Όταν πέρυσι τέτοια εποχή περίπου είχαμε στα χέρια μας το Marvel’s Avengers, από τη Square Enix, αρκετοί σκεφτήκαμε ότι αυτή ίσως είναι η αρχή μιας συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών, ώστε οι ήρωες της Marvel να μεταφερθούν και στα video games, όπου μπορούν να έχουν τεράστια επιτυχία. Fast forward στο σήμερα, με το Marvel’s Guardians of the Galaxy να έχει κυκλοφορήσει πριν από μερικές μόλις ημέρες και πράγματι, μπορούμε να πούμε πως η απαρχή αυτής της επιτυχίας έχει γίνει. Πάμε να δούμε λίγο πιο αναλυτικά τι ισχύει για το νέο τίτλο της Eidos Montreal.

Σε αντίθεση με το Avengers, που είχε τις καλές και κακές στιγμές για τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά εδώ, το Guardians of the Galaxy είναι ένα πραγματικά πολύ καλό παιχνίδι, που στα μάτια μου αποτελεί ένα από τα καλύτερα, αν όχι το καλύτερο, που έχουμε δει ως τώρα το 2021. Αυτή η δήλωση, ωστόσο, έχει πιθανότητα να διαψευστεί, αφού έχουμε δύο μήνες ακόμα στο έτος. Για να κάνουμε ένα τελείως spoiler free review, μια και το παιχνίδι είναι 100% story driven, το GOTG έχει μια γεμάτη ιστορία, ένα ενδιαφέρον και ιδιαίτερο σύστημα μάχης και πανέμορφα γραφικά που καθιστούν το αποτέλεσμα πραγματικά εξαιρετικό.

Θεωρώ πως θα ήταν άδικο για τη δουλειά που έχει γίνει να μην ξεκινήσω από την ιστορία του νέου τίτλου της Eidos Montreal. Η εταιρεία έχει δημιουργήσει μια πολύ ενδιαφέρουσα και αρκετά βαθιά ιστορία, που κρατάει τον παίκτη ανά πάσα στιγμή υπ’ ατμόν. Κάθε cutscene έχει αξία και οι διάλογοι είναι φτιαγμένοι ώστε να παραπέμπουν απόλυτα στους αγαπημένους ήρωες της Marvel. Πραγματικά, πιστεύω πως αν απλά άκουγε κάποιος που γνωρίζει πράγματα από το MCU, τους διαλόγους χωρίς να ξέρει ποιος μιλάει, το μυαλό του θα πήγαινε άμεσα στους Guardians. Υπάρχουν μονίμως διάλογοι μεταξύ των χαρακτήρων, ακόμα και κατά τη διάρκεια της μάχης, που είναι γεμάτοι χιούμορ και απόλυτα ταιριαστοί με τους χαρακτήρες που έχουμε δει στις ταινίες. Εκτός από τα cutscenes, κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού υπάρχουν πολλές δυνατότητες για διαλόγους, στους οποίους μπορεί να επιλέξει ο παίκτης αν θα συμμετάσχει και τι θα πει. Φυσικά, όλοι γνωρίζουμε ότι ο Star Lord δύσκολα δε θα έμπαινε σε μια κουβέντα, οπότε και εγώ σπάνια αφήνω κάτι να περάσει, κυρίως από περιέργεια να δω και τις αντιδράσεις των άλλων. Μάλιστα, κάποιες από τις επιλογές αυτές παίζουν ρόλο στη συνέχεια, αφού χτίζουν εμπιστοσύνη με τους άλλους χαρακτήρες.

Σε παιχνίδια που έχουν να κάνουν με υπερήρωες, ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια, φυσικά δεν είναι άλλο από το combat. Αρχικά, όταν κατάλαβα ότι ο παίκτης χειρίζεται μόνο τον Peter Quill, ξενέρωσα λίγο για να είμαι ειλικρινής. Παίζοντας, όμως, διαπιστώνει κανείς πως το σύστημα μάχης είναι πραγματικά εξαιρετικό και δε στερεί την ικανοποίηση του χειρισμού μιας ολόκληρης ομάδας ηρώων στη μάχη. Συγκεκριμένα, κάθε ένας από τους Guardians έχει δικές του ικανότητες, οι οποίες ξεκλειδώνονται όσο προχωράει το παιχνίδι. Γενικά κάθε ένας από τους Guardians είναι καταλληλότερος για συγκεκριμένες καταστάσεις στη μάχη. Για παράδειγμα, η Gamora έχει πολύ δυνατές επιθέσεις, που είναι αποδοτικές, όμως, απέναντι σε ένα στόχο, ενώ ο Groot ελέγχει καλύτερα τη ροή της μάχης, χωρίς όμως να κάνει πολύ damage. Αυτό, πέραν του ότι συνάδει με τις ικανότητες των Guardians of the Galaxy όπως τους ξέρουμε, κάνει τη μάχη ιδιαίτερα απολαυστική στο παιχνίδι, ειδικά όταν έχετε προχωρήσει αρκετά ώστε να είναι αρκετές ικανότητες ξεκλειδωμένες.

Guardians of the Galaxy

Σε ό,τι αφορά στον playable character, μπορεί να ξεκλειδώσει τέσσερις ικανότητες, όπως και οι υπόλοιποι Guardians, αλλά έχει και αναβαθμίσεις που τον βοηθούν γενικά στη μάχη. Εκτός αυτών έχει και τη δυνατότητα να αλλάζει τις σφαίρες που ρίχνουν τα όπλα του, αλλά για περιορισμένο αριθμό βολών. Τα shots αυτά έχουν και utility κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, εκτός μάχης, γεγονός που κάνει την παρουσία τους και πιο χρήσιμη και ενδιαφέρουσα. Γενικά το combat είναι αρκετά skill expressive και απαιτεί μια κάποια κατανόηση των εχθρών που έχετε γύρω σας, ώστε να αποφασίσετε ανάλογα ποια από τα abilities των Guardians θα χρησιμοποιήσετε και πώς, ώστε να νικήσετε. Μπορεί ο Star Lord να είναι αρκετά δυνατός, ωστόσο είναι αδύνατο να πάρετε μια μάχη χωρίς να χρησιμοποιήσετε σωστά και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Τέλος, ένα εξαιρετικό feature της μάχης στο οποίο θα ήθελα να αναφερθώ ξεχωριστά είναι το huddle. Όσοι παρακολουθείτε NBA μπορεί να έχετε στο μυαλό σας από τη λέξη και μόνο τι περίπου είναι. Εν συντομία, ουσιαστικά πρόκειται για ένα…time-out. Ο Star Lord καλεί τους υπόλοιπους Guardians και ακούει από αυτούς πώς νιώθουν για τη ροή της μάχης. Ανάλογα με το ηθικό τους, ο παίκτης πρέπει να επιλέξει τι θα τους πει. Αν κάνει τη σωστή επιλογή, βγαίνουν ξανά στη μάχη με τον κλασικό ενθουσιασμό που τους έχουμε συνηθίσει να έχουμε και με Rock μουσική να παίζει στο background. Πέρα από τη χρησιμότητα που έχει αυτό, το θεωρώ αξιοσημείωτο και διότι είναι μια πολύ ωραία ιδέα από τη μεριά των developers.

Περνώντας στα της ιστορίας του Guardians of the Galaxy, πρέπει αρχικά να αναφέρουμε ότι έχει μια αίσθηση παιχνιδιού προηγούμενης εποχής σε αυτό το κομμάτι. Και αυτό διότι είναι απόλυτα γραμμικό, χωρίς στοιχείο open-world και side missions. Ο τίτλος της Eidos Montreal είναι απόλυτα συγκεντρωμένος στην ιστορία του και δεν παρεκκλίνει καθόλου από αυτή. Την ακολουθεί από την αρχή έως το τέλος, χωρίς να χρειάζεται ο παίκτης να πάει ο ίδιος στο quest για να το ξεκινήσει. Όλα τα cutscenes και οι διάλογοι έχουν να κάνουν με τη συνέχεια της πλοκής και η μόνη στιγμή που ο παίκτης έχει χώρο και χρόνο να κάνει ό,τι θέλει είναι μέσα στο Milano, ανάμεσα σε αποστολές. Κάποιοι από αυτούς τους διαλόγους είναι πιο σημαντικοί για να κατανοήσει ο παίκτης το παρελθόν των ηρώων ή τα μυστικά τους, ενώ άλλοι απλά αποτελούν κλασικούς διαλόγους που θα βλέπαμε μεταξύ των Guardians.

Στα της πλοκής καθαυτής τώρα, μπορώ να πω πως είναι πολύ καλά δομημένη και ενδιαφέρουσα. Ξεκινά από μια περιπέτεια που αρχικά σε κάτι να πιστεύεις πως θα είναι μια από τις πολλές αυτοτελείς που θα έχεις όσο παίζεις το παιχνίδι, αλλά εν τέλει, αλλάζει τελείως. Από αυτήν την περιπέτεια ξεκινά ένα ντόμινο που σε κρατάει πάντα σε ενδιαφέρον για το τι ακολουθεί και δεν είναι λίγες οι φορές που κατορθώνει να σε εκπλήξει. Προσωπικά έχανα για τα καλά την αίσθηση του χρόνου όσο έπαιζα το παιχνίδι, ειδικά όταν άρχισε να είναι πιο fast-paced.

Καθώς προσπαθούμε να καλύψουμε όλες τις πτυχές του παιχνιδιού, δε γίνεται να μη μιλήσουμε για τις επιδόσεις του. Η αλήθεια είναι πως για το spam που έχει σε διάφορες στιγμές του, το Guardians of the Galaxy τρέχει πραγματικά καλά και δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα. Σε γενικές γραμμές δεν έχει μεγάλα frame drops, πέρα από μερικές περιπτώσεις που μπορούν να δικαιολογηθούν ως ένα βαθμό λόγω του χάους που επικρατεί στη μάχη. Κατά τα άλλα, εντόπισα μερικά bugs, που όμως δεν μπορεί να πει κανείς ότι επηρεάζουν έντονα τη ροή του παιχνιδιού. Για παράδειγμα, μερικές φορές όταν μιλάει ο Star Lord δεν εμφανίζονται υπότιτλοι σε μια πρόταση, ενώ άλλες το βάδισμά του φαίνεται κάπως παράξενο σε cutscenes. Ένα ακόμα που είδα ήταν όταν πάτησα να αλλάξω τη μουσική στο Milano ότι το menu που έλεγε pause, play κλπ δεν έφυγε άμεσα και ήταν στο κάτω μέρος της οθόνης ακόμα και κατά τη διάρκεια ενός cutscene. Λύθηκε εύκολα, ωστόσο, πηγαίνοντας ξανά στο player και φεύγοντας. Μικρή λεπτομέρεια, βέβαια, που ενδεχομένως να συνέβη μόνο σε μένα. Τέλος, ενδεχομένως τα loading screens να είναι λίγο μεγαλύτερα από ότι θα ήθελα, αλλά το έχω σε δίσκο HDD, γεγονός που σίγουρα παίζει ρόλο σε αυτό. Άλλωστε, είναι σχεδιασμένο για τις next-gen κονσόλες σε ένα βαθμό και επομένως δεν μπορούμε να έχουμε απαιτήσεις να είναι γρήγορο σε δίσκο τεχνολογίας που δε χρησιμοποιείται σε αυτές.

Αν θα έπρεπε να χαρακτηρίσω σύντομα το Guardians of the Galaxy, θα μου χρειάζονταν πολλές λέξεις. Είναι ένα πραγματικά εξαιρετικό παιχνίδι. Με εξαιρετικά mechanics, ενδιαφέρουσα ιστορία, πανέμορφα γραφικά και ωραία γραμμένους διαλόγους, δε βρίσκω κάτι που να του λείπει. Όσοι το σκέφτεστε για το αν θα το παίξετε, έχοντας την εμπειρία του Avengers, αφού έχετε φτάσει εδώ θα έχετε καταλάβει ότι πρόκειται για ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι. Κατ’ εμέ, αν σας αρέσουν τέτοιου είδους παιχνίδια, το GOTG είναι must και είμαι βέβαιος πως θα το απολαύσετε.