Όταν πρωτοπαρουσιάστηκε, το Deathloop μας παρουσίασε ένα αρκετά ενδιαφέρον concept, αυτό της χρονικής λούπας. Με άλλα λόγια, ό,τι και να γίνει, είτε πεθάνεις είτε απλά νυχτώσει, το επόμενο πρωινό θα είναι το ίδιο με το προηγούμενο πρωινό, μιας και τα δύο αυτά θα ταυτίζονται. Το όλο concept είναι αρκετά σπάνιο στη βιομηχανία του gaming, οπότε η εμφάνισή του ήταν ένα δυνατό σημείο του παιχνιδιού, αλλά όχι το μόνο όπως θα διαπιστώσουμε παρακάτω.

Για να ξεκινήσουμε, όμως, με ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του παιχνιδιού για κάποιους παίκτες, το Deathloop τρέχει άριστα με αρκετά υψηλές ρυθμίσεις, σε 2K ανάλυση σε έναν σχετικά καλό υπολογιστή με μια RX 570 και 16GB RAM. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πώς ακριβώς θα τρέχει στο δικό σας μηχάνημα, αλλά αν είστε μέσα στις ελάχιστες απαιτήσεις συστήματος του παιχνιδιού, τότε κατά πάσα πιθανότητα είστε καλυμμένοι.

Στο Deathloop παίζετε ως ο Colt. Μια μέρα σας σκοτώνει μια κοπέλα, η Julianna, και μετά όπως δε θα περίμενε κανείς, απλά ξυπνάτε σε μια παραλία. Μόλις ξυπνάτε προσπαθείτε να καταλάβετε τι ακριβώς συμβαίνει, γιατί συμβαίνουν όλα αυτά και πώς θα μπορέσετε να ξεφύγετε από αυτή την αέναη χρονική λούπα στην οποία είστε παγιδευμένοι.

Σταδιακά θα καταλάβετε ότι ενώ η λούπα θα παραμένει ενεργή μέχρι να μπορέσετε εσείς να την απενεργοποιήσετε, οι γνώσεις που αποκτάτε κάθε φορά μένουν, ενώ θα είναι και κρίσιμες στο να θυμηθείτε ποιος είστε, αλλά και πώς να σταματήσετε όλη την κατάσταση. Στόχος του παιχνιδιού είναι να καταφέρει ο παίκτης να σκοτώσει τους 8 Visionaries σε μία μόνο χρονική λούπα, μιας και όπως αναφέραμε πιο πάνω με το πέρας της ημέρας όλοι επιστρέφουν στη ζωή.

Η αλήθεια είναι ότι από τα trailers δεν περίμενα να δω κάποιο story, πόσο μάλλον κάτι αξιόλογο, πέρα από ένα παιχνίδι που με κάποιο σχετικά αδύναμο πρόσχημα προσφέρει διασκέδαση χωρίς όρια σε έναν κόσμο με χαλαρά physics. Αυτό που δίνει, όμως, το Deathloop είναι ένα εξαιρετικό story, με πολλές λεπτομέρειες αλλά και ανατροπές που δύσκολα μπορεί να περιμένει κανείς να δει. Το πρόβλημα είναι ότι για να τα δει κάποιος όλα αυτά, πρέπει να έχει και αρκετή όρεξη και υπομονή, γιατί από τα πρώτα κιόλας βήματά του γίνεται περίπλοκο.

Οι δύο χαρακτήρες, Colt και Julianna, συνδέονται από μία πολύ ιδιαίτερη σχέση την οποία δεν μπορεί να περιμένει κανείς μέχρι και το τέλος του παιχνιδιού. Βέβαια θα μπορούσε κανείς να πει ότι οι διάλογοι που έχουν μεταξύ τους καθίστανται προβληματικοί με την αποκάλυψη που γίνεται, αλλά αυτό πέφτει στην κρίση του κάθε παίκτη. Τέλος, όπως επιτάσσει η μόδα για κάθε μοντέρνο παιχνίδι που σέβεται τον εαυτό του, έτσι και το Deathloop μπορεί να έχει πολλαπλά τέλη, ανάλογα με το πώς θα χειριστεί την κατάσταση ο παίκτης στο τέλος.

Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι κανένα τέλος δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστο, τουλάχιστον όχι όταν αρχίσει να το σκέφτεται κανείς λίγο καλύτερα, με ένα ειδικά να αγγίζει τα όρια του αρρωστημένου, αλλά αυτό είναι στο χέρι σας να το ανακαλύψετε.

Στα του gameplay, το παιχνίδι μαγεύει ακόμα και στην απλούστερη μορφή του, όπου ο παίκτης δεν έχει τίποτα άλλο από απλά όπλα. Στη συνέχεια όμως, όσο βρίσκει κανείς trinkets, slabs και διάφορα άλλα βοηθήματα, το Deathloop αποκτά μια άλλη οπτική και μετατρέπεται σε κάτι πολύ διαφορετικό από ένα απλό FPS παιχνίδι. Έχοντας πει αυτό, μπορεί κανείς να προσεγγίσει τις προκλήσεις με διάφορους τρόπους, είτε προσεκτικά και με stealth είτε απλά πυροβολώντας και σκοτώνοντας τα πάντα. Και τα δύο έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους, και σε αντίθεση με άλλα παιχνίδια, το Deathloop δε θα χαριστεί στο stealth κομμάτι του, με το παραμικρό λάθος να ειδοποιεί τους τριγύρω αντιπάλους ξεκινώντας μάχες μεγαλύτερης κλίμακας, οι οποίες όμως με τους κατάλληλους χειρισμούς μπορούν να λήξουν αρκετά εύκολα και με τον παίκτη νικητή, ακόμα και χωρίς κάποιο τρελό εξοπλισμό. Λέγοντας αυτό, και τα δύο είναι αρκετά διασκεδαστικά και δε γίνονται μονότονα, μιας και λόγου χάρη μπορεί κανείς να προσεγγίσει κάποιον στόχο ήσυχα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι περιοχές του παιχνιδιού, που είναι πλήρως εξερευνήσιμες, μπορούν να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα η κεντρική πόλη έχει πολλούς περισσότερους αντιπάλους κατά τη διάρκεια της νύχτας παρά το πρωί, ενώ υπάρχουν και διαφορετικές δραστηριότητες, διαφορετικές ευκαιρίες και φυσικά διαφορετικοί στόχοι. Αυτό σημαίνει ότι ο παίκτης μπορεί να χρειαστεί να επισκεφτεί μια περιοχή δύο φορές σε διαφορετικές στιγμές και πέρα από το βασικό layout, να είναι εντελώς διαφορετική, προσφέροντας νέες προκλήσεις αλλά και νέες ευκαιρίες.

Παράλληλα πρέπει να αναφέρουμε ότι πέρα από το βασικό παιχνίδι όπου ο παίκτης παίζει ως Colt και προσπαθεί να σπάσει τη λούπα, υπάρχει και το συμπληρωματικό mode όπου ο παίκτης μπορεί να παίξει ως Julianna και να παρέμβει σε παιχνίδια άλλων παικτών προσπαθώντας να τους σκοτώσει.

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, το παιχνίδι τρέχει τέλεια και χωρίς κολλήματα σε κάθε κατάσταση, προσφέροντας παράλληλα και ένα αρκετά ικανοποιητικό οπτικό αποτέλεσμα. Γραφικά ενώ δεν είναι και το καλύτερο παιχνίδι που μπορεί να βρεις εκεί έξω, εντούτοις με το ιδιαίτερο στυλ του καταφέρνει να μαγνητίσει τα βλέμματα από την πρώτη κιόλας στιγμή. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απεικονίσεις των διάφορων μεταφυσικών ικανοτήτων που μπορεί να αποκτήσει ο παίκτης.

Από άποψης προβλημάτων δεν υπάρχει πλέον κάποιο πρόβλημα, μιας και τα πολλά bugs που υπήρχαν στην αρχή έχουν εξαφανιστεί, καθιστώντας το Deathloop μια ιδιαίτερα ευχάριστη εμπειρία.

Συνολικά το παιχνίδι ίσως να μην είναι η πιο ξεχωριστή εμπειρία που θα βρει κανείς εκεί έξω, ενώ κάποιοι μπορεί να το βρουν συγκλονιστικό αλλά όχι με ιδιαίτερα θετική χροιά. Παρόλα αυτά, το Deathloop μπορεί να είναι ιδιαίτερα διασκεδαστικό και να προσφέρει αρκετές ώρες σε όποιον αποφασίσει να ασχοληθεί σοβαρά με το παιχνίδι και το story του.