Το Forza Horizon 5 είναι ένα εξαιρετικό open world racing παιχνίδι που εκπλήρωσε κάθε προσδοκία που είχαμε μέχρι τώρα, και αυτό μπορεί να δικαιολογηθεί με πολλούς τρόπους. Περισσότερα event, μεγαλύτερος χάρτης και τεράστια γκάμα αυτοκινήτων που συνοδεύεται από εκτεταμένες επιλογές αναβαθμίσεων και οπτικών αλλαγών, είναι τα βασικά στοιχεία που κάνουν το Forza Horizon 5 ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του είδους του. Δεν είναι όμως μονάχα αυτά.

Συγκριτικά με το Forza Horizon 4, το νέο παιχνίδι έλαβε μία σημαντική αναβάθμιση στα γραφικά, κυρίως όσον αφορά στα εφέ, τα ελαστικά, τον καπνό από τα ατελείωτα donuts και την σκόνη όταν οδηγείτε σε off-road καταστάσεις. Όχι ότι το προηγούμενο Forza ήταν κακό ή ανεπαρκές στα παραπάνω στοιχεία, αλλά πλέον ο πήχης έχει ανέβει αρκετά ψηλά.Forza Horizon 5 - PC Review

Το παιχνίδι ξεκινάει όντως σε ένα αεροπλάνο που κουβαλάει και ρίχνει στο έδαφος το πολυσυζητημένο, βγαλμένο από τον κόσμο της Formula 1, AMG One και το οποίο θα πρέπει να οδηγήσετε μέχρι την τοποθεσία του Horizon Festival όπου θα επιλέξετε το αρχικό σας αυτοκίνητο μεταξύ των Chevrolet Corvette Stingray Coupe, Ford Bronco και Toyota GR Supra. Αφού διαλέξετε ένα από αυτά, είστε και επίσημα πλέον στον κόσμο του Horizon και μπορείτε να εξερευνήσετε τον τεράστιο χάρτη του Μεξικό και να διαγωνιστείτε σε μια πληθώρα αγώνων και αποστολών.

Όσο προχωράτε στο παιχνίδι και ολοκληρώνετε αγώνες και events ανταμείβεστε με accolades, ένα είδος επιβραβεύσεων που αποτελεί μέρος του συστήματος προόδου του Forza Horizon 5. Με αυτά μπορείτε να κερδίσετε νέα αυτοκίνητα, ρούχα για τον χαρακτήρα σας και χρήματα. Χρήματα βέβαια αποκτάτε και στο τέλος κάθε αγώνα και μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να αγοράσετε όσα περισσότερα από τα 526 διαθέσιμα, κατά την κυκλοφορία του παιχνιδιού, αυτοκίνητα μπορείτε.

Forza Horizon 5 - PC Review

Μιλώντας για τα αυτοκίνητα, το παιχνίδι δεν είναι σχεδιασμένο ώστε να ξεκινάτε με αργά και φθηνά οχήματα και να αναβαθμίζετε σιγά σιγά. Τουναντίον, μπορείτε να αγοράσετε οποιοδήποτε αυτοκίνητο και να το χρησιμοποιήσετε σε όποιο σημείο του παιχνιδιού επιθυμείτε, ωστόσο σε κάθε αγώνα υπάρχουν τα recommended cars από το ίδιο το παιχνίδι, που λειτουργούν πιο πολύ ως παρότρυνση για να οδηγήσετε κάθε διαφορετικό είδος οχήματος που προσφέρεται. Μπορείτε να δοκιμάσετε μία Ferrari 488 Pista σε αγώνα στο χώμα και ένα Ford Bronco 4×4 σε αγώνα δρόμου εάν είστε αρκετά τολμηροί.

Βέβαια, τα όσα έχετε διαβάσει έως τώρα δεν αποτελούν κάτι συγκλονιστικά καινούργιο συγκριτικά με το παιχνίδι του 2018. Υπάρχει όμως ένα νέο event που ονομάζεται “expedition”, μέσα από το οποίο ξεκλειδώνετε νέους δρόμους και αγώνες σε πόλεις και σε χώμα. Μπορεί να μην ακούγεται τόσο συναρπαστικό καθώς ήδη ο χάρτης και οι δυνατότητες είναι σχεδόν ατελείωτες, αλλά δεν μπορούσαμε να το παραλείψουμε από τις παρατηρήσεις μας.

Forza Horizon 5 - PC Review

Αυτό που έχει πραγματικό ενδιαφέρον και αποτελεί επίσης καινούργια προσθήκη στο παιχνίδι, είναι τα Event Labs, μέσα από τα οποία μπορείτε να δημιουργήσετε δικά σας events και αγώνες, χαράζοντας τις διαδρομές όπως επιθυμείτε και ύστερα να συναγωνιστείτε σε αυτές θέτοντας τους δικούς σας κανόνες.

Υπάρχουν επίσης και σημαντικές διαφοροποιήσεις στο multiplayer experience του παιχνιδιού. Η Playground φαίνεται πως εγκαταλείπει μια και καλή τους αγώνες κατάταξης και τους αντικαθιστά με κάτι λιγότερο πιεστικό που δεν θα σας επηρεάσει σε περίπτωση κακής αγωνιστικής συμπεριφοράς άλλων παιχτών. Όλα τα PvP modes του Forza Horizon 5 γίνονται ένα ενιαίο γκρουπ πρωταθλημάτων στο οποίο οι παίκτες “σκαρφαλώνουν” με βάση τη συνολική τους απόδοση χωρίς να επηρεάζονται σε τόσο μεγάλο βαθμό από αντιαθλητικούς οδηγούς.

Forza Horizon 5 - PC Review

Ας αφήσουμε όμως τα υπόλοιπα να τα εξερευνήσετε εσείς κι ας περάσουμε σε αυτό που πολλοί πιστεύουν πως είναι το στοιχείο που φέρνει το παιχνίδι σε πολύ πλεονεκτική θέση σε σχέση με παλαιότερους τίτλους – την τοποθεσία. Αναφέραμε ήδη πως το Forza Horizon 5 διαδραματίζεται στο Μεξικό. Τα τοπία είναι φανταστικά και περιλαμβάνουν από μεγάλα δάση με ψηλά δέντρα, μέχρι πόλεις, ερήμους και μικρά χωριά. Οι καιρικές συνθήκες έχουν επίσης σχεδιαστεί με πολύ μεγάλη ακρίβεια για να ταιριάζουν σε κάθε περίσταση. Τα γραφικά είναι εξαιρετικά. Ένας αγώνας μπορεί να ξεκινήσει μία ηλιόλουστη μέρα και να εξελιχθεί σε μία αμμοθύελλα η οποία αναπαρίσταται στα όρια της αληθοφάνειας. Γενικότερα ο ρεαλισμός είναι ένα από τα μεγάλα selling points των γραφικών του Forza Horizon 5, τα οποία μάλιστα συμπληρώνονται από ακριβή αναπαράσταση ήχου του κάθε αυτοκινήτου αλλά και του περιβάλλοντος.

Όσον αφορά στην οδήγηση τώρα, το Forza Horizon 5 θεωρούμε πως έχει βρει τη χρυσή τομή μεταξύ ρεαλιστικής οδήγησης ενός sim racing game και μιας arcade εμπειρίας. Ο χειρισμός είναι σχετικά εύκολος, χωρίς βέβαια να αγγίζει τα επίπεδα ενός καθαρά arcade game όπου η χρήση του φρένου γίνεται έως και μη αναγκαία. Μπορείτε να απολαύσετε μία βόλτα στις γέφυρες και τα δασικά τοπία του Μεξικό ή να οδηγήσετε στα άκρα πετυχαίνοντας πολύ ομαλά και εντυπωσιακά drift. Για όποιον θέλει να δοκιμάσει καλύτερα τις δυνατότητές του, μπορεί από τις ρυθμίσεις οδήγησης να απενεργοποιήσει κάθε βοήθημα, όπως υποβοήθηση τιμονιού, φρεναρίσματος και ευστάθειας αυτοκινήτου. Δυστυχώς δεν είχαμε τη ευκαιρία να το δοκιμάσουμε, ωστόσο έχοντας αρκετή εμπειρία στα racing games, φαίνεται πως το Forza Horizon 5 είναι ένα από τα παιχνίδια που η χρήση τιμονιέρας αποκτά πραγματικό νόημα.

Forza Horizon 5 - PC Review

Στα αρνητικά του πράγματος τώρα, υπήρξαν μερικές στιγμές που αμφισβητήσαμε το επίπεδο του ρεαλισμού που υπόσχεται το παιχνίδι, στιγμές όπου οι νόμοι της βαρύτητας πήγανε βόλτα! Εντάξει, είπαμε, δεν είναι ο ορισμός του sim racing παιχνιδιού αλλά οφείλουμε να παραδεχτούμε πως εμπεριέχει μια αρκετά μεγάλη δόση αληθοφάνειας, αν όχι σε όλες, στις περισσότερες τουλάχιστον στιγμές που θα οδηγείτε. Ένα άλλο, όχι τόσο αρνητικό παρά ενοχλητικό, είναι ο τεράστιος αριθμός διαφορετικών αγώνων που αντιστοιχούν σε διαφορετικά εικονίδια πάνω στον χάρτη, πράγμα το οποίο προκαλεί σύγχυση, ιδιαίτερα κατά τη πρώτη επαφή με το παιχνίδι.

Forza Horizon 5 - PC Review

Όπως και να ‘χει, κάτι τέτοιο δεν υπήρχε περίπτωση να μας αποτρέψει από το να προτείνουμε ανεπιφύλακτα το Forza Horizon 5 σε όποιον δηλώνει φανατικός οπαδός racing παιχνιδιών αλλά και σε όποιον θα ήθελε να κάνει μία αρχή στον ψηφιακό κόσμο των αυτοκινήτων.

Να σημειώσουμε πως το παιχνίδι δοκιμάστηκε σε υπολογιστή με τα κάτωθι χαρακτηριστικά:

  • AMD Ryzen 7 2700x
  • Nvidia GTX 1080
  • 16gb ram

σε ανάλυση 1080p στα 144 fps με απολύτως κανένα drop και glitch.