Τίτλος: Grid (2019)
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 11/10/2019
Διαθέσιμο σε: PC/PS4/Xbox One/Stadia
Δοκιμάστηκε σε: PC
Είδος: Arcade Racing
Developer: Codemasters
Publisher: Codemasters

Πριν μπούμε στο review, ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Το Grid είναι μια σειρά ήμι-arcade racing παιχνιδιών από την Codemasters, “ειδικό” πλέον στο είδος, με άλλες πετυχημένες σειρές όπως τα παιχνίδια F1 ή Dirt. Για όσους δεν ασχολούνται και πολύ, είναι η σειρά με το παιχνίδι που βγαίνει συνέχεια δωρεάν στο Humble Bundle και το Steam. Η σειρά Grid μετράει ήδη τρία πολύ πετυχημένα παιχνίδια στον υπολογιστή, τα Racedriver Grid, Grid 2 και Grid Autosport. Μετά από πολλά χρόνια, βλέπουμε το νέο κεφάλαιο της σειράς, το οποίο ακολουθεί την ίδια φιλοσοφία οδήγησης αλλά βελτιώνεται σε πολλούς άλλους τομείς. Όλα θα αναλυθούν εκτενώς παρακάτω.

“Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει”

Όπως προανέφερα, το Grid είναι ήμι-arcade. Αυτό σημαίνει ότι τα αυτοκίνητα συμπεριφέρονται ούτε όπως θα συμπεριφέρονταν στη πραγματικότητα, αλλά ούτε και με τη δική τους θέληση. Ο τρόπος οδήγησης αποτελείται από υπερβολικά αποτελεσματικά φρένα και ισορροπία του αυτοκινήτου. Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι το Grid, ακόμα και χωρίς βοηθήματα, είναι κάποιου είδους Simulator. Και αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση κάτι αρνητικό, το ακριβώς αντίθετο. Τα Racing Simulators έχουν λεπτομέρειες όπως το παράθυρο λειτουργίας των ελαστικών, κάτι το οποίο μπορεί να τα καταστήσει απλησίαστα για κάποιον ο οποίος θέλει απλά να μπει σε ένα αμάξι και να τρέξει. Και εδώ έρχεται ένα εξαιρετικό χαρακτηριστικό του Grid· η ευκολία προσαρμογής στον χειρισμό. Πέρα από το βασικό φρενάρισμα, τα υπόλοιπα είναι αρκετά απλά και εύκολα στην κατανόηση.

Προσωπικά το παιχνίδι μου φάνηκε αρκετά εύκολο, οπότε ανέβασα τη δυσκολία του AI και μείωσα κάποια βοηθήματα όπως το ABS. Ενώ η μείωση των βοηθημάτων δεν με συγκίνησε ιδιαίτερα, η αύξηση του επιπέδου του AI ήταν ιδιαίτερα αισθητή. Ξαφνικά οι αντίπαλοι φρέναραν σε καλύτερα σημεία και ως αποτέλεσμα είχαν καλύτερη ταχύτητα, τόσο στις στροφές όσο και βγαίνοντας από αυτές. Ταυτόχρονα αισθητή είναι και η ιδιαίτερα αυξημένη επιθετικότητα των αντίπαλων, οι οποίοι πλέον δεν φοβούνται να έχουν επαφή.

Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο ότι στην ανάπτυξη παιχνιδιού βοήθησε σαν σύμβουλος ο Fernando Alonso, οδηγός σε πολλές κατηγορίες αγώνων, οπότε είναι αναμενόμενο από τη μια ο τρόπος οδήγησης να είναι περίπου ο ίδιος με παλαιότερους τίτλους αλλά από την άλλη να έχει κάποιες μικρές βελτιώσεις σε λεπτομέρειες.

Προσγειωμένα γραφικά

Εκ πρώτης όψεως, το παιχνίδι δεν έχει κάτι ιδιαίτερο στα γραφικά. Χωρίς να εννοώ ότι είναι άσχημα ή μη ικανοποιητικά. Απλώς δεν είναι εκεί όπου θα μπορούσαν να είναι. Τα αμάξια είναι πάρα πολύ όμορφα σχεδιασμένα, με πληθώρα λεπτομερειών. Το ίδιο βεβαίως ισχύει για τις υφές στον υπόλοιπο κόσμο. Ο δρόμος είναι αυτός που θα μπορούσε να δεχτεί κάποια παραπάνω βελτίωση. Και πάλι όμως, έχουν αποφύγει ένα λάθος το οποίο έχω συναντήσει σε άλλα παιχνίδια. Συμβαίνει κάποιες φορές να νιώθεις ότι το αμάξι είναι στάσιμο και ο δρόμος κινείται από κάτω. Κάτι τέτοιο ευτυχώς, δεν παρατήρησα στη συγκεκριμένη περίπτωση. Τέλος, οι σκιές και οι αντανακλάσεις είναι ιδιαίτερα πειστικές και απαλές χωρίς καμία υπερβολή στην ύπαρξη τους στο παιχνίδι.

Όσον αφορά το hardware, σε ένα medium προς high end σύστημα, το παιχνίδι τρέχει χωρίς κανένα πρόβλημα στα Ultra, σε 2K ανάλυση και 144 Herz. Δίνεται πληθώρα επιλογών όσον αφορά τα γραφικά για πιο αδύναμα συστήματα, έτσι ώστε να μπορεί να το προσαρμόσει ο καθένας στον υπολογιστή του.

Ευχάριστο στα αυτιά

Το νέο Grid, μαζί με τα νέα γραφικά, έχει φέρει και νέους ήχους. Οι μηχανές, ο καιρός, τα υπόλοιπα αμάξια και οι συγκρούσεις, όλα δημιουργούν και έναν ιδιαίτερο ήχο. Βέβαια, αυτό ταυτόχρονα με την προσγειωμένο γραφική εικόνα του παιχνιδιού, συνθέτουν μια πολύ ωραία εμπειρία. Οι ήχοι, οι οποίοι δεν είναι και οι πιο ρεαλιστικοί, σε συνεργασία με τα γραφικά, τα οποία είναι ανάμεσα σε παιχνίδι και πραγματικότητα, μαζί με το gameplay που δεν είναι ούτε ρεαλιστικό ούτε εντελώς φανταστικό, δίνουν στο Grid έναν πολύ ωραίο χαρακτήρα. Είναι ένα παιχνίδι κατάλληλο τόσο για αυτούς που θέλουν που θέλουν να παίξουν ένα πιο χαλαρό racing παιχνίδι όσο και για αυτούς που δεν έχουν καθόλου εμπειρία και θέλουν να δοκιμάσουν πως περίπου είναι το είδος.

Πολυπόθητες Αλλαγές

Αρχικά, στο Grid Autosport, μπορούσε κανείς να παρατηρήσει εύκολα το εξής. Το AI που ήταν ο teammate ήταν ότι πιο οδυνηρό μπορούσε να δει κανείς. Όσο ο παίκτης χαροπάλευε να εξασφαλίσει την νίκη ενάντια στην Ravenwest, την πιο δυνατή ομάδα σε κάθε game, ο συμπαίκτης ήταν σταθερά χαμένος στο βάθος πολύ πιθανόν και στη τελευταία θέση. Σε αυτό το παιχνίδι όμως, αυτό αλλάζει. Πλέον, πέρα από το ότι μπορεί ο παίκτης να δώσει οδηγίες στον συμπαίκτη, έχει επανέλθει η αγορά οδηγών από το πρώτο παιχνίδι.αυτό σημαίνει ότι εάν ο συμπαίκτης δεν κάνει καλή δουλειά, η ζητά πολλά χρήματα, τότε ο παίκτης μπορεί να επιλέξει από μια μεγάλη λίστα με άλλους οδηγούς. Βέβαια, πολλοί από αυτούς ζητούν και περισσότερα χρήματα, αλλά οι καλύτερες επιδόσεις σημαίνουν και περισσότερο εισόδημα.

Ακόμα παρατήρησα ένα feature το οποίο δεν είχα δει σε παλαιότερους τίτλους. Πλέον δίνεται η δυνατότητα να μπορεί κανείς να κάνει tune το αμάξι του, αλλάζοντας χαρακτηριστικά του και κάνοντας το πιο οικείο στην οδήγηση. Παραμένοντας στην επεξεργασία του οχήματος, πλέον δίνονται και πολλές επιλογές για την εξωτερική εμφάνιση. Τα διαθέσιμα liveries έχουν αυξηθεί κατά πολύ, με τον παίκτη να μπορεί να αλλάξει τα χρώματα του καθενός, και ακόμα να δείχνει τα εμβλήματα των χορηγών ή όχι.

Η πληθώρα οχημάτων δυστυχώς δεν είναι κάτι το οποίο μπορώ να πω ότι έμεινα ευχαριστημένος. Βεβαίως και έχει ιδιαίτερη ποικιλία, αμάξια για drift, τουρισμού, endurance, μικρή formula και F1 είναι κάποιες από τις κατηγορίες οχημάτων. Απλά η κάθε κατηγορία διαθέτει λίγα οχήματα. Ίσως η λίστα οχημάτων εμπλουτιστεί με ερχόμενη updates, όμως προς το παρόν μου φαίνεται “φτωχή”.

Τρέχοντας ενάντια σε έναν θρύλο

Το story του παιχνιδιού είναι το τυπικό storyline που περιμένει να βρει κανείς σε ένα racing παιχνίδι. 6 διαφορετικές κλάσεις, με διαφορετικά οχήματα η κάθε μία, και 10 events. Μετά την ολοκλήρωση αυτών ανοίγει το τελικό event, και με την επιτυχή ολοκλήρωση 2 τελικών event ανοίγει το μεγάλο “Grid Showdown”. 2 όμως κλάσεις είναι που κάνουν την διαφορά. Από τη μια είναι οι αναμετρήσεις με ιστορικά οχήματα, όπου επικρατούν τα αρχικά Mini Cooper. Από την άλλη είναι η Ακαδημία Fernando Alonso. Εκεί ο παίκτης περνάει από μια σειρά events με λίγο διαφορετικά οχήματα, όπως την μικρή Formula ή τα LMP1. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των events, ο παίκτης καλείται να αναμετρηθεί με τον 2 φορές παγκόσμιο πρωταθλητή της F1, Fernando Alonso. Να υπενθυμίσουμε βεβαίως ότι ο “Nando” βοήθησε στην ανάπτυξη της μηχανής φυσικής αυτού του παιχνιδιού, οπότε ήταν αναμενόμενο να του δωθεί κάποιου τέτοιου είδους τιμητική.

Παιχνίδι πολλαπλών παικτών

Εδώ θεωρώ ότι δεν υπάρχουν πολλά για ανάπτυξη. Τυπικά σενάρια, παίκτες με παρόμοια οχήματα διαγωνίζονται για τις πρώτες τρεις θέσεις στον τερματισμό. Το μόνο αξιόλογο είναι η δυνατότητα επεξεργασίας προφίλ. Ο παίκτης μπορεί πλέον να δημιουργήσει την κάρτα του, όπου εκεί φαίνονται μια κύρια εικόνα, μια δευτερεύουσα πολύ πιο μικρή εικόνα πάνω, και τα εμβλήματα να παρουσιάζονται στο μέσο περίπου της κάρτας.

Συμπεράσματα

Ακολουθώ την σειρά Grid από την αρχή της σταδιοδρομίας της στον υπολογιστή. Το καλό σε αυτό τον τίτλο είναι ότι δεν προσπάθησε να αλλάξει είδος, και να πάει στο πιο ρεαλιστικό, κάτι που το NFS μας απέδειξε ότι δεν λειτουργεί. Η εμπειρία είναι αρκετά όμοια με παλαιότερους τίτλους με μικροαλλαγές εδώ και εκεί. Προφανώς είναι ένα πολύ ευχάριστο παιχνίδι, ειδικά αν έχει κουραστεί κάνεις τις υπερβολικές λεπτομέρειες των ρεαλιστικότερων τίτλων.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι σε γενικές γραμμές είναι το ίδιο παιχνίδι με παλαιότερους τίτλους. Εάν κάποιος έχει αφιερώσει πολύ χρόνο σε προηγούμενους τίτλους, όπως εγώ, αυτός δεν θα είναι κάποια τεράστια αλλαγή. Να ξαντονισω βέβαια ότι είναι ευχάριστο στο παίξιμο και στη ροή, και επίσης ευχαριστώ στα αυτιά και τα μάτια. Απλά προσωπικά βρίσκω ότι δεν είναι ένα παιχνίδι όπου θα μπορούσα να παίξω συνεχόμενα πολλές ώρες. Παρόλα αυτά θα το σύστηνα σε όσους θέλουν ένα λίγο διαφορετικό racing παιχνίδι από το Project Cars και το Assetto Corsa, και αν κάποιος δεν έχει ασχοληθεί πολύ με τη σειρά, πιστεύω ότι θα είναι μια ιδιαίτερα ευχάριστη εμπειρία.

Επειδή δε το ψήνω να περνάω μαθήματα, λέω να γράφω άρθρα. Λογικά θα με βρει κανείς ανά πάσα σχεδόν ώρα σε ένα από τα παρακάτω.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here