Όλοι γνωρίζουμε και έχουμε παίξει κάποιο Farming Simulator. Είναι ένα από τα παιχνίδια που θέλεις να δοκιμάσει κανείς για να χαλαρώσει και το νέο Farming Simulator 22 είναι ιδανικό για αυτό. Για τους ελάχιστους που πιθανόν να μη γνωρίζουν, πρόκειται για ένα παιχνίδι όπου αναλαμβάνεις τον ρόλο ενός αγρότη ή/και κτηνοτρόφου και προσπαθείς να αντεπεξέλθεις στις απαιτήσεις που έχει η σοδιά και τα ζώα που θα επιλέξεις να φροντίσεις.

Λόγω της πανδημίας που επικρατεί δεν κυκλοφόρησαν τα Farming Simulator 20 και 21. Η εταιρεία κυκλοφόρησε το FS 22 αμέσως μετά το 19, κάτι που άξιζε την αναμονή. Το Farming Simulator 22 φέρνει ένα πλήθος νέων χαρακτηριστικών και προσφέρει περισσότερο περιεχόμενο και ελευθερία στον παίκτη. Τα νέα πρόσθετα σας επιτρέπουν να διαλέξετε εσείς το προφίλ του αγρότη σας, αλλά και να το αλλάξετε στην πορεία, αν χειριστείτε σωστά τα οικονομικά.

Farming Simulator 22

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να επιλέξετε όταν ξεκινάτε το παιχνίδι είναι το επίπεδο δυσκολίας. Το παιχνίδι είχε τρία επίπεδα δυσκολίας: Το “εύκολο” όπου ξεκινάτε με μερικά γεωργικά μηχανήματα, κάποια χωράφια και λίγα χρήματα στην άκρη, το “δύσκολο” όπου δεν διαθέτετε τίποτα παρά μόνο αρκετά χρήματα, ενώ υπάρχει και ένα ενδιάμεσο επίπεδο δυσκολίας. Η αλήθεια είναι πως η δύσκολη επιλογή φαντάζει καλύτερη, αν σκεφτεί κανείς ότι διαλέγει ο παίκτης το μέρος, τα χωράφια του, τα μηχανήματά του. Η οικονομία του παιχνιδιού είναι κανονική, ούτε δύσκολη ούτε εύκολη και η αλήθεια είναι πως δεν ξέρω πώς να το χαρακτηρίσω διαφορετικά. Γενικότερα υπάρχει μεγαλύτερα ελευθερία ως προς το πώς θα ξεκινήσετε. Για τις ανάγκες του review ασχολήθηκα περισσότερο με το easy mode.

Έπειτα θα χρειαστεί να φτιάξετε το χαρακτήρα σας, την εμφάνισή του δηλαδή. Η συγκεκριμένη διαδικασία δεν είναι χρονοβόρα όπως σε άλλα παιχνίδια. Είναι η μια τυπική διαδικασία με όσες επιλογές χρειάζονται. Το πώς θα επιλέξουμε να είναι ο χαρακτήρας μας δεν επηρεάζει καθόλου την ροή του παιχνιδιού, αφορά καθαρά στο αισθητικό κομμάτι.

Farming Simulator 22

Η φροντίδα των χωραφιών δεν μπορώ να πω πως άλλαξε, σχεδόν τα ίδια μηχανήματα χρειάζονται για καλλιεργήσει κάνεις κάτι. Αυτό που άλλαξε είναι η εμφάνιση των μηχανημάτων, αλλά και ο αριθμός τους. Το Farming Simulator 22 φέρνει περισσότερα μηχανήματα και μάρκες λόγω των νέων προσθηκών. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πώς λειτουργεί κάτι αφού υπάρχουν και οι οδηγοί. Γενικότερα το παιχνίδι δίνει μεγάλη βοήθεια όσον αφορά την καλλιέργεια.

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που επηρεάζουν την σοδιά και την καλλιέργεια. Για παράδειγμα το παιχνίδι διαθέτει ημερολόγιο καιρού, όπου σε ενημερώνει για τα καιρικά φαινόμενα. Εκτός αυτού διαθέτει ένα άλλο ημερολόγιο όπου σε ενημερώνει για τις περιόδους σποράς και μαζέματος. Εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι και ο χρόνος, με τον  τρόπο με τον οποίο κυλάει να αλλάζει. Αν θέλουμε να κάνουμε δουλειές τότε ρυθμίζουμε το χρόνο να κυλάει αργά, για παράδειγμα.

Farming Simulator 22

Εκτός αυτών υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την σοδιά. Αυτοί είναι τα χορτάρια που φυτρώνουν ανάμεσα στη σοδιά, οι πέτρες που χρειάζονται ειδικό μηχάνημα για να βγουν και άλλοι. Να πω την αλήθεια δεν κατάφερα να καταλάβω ακόμα πόσο πολύ επηρεάζουν την σοδιά, όμως σίγουρα είναι που την κρατάει πίσω.

Η νέες προσθήκες των σταφυλιών και των ελιών είναι ενδιαφέρουσες. Με αυτές τις προσθήκες έχουμε νέα μηχανήματα και νέα πράγματα να υπολογίζουμε στο κεφάλι μας. Οι δύο αυτές σοδιές δε φυτεύονται σε χωράφι όπως το σιτάρι. Αντίθετα ορίζουμε εμείς το μέγεθος του αμπελιού για παράδειγμα, με τετραγωνάκια. Όπως, όμως, όλες οι σοδιές και αυτό υπακούει σε εποχές σποράς, οπότε δεν μπορούμε να το φυτέψουμε όποτε θέλουμε. Μάλλον επειδή είναι αρχή, συγκεκριμένα στα σταφύλια, έχω παρατηρήσει πως τα animations δε λειτουργούν καλά και φαίνεται σαν να bugάρει το παιχνίδι. Δεν είναι κάποιο πρόβλημα, δεν επηρεάζει πουθενά, απλά φαίνεται περίεργο και μπορεί να εμποδίζει σε κάποιες ενέργειες.

Όσο για τα ζώα, δε χρειάζονται πολλά πολλά, όμως σίγουρα χρειάζονται και αυτά φροντίδα. Μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε αγελάδες, άλογα, κότες ακόμα και μέλισσες μεταξύ άλλων. Όσο πιο σωστά φροντίζετε τα ζώα τόσο πιο παραγωγικά είναι και κατ’ επέκταση τόσο πιο πολλά χρήματα θα βγάζετε. Το παιχνίδι από την μεριά του προσφέρει στατιστικά για τα ζώα που έχετε στην κατοχή σας. Δεν μπορείτε να αγοράσετε ζώα αν δεν έχετε τον απαραίτητο εξοπλισμό. Η ενασχόληση και με ζώα κάνει το παιχνίδι ακόμα πιο δύσκολο, καθώς ο χρόνος είναι περιορισμένος και ένας παίκτης πρέπει να φροντίσει για όλα. Βεβαία σε αυτό βοηθούν οι AI workers, όχι όμως σε μεγάλο βαθμό.

Farming Simulator 22

Farming Simulator 22

Τα γραφικά είναι πολύ ωραία και πολύ πιο ρεαλιστικά. Ο τρόπος που ανακατεύεται το χώμα, τα φύλλα που κουνιούνται, οι λεπτομέρειες στα μηχανικά και σκόνη τους. Γενικότερα το παιχνίδι είναι αρκετά ρεαλιστικό, αφού νιώθεις το όχημα που οδηγείς. Καταλαβαίνεις πως αυτό που κουβαλάς είναι βαρύ, νιώθεις ότι κάτι ζορίζει το όχημά σου. Ακόμα και το menu φαίνεται όμορφο και εύχρηστο. Οι ήχοι του είναι τυπικοί, τίποτα ιδιαίτερο.

Γενικότερα το παιχνίδι είναι ένα τυπικό Farming Simulator, σε χαλαρώνει, όμως όσο πιο πολύ μεγαλώνεις το αγρόκτημά σου τόσο πολλά πρέπει να σκέφτεσαι και να κάνεις καθώς παίζεις. Το Farming Simulator 22 βγήκε σε μια δύσκολη περίοδο, όμως είχε περισσότερο χρόνο να αναπτυχθεί και αυτό φαίνεται. Είναι σίγουρα ένα παιχνίδι που μπορεί να μάθει και να παίξει ο καθένας αλλά η τιμή του φαίνεται να προσεγγίζει μόνο fans της σειράς.

Farming Simulator 22

Το παιχνίδι είχε σίγουρα προβλήματα, όμως είναι πολύ μικρά. Έχει αυτά τα προβλήματα που έρχονται μαζί με κάθε κυκλοφορία. Έχουν γίνει ήδη κάποια updates τα οποία πιθανόν να έλυσαν κάποια από τα προβλήματα. Συγκεκριμένα, παρατήρησα πρόβλημα και με τους AI workers η οποίοι σταματούν “επειδή συνάντησαν κάποιο εμπόδιο”, ενώ δεν υπάρχει κάποιο αντικείμενο μπροστά. Μερικές φορές δεν αναγνωρίζουν το χωράφι και δεν ξεκινούν την αυτόματη εργασία. Αυτό το πρόβλημα δεν είναι κάτι τραγικό. Γενικότερα τα προβλήματα εμφανίζουν στις νέες προσθήκες αλλά και σε παλιές και σίγουρα θα φτιαχτούν σύντομα.