fbpx

Watch Dogs: Legion – Review

Τίτλος: Watch Dogs: Legion
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 29/10/20
Διαθέσιμο σε: PC, PS4, PS5, XONE, XSX, XSS, Stadia
Δοκιμάστηκε σε: PC
Είδος: Action, Multiplayer, Open World
Εταιρεία ανάπτυξης: Ubisoft Toronto
Εκδότης: Ubisoft

Τέλη Οκτωβρίου και μετά από μια καθυστέρηση αρκετών μηνών, ήρθε η ώρα να δούμε το νέο μέλος μιας από τις αρκετά αμφιλεγόμενες σειρές παιχνιδιών της Ubisoft. Πρόκειται φυσικά για τη σειρά Watch Dogs και το Watch Dogs: Legion, που ήρθε να προστεθεί σε δύο παιχνίδια που αν μη τι άλλο έχουν δεχτεί αρκετή και πολλές φορές σκληρή κριτική στο παρελθόν. Πόσο διαφοροποιήθηκε ο νέος τίτλος και πόσο καλά τα έχει πάει η εταιρεία; Είναι καλύτερο από τα προηγούμενα και προπάντων, είναι δίκαιη η κριτική; Πάμε να τα δούμε αναλυτικά.

Μια εξαιρετική ιδέα και τρεις μέτριες εκτελέσεις

Ένα σχόλιο που συνοδεύει τη σειρά Watch Dogs από την κυκλοφορία του πρώτου μέρους της είναι ότι πρόκειται για μια εξαιρετική ιδέα, που δεν έχει εκτελεστεί όσο άρτια θα έπρεπε ώστε να δικαιολογεί το hype. Η Ubisoft σίγουρα έχει προσπαθήσει σε κάθε ένα από τα παιχνίδια να απαλλαγεί από αυτό το σχόλιο, γεγονός που φαίνεται από το ότι είναι αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους σε θεμελιώδη θέματα. Ωστόσο, προσωπικά θεωρώ ότι δεν τα κατάφερε ούτε με το Watch Dogs: Legion, ενώ αντ’ αυτού δημιούργησε και κάποιους νέους προβληματισμούς, πέρα από τα ζητήματα που έλυσε. Γενικά, πάντως, το παιχνίδι φέρει όλα τα κακώς κείμενα για τα οποία έχει κατακριθεί κατά καιρούς η εταιρεία, πράγμα που θα εξετάσουμε πιο αναλυτικά παρακάτω.

Watch Dogs: Legion

Όμορφα γραφικά και μέτριο performance

Η Ubisoft έχει κατηγορηθεί και όχι άδικα, για το κακό performance που συνοδεύει διαχρονικά τα παιχνίδια της. Αυτό φυσικά δε γίνεται χωρίς λόγο, αφού τα γραφικά είναι πραγματικά εξαιρετικά για μια ακόμη φορά. Αρχικά, το παιχνίδι έδινε την εντύπωση ότι έτρεχε σε περισσότερα FPS από όσα είχα στην πραγματικότητα, όντας εξαιρετικά smooth, διατηρώντας παράλληλα το πολύ όμορφο περιβάλλον. Να σημειώσω ότι στα γραφικά που επέλεξα, το εργαλείο benchmark του παιχνιδιού με είχε σταθερά πάνω από τα 60FPS, ενώ έφτασε και πάνω από τα 90 ανά διαστήματα. Και πράγματι, στην αρχή τα πράγματα φαίνονταν φοβερά ενθαρρυντικά.

Watch Dogs: Legion

Στη συνέχεια, όμως, αυτό άλλαξε άρδην. Μέσα στο open-world περιβάλλον του Watch Dogs: Legion, το performance φτάνει σε εκνευριστικό σημείο. Ενδεχομένως να παίζει ρόλο το γεγονός ότι παίζω σε monitor 144Hz, που σε κάποιες περιπτώσεις κάνει ακόμα και τα 60FPS να φαίνονται άσχημα. Ωστόσο, η συνέχεια ήταν σίγουρα διαφορετική από την αρχή σε αυτό το κομμάτι. Παρά το γεγονός ότι τα γραφικά είναι εξαιρετικά, κάτι που μου τράβηξε την προσοχή ήταν η πραγματικά κακή ποιότητα των μαλλιών και κυρίως του facial hair στα medium γραφικά. Ενώ το παιχνίδι σαν σύνολο παραμένει όμορφο με αυτές τις ρυθμίσεις, το συγκεκριμένο ήταν εντυπωσιακά κακό.

Watch Dogs: Legion

Ένα story που δημιουργεί προσδοκίες, τις οποίες δε δικαιώνει

Περνώντας στο story, εδώ ίσως είναι η μεγαλύτερη απογοήτευση για τον τίτλο. Το Watch Dogs: Legion επικεντρώνεται στην αναβίωση της DedSec μετά από ένα βίαιο τρομοκρατικό χτύπημα που άλλαξε για πάντα το Λονδίνο. Μετά από αυτό, βασιλεύει η προπαγάνδα με κάθε τρόπο, ενώ στην πόλη επικρατεί πολεμικό κλίμα, με διαδηλωτές να βρίσκονται σε κάθε γωνιά της πόλης. Το setting είναι πραγματικά πολλά υποσχόμενο, με πολιτικές προεκτάσεις και μια κατάσταση που η επανάσταση της τεχνολογίας ίσως μελλοντικά φέρει στον κόσμο. Παρόλα αυτά, το παιχνίδι αποτυγχάνει να σε βάλει στο κλίμα αυτό και στον σημαντικό σκοπό που έχεις να επιτελέσεις παίζοντας.

Η Ubisoft στράφηκε σε άλλο τύπο παιχνιδιού σχετικά με τους playable χαρακτήρες, αφού πλέον αυτοί χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με τις ικανότητές τους. Μπαίνουν στην ομάδα της DedSec μέσω ενός συστήματος recruiting παρόμοιου με αυτό των Assassin’s Creed Brotherhood και Revelations, ουσιαστικά σώζοντάς τους από το θάνατο. Η διαφορά όμως με τα παραπάνω παιχνίδια είναι ότι στο Watch Dogs: Legion οι χαρακτήρες αυτοί είναι playable. Αυτό σαν ιδέα παρουσιάζει ενδιαφέρον, αλλά για μια ακόμη φορά, η εκτέλεση φαίνεται να είναι αυτή που πάσχει. Οι ικανότητες αυτών των χαρακτήρων δεν καθορίζουν απόλυτα το gameplay που απαιτείται και πολλές φορές απλά επιλέγεις κάποιον επειδή στο είπε το παιχνίδι. Παράλληλα, δεν υπάρχει κεντρικός playable χαρακτήρας για να ταυτιστεί ο παίκτης και να θέλει να παρακολουθήσει στενά το story. Η Ubisoft θέλησε ενδεχομένως να αποφύγει κάποια κλισέ με τον τρόπο αυτό, όπως το γεγονός ότι κάθε Assassin’s Creed ξεκινά με ένα προσωπικό δράμα για παράδειγμα, αλλά θα μπορούσε να το έχει κάνει με καλύτερο τρόπο στην προκειμένη περίπτωση.

Watch Dogs: Legion

Κάπου εδώ θέλω να σταθώ στο mission design, που κατά τη γνώμη μου είναι μετριότατο. Υπάρχουν κάποιες καλές ιδέες, όπως η χρήση του robot-αράχνης για πρόσβαση σε σημεία που δε θα μπορούσε να φτάσει κανείς (και παράλληλα σχεδιασμός του τοπίου με τέτοιον τρόπο που κάνει cool τη χρήση αυτού) και φυσικά η παλιά καλή μέθοδος με τις κάμερες, αλλά ως εκεί. Με ξένισε σε μεγάλο βαθμό το γεγονός ότι πολλές φορές είναι πιο εύκολο να περάσεις την αποστολή απλά μπαίνοντας σε restricted area και πυροβολώντας τους πάντες, αντί να προσπαθήσεις να είσαι stealth και να κάνεις takedown μόνο όσους χρειάζεται για να φτάσεις στο στόχο σου.

Έχει δοθεί έμφαση στο gameplay, με πολύ καλό αποτέλεσμα

Σε αντίθεση με τα παραπάνω, στον τομέα του gameplay έχει γίνει πραγματικά καλή δουλειά από την εταιρεία και αυτό φαίνεται από την πρώτη στιγμή. Αρχικά το combat σώμα με σώμα είναι αισθητά αναβαθμισμένο, με νέες κινήσεις και ποικιλία ανάλογα με το χαρακτήρα που χρησιμοποιείς. Επίσης, ο χειρισμός του περιβάλλοντος, όπως τα φανάρια και τα blockers, είναι πιο εύκολος, σε μια πολύ τίμια και επιτυχημένη προσπάθεια να γίνουν πιο ξεκάθαρα τα mechanics του παιχνιδιού. Διαφορετικός είναι και ο τρόπος που λειτουργεί η αστυνομία κατά την καταδίωξη, κάνοντας αισθητά πιο δύσκολη τη διαφυγή. Σε αυτό παίζει ρόλο και το γεγονός ότι όσο περισσότερες παρανομίες κάνεις κατά τη διάρκεια της καταδίωξης, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να διαφύγεις. Επίσης, σε περίπτωση που αποφασίσεις να κατέβεις από το όχημα και να πυροβολήσεις, γίνεται αδύνατο να αποφύγεις την κατάσταση.

Watch Dogs: Legion

Καταλήγουμε, λοιπόν, στο ότι το Watch Dogs: Legion θα μπορούσε εν συντομία να χαρακτηριστεί “κλασικό παιχνίδι της Ubisoft”. Δηλαδή, ένα παιχνίδι με όμορφα γραφικά, ωραίο movement και combat και γενικά καλό concept, που όμως είναι αρκετά βαρύ, κάπως επαναλαμβανόμενο και με story σε ένα βαθμό αδιάφορο.

guest
0 ΣΧΟΛΙΑ
Feedbacks
Εμφάνισε όλα τα σχόλια
Eneba Many GEOs

READ MORE

FIND US ON

6,494FansLike
727FollowersFollow
298FollowersFollow
1,930SubscribersSubscribe