Ενάμισι περίπου μήνα μετά την κυκλοφορία του Far Cry 6, έχουμε στα χέρια μας το πρώτο DLC του τίτλου, Vaas Insanity, και όπως είχε υποσχεθεί η Ubisoft βλέπουμε κάποιους παλιούς γνώριμους. Ο πρώτος τέτοιος, δε θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Vaas, τον κακό του Far Cry 3 που αγαπήθηκε όσο λίγοι χαρακτήρες στη σειρά. Πάμε να δούμε λίγο πιο αναλυτικά τι μας πρόσφερε η Ubisoft με την πρώτη προσθήκη στο Far Cry 6.

Vaas Insanity

Αυτό που καταλαβαίνει κανείς από την πρώτη στιγμή παίζοντας το Vaas Insanity DLC είναι ότι πρόκειται για μια απόλυτα σουρεαλιστική ιστορία. Βέβαια, ο τίτλος και μόνο και κυρίως η πρώτη λέξη αυτού, μας προδιαθέτει για κάτι τέτοιο, αλλά αυτό που βλέπουμε τελικά είναι ακόμα πιο…περίεργο. Από την πρώτη στιγμή, γίνεται σαφές πως πρόκειται για κάτι πρωτότυπο για τη σειρά Far Cry. Η Ubisoft πειραματίζεται με roguelike mechanics και αυτό το στοιχείο από μόνο του είναι θετικό, αφού φέρνει κάτι νέο. Ο τρόπος με τον οποίο το κάνει δεν είναι ιδανικός, αλλά δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και αποτυχημένος.

Για να αναλύσουμε λίγο την παραπάνω σκέψη, ο στόχος του roguelike είναι να προσφέρει μια διαφοροποιημένη εμπειρία μετά το θάνατο του παίκτη. Ωστόσο, αυτό στο Vaas Insanity επιτυγχάνεται μεν, αλλά σε μικρό βαθμό δε. Στο εν λόγω DLC, μετά το θάνατό του ο παίκτης χάνει τα περισσότερα από τα χρήματα που έχει και τα λίγα που του μένουν συνήθως είναι επαρκή για την αγορά ενός φθηνού όπλου, δηλαδή αυτού με το οποίο ξεκινάει το πρώτο gameplay. Επομένως, εκτός από την επιπλέον εμπειρία του παίκτη, στο δεύτερο “run”, δεν υπάρχει ουσιαστικά κάτι πολύ διαφορετικό. Από την άλλη, του δίνεται η δυνατότητα να παίξει εντελώς διαφορετικά και να εξερευνήσει άλλα σημεία του χάρτη, γεγονός που από μόνο του φέρνει μια κάποια διαφοροποίηση.

Προσωπικά, μπορώ να πω ότι είναι σε θέση να κρατήσει το ενδιαφέρον του παίκτη. Διότι από τη μια αυτός προσπαθεί να καταλάβει από την αφήγηση τι ακριβώς γίνεται και από την άλλη να πετύχει ένα στόχο, που δεν είναι ιδιαίτερα εύκολος. Απαιτείται μια κάποια μεθοδικότητα, καθώς είναι αρκετά δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος με τον εξοπλισμό που είναι διαθέσιμος. Επομένως, απαιτείται υπομονή. Προσωπικά, θεωρώ πως το γεγονός ότι προσφέρει μια πρόκληση στον παίκτη αποτελεί το κυριότερο στοιχείο του DLC και αυτό που το κάνει ενδιαφέρον. Σε αυτό το κομμάτι, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι η Ubisoft παίρνει αρκετά καλό βαθμό.

Ένα στοιχείο το οποίο περίμενα να έχει γίνει καλύτερη δουλειά, έχει να κάνει με το replayability. Ενώ στην αρχή βλέπουμε πως μετά από κάθε run ξεκλειδώνεται ένα άλλο mind level, ουσιαστικά δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να παίξει κανείς εκ νέου, αφού δεν προσφέρει κάτι διαφορετικό.

Για να συνοψίσουμε, το πρώτο DLC του Far Cry 6, Vaas Insanity, μας φέρνει έναν χαρακτήρα από τα παλιά, που αγαπήθηκε όσο λίγοι στη σειρά. Το DLC πετυχαίνει να φέρει κάτι νέο στη σειρά και από αυτό και μόνο κερδίζει πόντους. Η εισαγωγή των roguelike mechanics έχει γίνει με έναν παραδεκτό τρόπο, αλλά τίποτε περισσότερο. Συνολικά, πρόκειται για μια διασκεδαστική εμπειρία, που προσφέρει μια πρόκληση ικανή να σας κρατήσει το ενδιαφέρον. Πρόκειται για μια τίμια προσθήκη που σίγουρα αξίζει να δοκιμάσετε, ειδικά αν έχετε παρέα.