετά εκτενής. Παίζοντας, μπορείτε να ξεκινήσετε από την κατηγορία Junior και καθώς εξελίσσεστε, έχετε το δικαίωμα να φτάσετε έως και την ανώτερη κατηγορία WRC. Εάν βέβαια είστε ανυπόμονος και αναζητάτε μεγαλύτερες προκλήσεις, τότε μπορείτε να ξεκινήσετε απ’ ευθείας από την πρώτη κατηγορία.

Μέσα στην λειτουργία καριέρας σας δίνεται η δυνατότητα να επιλέξετε τι ακριβώς θέλετε να κάνετε κάθε ημερολογιακή μέρα του παιχνιδιού. Μπορείτε να τρέξετε έναν επίσημο αγώνα ή να δοκιμάσετε κάποιο αυτοκίνητο μιας εταιρείας ή να κάνετε δοκιμές σε αντίξοες συνθήκες ή απλώς να ξεκουραστείτε περιμένοντας για την επόμενη μέρα στο ημερολόγιο του παιχνιδιού. Πέραν αυτών, υπάρχει πλήρης έλεγχος του αυτοκινήτου όσον αφορά στις ρυθμίσεις, στις επιδιορθώσεις και στις επιλογές ελαστικών.

WRC 10 Review

Ασφαλώς, εκτός από την καριέρα, υπάρχει και μία πληθώρα λοιπών επιλογών παιχνιδιού όπως Quick Play, Season, Challenges, Test Area, Training και το νεοεισαχθέν 50th Anniversary Mode όσον αφορά στην offline λειτουργία, ενώ διατίθεται προφανώς και Multiplayer όπου μπορείτε να γίνετε μέλος ή να δημιουργήσετε ένα δικό σας Club ή να συμμετάσχετε απλώς σε έναν αγώνα με άλλους παίχτες. Υπάρχει επίσης επιλογή να παίξετε ως συνοδηγός σε αγώνα ράλλυ όπου θα πρέπει να δίνετε σωστές οδηγίες στον οδηγό για την διεκπεραίωση της πίστας. Ένα σημαντικό στοιχείο που διατηρήθηκε στο παιχνίδι είναι το Split Screen, σε περίπτωση που θέλετε να παίξετε με κάποιον φίλο στον ίδιο υπολογιστή με δύο τηλεχειριστήρια.

Όσον αφορά στην οδήγηση τώρα, η εντύπωση που μας άφησε το παιχνίδι είναι περισσότερο από ικανοποιητική. Ο χειρισμός είναι πολύ ακριβής, οι κινήσεις του αυτοκινήτου ρεαλιστικές και οι ενδείξεις στην οθόνη καθώς οδηγείτε είναι οι λιγότερες δυνατές ώστε να σας παρέχονται οι απαραίτητες πληροφορίες της πίστας χωρίς να αποσπάται η προσοχή σας. Τα τοπία, τα χρώματα και οι λεπτομέρειες των αυτοκινήτων είναι σε εξαιρετικό επίπεδο. Ειδικά εάν επιλέξετε να παίξετε με damaging effects, κάθε σύγκρουση μπορεί να σας καταστρέψει το αυτοκίνητο οπτικά αλλά και μηχανικά.

Μία πολύ σημαντική αλλά και διασκεδαστική προσθήκη που εισήγαγε η Kylotonn στο WRC 10, είναι η λειτουργία Livery Editor. Αυτό σημαίνει πως μπορείτε να επιλέξετε το αγαπημένο σας αυτοκίνητο και να αφήσετε την φαντασία σας να οργιάσει σχεδιάζοντας και στολίζοντάς το όπως ακριβώς επιθυμείτε. Μπορείτε να επεξεργαστείτε τα χρώματα σε διάφορες περιοχές του οχήματος και να προσθέσετε αυτοκόλλητα, σήματα, αριθμούς και σχέδια με όποιον τρόπο θέλετε. Δυστυχώς όμως δεν είναι δυνατό να ανεβάσετε δικά σας σχέδια και να τα τοποθετήσετε στο αυτοκίνητό σας. Ίσως σε κάποιο μελλοντικό παιχνίδι ή σε κάποιο update αυτού του παιχνιδιού, δοθεί και η συγκεκριμένη δυνατότητα.

Παρ’ όλα αυτά, με τα υπάρχοντα αυτοκόλλητα και σχέδια που δίνει το παιχνίδι προσπαθήσαμε, και νομίζουμε πως καταφέραμε, να σχεδιάσουμε το καλύτερο και ομορφότερο livery του κόσμου, όπως θα δείτε παρακάτω.

Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός πως το WRC 10 δεν εμφάνισε ούτε ένα glitch ή bug, πράγμα το οποίο συνέβαινε αρκετά συχνά σε προηγούμενα παιχνίδια της σειράς κάνοντας τους χρήστες να παραπονιούνται συνεχώς.

Όντας ένα παιχνίδι που πρακτικά ανανεώνεται κάθε χρόνο, το WRC 10 πέφτει στη παγίδα των “ετήσιων αγωνιστικών παιχνιδιών”. Αυτό που θέλουμε να πούμε είναι πως δεν είμαστε σίγουροι ότι εάν έχετε το WRC 9 είναι απαραίτητο να αγοράσετε και το WRC 10 καθώς οι διαφορές υπάρχουν μεν, αλλά αφορούν κυρίως λειτουργίες παιχνιδιού όπως το Livery Editor και το 50th Anniversary Mode με τις προσθήκες κλασικών αυτοκινήτων (1984 Audi Quattro A2, Delta Integrale Evo, Alpine A110, Porsche 911 GT3 RGT κ.ά.) και ιστορικών διαδρομών μεταξύ των οποίων και το Ράλλυ Ακρόπολις του 1973. Πιστεύουμε όμως πως μέσα στη χρονιά θα υπάρξουν ενημερώσεις από την Kylotonn που θα βελτιώσουν και διαφοροποιήσουν περαιτέρω τα πράγματα.

Για τα τυπικά, το παιχνίδι δοκιμάστηκε σε σύστημα υπολογιστή που χρησιμοποιεί AMD Ryzen 7 2700X και NVIDIA GTX 1080, στα 120 fps χωρίς κανένα frame drop.

WRC 10 – PS5 REVIEW

Σε περίπτωση που σκέφτεστε να αγοράσετε το παιχνίδι στην PS5 έκδοση, αυτές είναι οι απόψεις μας έπειτα από την δοκιμή που κάναμε εμείς. Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, το παιχνίδι είναι ουσιαστικά μια ανανέωση των προηγούμενων τίτλων. Ελάχιστες είναι οι οπτικές αλλά και οι σημαντικές διαφορές, πράγμα που καθιστά δύσκολη την αναγνώριση των τίτλων μεταξύ τους.

Η ουσία αυτού, είναι πως ναι μεν πρόκειται για ένα καλογραμμένο παιχνίδι, χωρίς frame drops στην κονσόλα PS5, με υπέροχα γραφικά και ρεαλιστικά τοπία, ωστόσο είναι κάτι αντίστοιχο σαν αυτό που είδαμε στο PS4 με το WRC 9. Αν υπάρχει το δίλημμα της αγοράς του πιο πρόσφατου τίτλου, η ειλικρινής μας άποψη θα εμπεριείχε αρνητική απάντηση, μιας και πρόκειται ουσιαστικά για το ίδιο παιχνίδι. Δυστυχώς, το WRC 10 δεν φαίνεται να αξιοποιεί τις next gen δυνατότητες του PS5, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν τρέχει ικανοποιητικά στην κονσόλα. Ωστόσο, καθ’ όλη την διάρκεια του gameplay δεν υπήρξε καμία φορά που είπαμε “Ναι ρε φίλε, αυτό είναι next gen gaming”.

Κλείνοντας, αν μπορούσαμε να δώσουμε ένα αρνητικό και ένα θετικό point για τον τίτλο στο PS5, αυτά θα ήταν τα εξής. Όσον αφορά στο αρνητικό, είναι σίγουρα αυτός ο σχεδόν ενοχλητικός “θόρυβος” που ακούγεται μόνιμα από το ηχείο του PS5 controller και κάνει λες και έχουμε ένα τσίγκινο κουτάκι με πέτρες και το κουνάμε όλη την ώρα, προσπαθώντας βέβαια να προσομοιώσει τον ήχο από τις πέτρες και τα χόρτα που χτυπάνε κάτω από το αυτοκίνητο, ωστόσο όχι και με ιδιαίτερη επιτυχία. Από την άλλη, το θετικό μας point θα πάει στην απροβλημάτιστη gaming εμπειρία που είχαμε, χωρίς κολλήματα και χωρίς frame drops.