Release Date: 30/4/2019
Platforms: PC/PS4/Xbox One
Mode: Survival/RPG/Open World/Crafting/Horror
Developer: Black Forest Games
Publisher: THQ Nordic

Το Fade to Silence είναι ένα παιχνίδι που υφίσταται εδώ και λίγα χρόνια στον χώρο του PC gaming. Με πρώτη προσπάθεια κυκλοφορίας τον Δεκέμβριο του 2017, το Fade to Silence έρχεται πλέον ανανεωμένο και με αρκετές αλλαγές. Πρόκειται για ένα Survival, RPG, Open World παιχνίδι που συνδυάζει και στοιχεία Horror. Όλα αυτά τα genres μαζί, μπλέκονται με το στοιχείο του Crafting και το παιχνίδι μοιάζει ήδη αρκετά δελεαστικό. Είναι όμως;

Fade to Silence

Ας ξεκινήσουμε από τα πιο βασικά. Το παιχνίδι της Black Forest Games, παρόλο που δεν είναι ακόμα πλήρως έτοιμο, κυκλοφορεί στην πλατφόρμα του Steam έναντι 39.99€. Με την πρόσφατη επανέκδοση του τίτλου τον Απρίλιο που μας πέρασε, το Fade to Silence φέρνει αρκετές αλλαγές. Νέοι μηχανισμοί, ανανεωμένα γραφικά, πιο μεγάλος κόσμος, καλύτερο σύστημα crafting και άλλα. Έτσι για την ιστορία, η δοκιμή του τίτλου έγινε σε PC με Ryzen 5 2600, 16GB μνήμης RAM και RTX 2060 κάρτα γραφικών. Η έκδοση του παιχνιδιού που δοκίμασα, είναι η 1.0.2025_Hotfix5. Και αυτό το αναφέρω μιας και παίζει μεγάλο ρόλο, αφού η εταιρεία σχεδόν κάθε μέρα κάνει και ένα νέο update με αλλαγές και διορθώσεις.

Fade to Silence

Μιας και έπιασα τα περί hardware, να αναφέρω τα μικρά προβλήματα που αντιμετώπισα. Κατά βάση το παιχνίδι έτρεχε smooth καθ’ όλη την διάρκεια των δοκιμών. Τα γραφικά ήταν όλα στα Ultra και τα FPS μου άκρως ικανοποιητικά. Σε ελάχιστες περιπτώσεις παρατήρησα κάποια frame drops χωρίς λόγο και αιτία όμως. Ακόμα, στα μείον του τίτλου δίνω και τα loading screens. Παρόλο που το παιχνίδι έτρεχε μέσα από έναν φρέσκο Samsung NVMe M.2 SSD, τα loading screens σχεδόν πάντα ξεπερνούσαν τα 20 δευτερόλεπτα, θυμίζοντας εποχές GTA V.

Πέρα από αυτά, η όλη εμπειρία μου με το Fade to Silence ήταν αρκετά καλή, μεταφέροντάς με στον δικό του post-apocalyptic κόσμο.

Fade to Silence

Η ιστορία ξεκινά σε έναν κόσμο γυμνό, χωρίς τεχνολογία και με απόκοσμα τέρατα να περιφέρονται παντού τριγύρω. Σκοπός σου είναι να επιβιώσεις, να αναπτύξεις τον δικό σου καταυλισμό και να κυριαρχήσεις στον κόσμο αυτό. Ο πρωταγωνιστής του παιχνιδιού είναι ο Ash, ένας άντρας με αρκετά μυστήριο παρελθόν, το οποίο όμως ξεδιπλώνεται σιγά σιγά όσο παίζουμε. Στην αρχή, βλέπουμε ξανά και ξανά μια μυστήρια σκιά να ίπταται από πάνω μας κάθε φορά που κάνουμε respawn και να μας λέει την φράση “Dead again. […] You failedI triumphed“. Χωρίς πολλές επεξηγήσεις και tutorials, το παιχνίδι σε βάζει για τα καλά στον κόσμο του. Ένα σκοτεινό κλίμα, ήχοι που βγάζουν μια απομόνωση και μια μοναξιά, και γραφικά που δένουν με το σύνολο είναι τα πρώτα στοιχεία που δίνουν έναν όμορφο χαρακτήρα στον τίτλο.

Πριν ξεκινήσει κανείς το gameplay του, να αναφέρω πως υπάρχουν δύο είδη παιχνιδιού που μπορεί να διαλέξει. Το Exploration και το Survival. Η ουσιαστική διαφορά μεταξύ των δύο, είναι πως στο Exploration ο ρυθμός είναι πιο χαλαρός, αφήνοντας τον παίχτη να κινεί τα νήματα και να παίρνει τον χρόνο του για κάθε κίνηση. Επίσης, στο Exploration mode ο παίχτης μπορεί να πεθάνει όσες φορές θέλει και να κάνει respawn, ακούγοντας πάντα την μυστήρια σκιά να του λέει πως απέτυχε. Από την άλλη, το Survival mode, είναι πιο δύσκολο και η κάθε κίνηση μετράει. Ο παίχτης μπορεί να πεθάνει συγκεκριμένες φορές, ενώ μετά το παιχνίδι σταματάει για αυτόν και χάνει όλο το progress του. Μια βασική διαφορά, είναι επίσης και το “achievement tree”, που ξεκλειδώνει μόνο σε αυτό το mode, και μας παρέχει μικρές βοήθειες και boosts στο gameplay μας.

Fade to Silence

Καθώς το gameplay κυλάει, θα χρειαστεί κάποια στιγμή να έρθουμε αντιμέτωποι με τον μεγαλύτερο εχθρό, τον εαυτό μας. Το κύριο στοιχείο των Survival games είναι η επιβίωση. Κάπου εδώ το Crafting αρχίζει και γίνεται σημαντικό, μιας και ο Ash χρειάζεται να τρέφεται, να ντύνεται και να έχει εργαλεία που θα τον βοηθήσουν στην πορεία. Θα χρειαστεί να κάνουμε craft τροφή, κάποια potions για regen ζωής, pickaxe, axe, ρούχα και πολλά άλλα.  Σημαντικό εδώ να αναφέρω, πως το παιχνίδι δανείζεται το feature των Assassin’s Creed, Eagle Vision, που βοηθάει στο να βρει ο παίχτης τα αντικείμενα που μπορεί να συλλέξει, κάνοντάς τα highlight στον χάρτη.

Και μιας και μίλησα για αυτόν, να πω πως ο χάρτης είναι ικανοποιητικός. Όχι τεράστιος και αχανής αλλά ούτε και μικρός. Οι αποστάσεις είναι σχετικά μικρές ενώ αργότερα ξεκλειδώνει και το fast travel που σε μεταφέρει από τον ένα καταυλισμό στον άλλο. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα του χάρτη θα έλεγα πως βρίσκεται στις τεράστιες ανεκμετάλλευτες εκτάσεις που υπάρχουν απλά για να υπάρχουν. Στα μείον που αφορούν στον χάρτη, έρχεται και η απουσία minimap. Το γεγονός ότι αναγκάζομαι να ανοίγω τον μεγάλο χάρτη κάθε μισό λεπτό για να δω που είμαι και που θέλω να πάω, καταντάει κουραστικό και σίγουρα δύσχρηστο.

Fade to Silence

Αφού έχουμε επιβιώσει την πρώτη μέρα χωρίς πολλά πολλά, θα χρειαστεί κάποια στιγμή να πολεμήσουμε. Όπως ανέφερα και στην αρχή, μέσα στον χάρτη περιφέρονται ελεύθερα διάφορα σκοτεινά τέρατα που καλείσαι να αντιμετωπίσεις. Το combat system με αυτά είναι σχετικά καλό. Μέχρι εκεί. Ασφαλώς δεν είναι το καλύτερο σύστημα μάχης που έχω δει σε παιχνίδι, αλλά δεν έχει και σημαντικά προβλήματα. Ενδεχομένως σε κάποια σημεία ως προς την απόκριση των κινήσεων και το movement του χαρακτήρα να μπορούσε να γίνει καλύτερη δουλειά. Το μεγαλύτερο “φάουλ” όσον αφορά στις μάχες…είναι οι ίδιοι οι εχθροί. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να επιτεθείς σε ένα τέρας που περιφέρεται στον κόσμο σου γιατί απλά δεν κερδίζεις τίποτα. Όταν σκοτώνεις ένα τέρας, αυτό πεθαίνει και μετά από λίγο εξαφανίζεται, χωρίς να σου αφήσει το παραμικρό loot. Έτσι, από ένα σημείο και μετά, απλά προσπαθείς να τα αποφεύγεις.

Πέρα από τα απλά τέρατα που κυκλοφορούν ελεύθερα στον χάρτη, υπάρχουν και ορισμένα σημεία που μπορείς να τα πεις και “boss”. Πρόκειται για σημεία που είναι μολυσμένα από αρκετά τέρατα που καλείσαι για να αντιμετωπίσεις και να καθαρίσεις.

Fade to Silence

Μιας και μιλάμε για ένα Survival game, ένα από τα αγαπημένα μου αλλά ταυτόχρονα και μισητά features είναι οι χιονοθύελλες. Σε άκυρα διαστήματα μέσα στο παιχνίδι, μπορείς να βρεθείς αντιμέτωπος με μια χιονοθύελλα. Αυτή, σε κάνει να κινείσαι αργά και να πέφτει η θερμοκρασία του σώματός του. Έτσι, εσύ καλείσαι να είσαι ήδη ντυμένος με ζεστά ρούχα και να βρεις όσο πιο γρήγορα γίνεται έναν καταυλισμό για να μείνεις μέσα μέχρι να περάσει η χιονοθύελλα. Μέσα στους καταυλισμούς, υπάρχουν συνήθως campfires που μπορείς να ανάψεις για να ζεσταθείς, να ξεκουραστείς, να ψήσεις φαγητό αλλά και να κοιμηθείς ώστε να βελτιώσεις τα στατιστικά σου.

Fade to Silence

Όσον αφορά στον ήχο του παιχνιδιού δεν έχω να πω πολλά πράγματα. Το soundtrack και οι ήχοι στο σύνολο είναι μέτριοι χωρίς να δημιουργούν έντονα συναισθήματα. Αυτό που “μετράει” περισσότερο θα έλεγα πως είναι τα sound effects και οι παύσεις κατά το gameplay. Τα σημεία αυτά σου δημιουργούν το αίσθημα της μοναξιάς σε έναν άγνωστο κόσμο, σου φέρνουν καταστάσεις Horror και ταιριάζουν απόλυτα στο σύνολο.

Όπως φαίνεται λοιπόν, το Fade to Silence έχει τα θετικά αλλά και τα αρνητικά του. Πρόκειται για ένα παιχνίδι που καλώς ή κακώς δεν είναι ακόμα ολοκληρωμένο και έχει πολύ work in progress. Το κακό είναι πως οι gamers καλούνται να πληρώσουν 39.99€ για να το αποκτήσουν και να λειτουργήσουν σαν beta testers για την εταιρεία, κάτι που στα δικά μου μάτια δεν είναι καθόλου όμορφο.

Στις μέρες μας, έχει επικρατήσει στην gaming κοινότητα η νοοτροπία αυτή από τις εταιρείες και εμείς καταλήγουμε να πληρώνουμε τα παιχνίδια μας πριν καν ολοκληρωθούν. Πως μπορείς να κρίνεις αντικειμενικά ένα παιχνίδι, όταν ξέρεις από πριν ότι οι ίδιοι οι παραγωγοί του δεν το έχουν ολοκληρώσει, ενώ το βγάζουν ήδη στην αγορά;

Το review είναι μια προσφορά της THQ Nordic, μέσω του επίσημου Ελληνικού διανομέα Enarxis Dynamic Media.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Mortal Kombat 11 – Review

Από μικρός χωμένος μέσα στον κόσμο της τεχνολογίας και του gaming. Του αρέσουν ανταγωνιστικά παιχνίδια για να βλέπει το όνομά του πρώτο στα leaderboards και πιστεύει ότι είναι μηχανικός υπολογιστών και φωτογράφος. Ίσως πλέον, να τον λες και SysAdmin. Όσο υπάρχει Internet, θα είναι μόνιμα online.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here