fbpx

Assassin’s Creed Valhalla – Review

Τίτλος: Assassin’s Creed Valhalla
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 10/11/2020
Διαθέσιμο σε: PC, PS4, PS5, XONE, XSX, XSS, Switch, Stadia
Δοκιμάστηκε σε: PC
Είδος: Action, Open world
Προγραμματιστής: Ubisoft Montreal 
Εκδότης: Ubisoft

Assassin’s Creed Valhalla 

Οφείλω να ομολογήσω ότι έχω μια αρκετά αμφιλεγόμενη σχέση με την περιβόητη σειρά που ακούει στο όνομα Assassin’s Creed, ήδη από τα γεννοφάσκια της με τον Ezio. Από τη μία, την ακολουθώ πεισματικά εδώ και τόσα χρόνια, αγοράζοντας τους τίτλους, μαθαίνοντας το lore, έχοντας συλλεκτικές εκδόσεις στο δωμάτιο μου και ούτω καθ’ εξής. Ακόμα όμως και κάποιος σαν και μένα, δεν μπορεί να αναρωτιέται κάθε τόσο, γιατί το κάνει αυτό στον εαυτό του. Μια σειρά που απλά συνεχίζει χωρίς ενδοιασμούς και χωρίς κάποιο ίχνος θέλησης να ολοκληρώσει το αφήγημά της δεν είναι και ιδιαίτερα σωστή, ειδικά όταν οι τελευταίοι της τίτλοι ήταν γεμάτοι προβλήματα.

Μάλιστα, από το 2014 ήδη, δεν μπορώ να θυμηθώ κάποιον Assassin’s Creed τίτλο που να μην είχε από την πρώτη κιόλας μέρα προβλήματα. Κάποιοι δεν ήθελαν να δείξουν τα πρόσωπα των ηρώων τους, ενώ άλλοι ήθελαν να αλλάξουν τελείως τον χαρακτήρα του gameplay της σειράς. Ο δε τελευταίος τίτλος, το Odyssey, δεν ήξερε καν γιατί λέγεται Assassin’s Creed, αφού ούτε Assassins είχε, ούτε σε κάποιο Creed αφορούσε. Επομένως, θεωρώ απόλυτα λογικό οι ελπίδες μου και κάθε άλλου σαν και μένα να άρχισαν να εξαφανίζονται.

Αυτά όλα ήταν αληθή, μέχρι που ανακοινώθηκε ο νέος AC τίτλος, ο οποίος θα διαδραματιζόταν εν μέρει στη Νορβηγία, ωστόσο το κυριότερο μέρος θα ήταν στην Αγγλία. Στην αρχή είδαμε Vikings, οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με τις αρχές του Assassin’s Guild (το lore που λέγαμε πριν) άρα βλέπαμε όλοι έναν ακόμα τίτλο που δεν ξέρει για ποιον λόγο είναι εδώ, μέχρι που εμφανίστηκε το πρώτο Hidden Blade. Ξαφνικά γεμίσαμε ελπίδες, κάναμε λόγο για αναβίωση της σειράς και όλα τα σχετικά. Και όντως, δεν μπορώ να πω ότι απογοητεύτηκα.

Ίσως το Assassin’s Creed Valhalla να μην είναι το καλύτερο Assassin’s Creed παιχνίδι που έχω παίξει, και τους λόγους θα τους αναλύσω όλους πιο κάτω, έναν προς έναν. Αυτό που κράτησα όμως προσωπικά από το παιχνίδι, ήταν μια άριστη περιγραφή μιας αναμφισβήτητα πολύ ενδιαφέρουσας ιστορίας, με άριστα γραμμένους χαρακτήρες και τοποθετημένο σε μια πολύ πλούσια ιστορικά περίοδο της ιστορίας. Παράλληλα, προστέθηκαν νέα στοιχεία και μηχανισμοί που κάνουν το Valhalla να διαφοροποιείται από τους δύο προηγούμενους τίτλους, οι οποίοι βασίζονται στην ίδια μηχανή. Παράλληλα, από το Valhalla βγήκαν και τα lootboxes και κάθε είδους παρόμοιο στοιχείο, με τα μοναδικά αντικείμενα επί πληρωμή να είναι κάποια skins για τον χαρακτήρα, το άλογο και το πλοίο, οπότε δεν μπορούμε να τα κρίνουμε ως αρνητικά.

Και η ιστορία έχει ως εξής…

Tο story του παιχνιδιού ξεκινάει με μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν, όπου ο μικρός Eivor βλέπει τον πατέρα του να δολοφονείται μπροστά του και να προδίδεται από έναν άλλο βασιλιά, ενώ και στη συνέχεια προσπαθώντας να ξεφύγει τον δαγκώνει ένας λύκος, δίνοντάς του το προσωνύμιο “Wolf-Kissed”. Να πούμε ότι μία από τις λάθος επιλογές του παιχνιδιού είναι να βάλει τον παίκτη να διαλέξει το φύλο του χαρακτήρα μετά από αυτό το μικρό sequence, κάτι που δεν βγάζει και ιδιαίτερο νόημα. Επίσης, φάνηκε λες και η φωνή του παιδιού δεν εντάσσεται και ιδιαίτερα ομαλά στο περιβάλλον, κάνοντας την να ακούγεται μηχανική και ψεύτικη.

Στη συνέχεια, βλέπουμε τον Eivor υιοθετημένο από έναν άλλο βασιλιά που βρισκόταν παρών στο παρελθόν, να είναι αδερφός και φίλος με τον γιο του βασιλιά, Sigurd. Ο Eivor ψάχνει τον προδότη που σκότωσε τον πατέρα του και αθέτησε την υπόσχεσή του για ειρήνη. Στο μεσοδιάστημα επιστρέφει και ο Sigurd από ένα ταξίδι που έκανε, φέρνοντας μαζί του και δύο Hidden Ones από την Κωνσταντινούπολη, οι οποίοι βοηθούν τον Eivor, καθώς ο προδότης είναι και δικός τους εχθρός, αφού ανήκει στο Order of the Ancients, την αντίπαλη τους ομάδα. Αφού τον βρίσκει, μαθαίνει με τον Sigurd ότι ένας νέος βασιλιάς θέλει να ενώσει όλη τη Νορβηγία υπό τη βασιλεία του, και αφού ο Sigurd απογοητεύεται που δεν θα γίνει βασιλιάς, φεύγει με τον Eivor για να δημιουργήσουν το δικό τους βασίλειο στην Αγγλία. Παράλληλα, ο Eivor βλέπει σε όραμά του ότι κάποτε θα προδώσει τον αδερφό του. Εκεί εγκαθίστανται στο Ledechestreshire, και προσπαθούν να επιβιώσουν σχηματίζοντας διάφορες συμμαχίες και κερδίζοντας έδαφος, επεκτείνοντας παράλληλα τον καταυλισμό τους.

Παράλληλα, στον πραγματικό κόσμο, η Layla είναι μαζί με την παλιά ομάδα του Desmond, τους Shawn και Rebecca. Ο κόσμος φτάνει πάλι στο τέλος του, και αυτοί οι τρεις μαζί με το Staff of Hermes προσπαθούν να καταλάβουν το γιατί, έχοντας φτάσει στον τάφο του Eivor στην Αμερική, μέσω ενός περίεργου σήματος.

Στα του gameplay…

Η ιστορία μπορεί να ακούγεται μέτρια, αλλά είναι από τις καλύτερες των τελευταίων ετών. Περιλαμβάνει κάθε χαρακτηριστικό των Vikings, όπως τον πόλεμο, τις μάχες, την έχθρα, αλλά παράλληλα και τις στενές σχέσεις μεταξύ των ατόμων, την αδελφοσύνη και την αλληλοβοήθεια. Παράλληλα, σε διάφορα events στον κόσμο υπάρχουν δραστηριότητες των Νορβηγών, όπως διαγωνισμός μπύρας, διαγωνισμός ενός είδους ποίησης και raids. Οι δύο διαγωνισμοί υπάρχουν συνήθως σε πόλεις και καταυλισμούς, όπου ο παίκτης μπορεί να στοιχηματίσει, και αν κερδίσει να βγάλει τα διπλά χρήματα. Παράλληλα, από το flyting, τον διαγωνισμό δηλαδή ποίησης, ο παίκτης αυξάνει το charisma του όταν κερδίζει, το οποίο βοηθάει σε επιλογές διαλόγων. Τέλος, ο παίκτης μπορεί να κάνει customize τον χαρακτήρα του με διάφορα τατουάζ και στυλ μαλλιών και γενειάδων.

Στο παρελθόν είχε αναφερθεί ότι η ομάδα ανάπτυξης θα αφαιρέσει τελείως τα side quests από το παιχνίδι, και αυτό είναι εν μέρει αληθές. Πράγματι, δεν υπάρχει κάτι όπως στα παλιότερα παιχνίδια, όπου καταναλώνει αρκετό χρόνο και έχει αρκετά υποερωτήματα, αλλά υπάρχουν άλλες, μικρότερης κλίμακας δραστηριότητες, τα λεγόμενα Mysteries, τα οποία απαιτούν από τον παίκτη να κάνει ένα-δύο πράγματα. Κάποια είναι πιο comic relief και προσπαθούν να απαλύνουν λίγο την ατμόσφαιρα, ενώ άλλα είναι λίγο πιο σκληρά ή και διδακτικά. Όλες πάντως είναι μικρά, και δεν απαιτούν ούτε πολύ χρόνο ούτε ιδιαίτερη μετακίνηση.

Την επιστροφή του στον ρου της ιστορίας του παιχνιδιού κάνει και το cutscene πριν τον θάνατο κάποιου κύριου στόχου, όπως αυτό συνέβαινε από την αρχή της σειράς μέχρι και το Origins. Φυσικά κάθε ένα από τα cutscenes αυτά είναι πολύ πιο βίαια από ότι είχαμε συνηθίσει, και παράλληλα μέσα σε αυτά φαίνεται και ο θεός Odin.

Το νέο skill tree του Valhalla που απεικονίζει έναν χάρτη των αστερισμών.

Βέβαια, το αντίθετο ισχύει για τις κυρίως αποστολές. Αυτές είτε απέχουν πολύ η μία από την άλλη, είτε απαιτούν από τον παίκτη να μετακινηθεί τεράστιες αποστάσεις για να ολοκληρώσει μια αποστολή. Ένα πρόβλημα εδώ που υπήρχε ήδη από τους προηγούμενους τίτλους, ήταν η έλλειψη συχνών fast travel σημείων, το οποίο μπορεί πολλές φορές να στέκεται εμπόδιο στην εξερεύνηση ή τουλάχιστον να την κάνει να φαντάζει πιο κουραστική.

Από εκεί και πέρα, αρκετά ανανεωμένο είναι το σύστημα μάχης, το οποίο ίσως προσεγγίζει αυτό του Origins, αλλά ταυτόχρονα είναι αρκετά διαφορετικό. Αρχικά, ο παίκτης μπορεί να έχει ασπίδα στο ένα χέρι και κάποιο όπλο στο άλλο, αλλά αυτό δεν είναι περιοριστικό. Και τα δύο χέρια μπορούν να κρατάνε κάποιο όπλο, διαφορετικό το καθένα. Η μάχη είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα σε σχέση με πριν, αφού ο παίκτης έχει περισσότερες δυνατότητες στην άμυνα, αλλά και ολοκαίνουρια όπλα για επίθεση. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι ο παίκτης μπορεί είτε να μπλοκάρει είτε απλά να αποφύγει την επίθεση κάποιου αντιπάλου. Παράλληλα, προστέθηκαν νέα όπλα της εποχής, πολύ πιο διαφορετικά από αυτά που συναντούσε κανείς στους τελευταίους δύο τίτλους.

Όλα αυτά όμως γίνονται παράλληλα και με τη προσθήκη πολλών νέων τύπων εχθρών, οι οποίοι φυσικά έχουν και τις αντίστοιχες ικανότητες. Άλλοι έχουν βαλλίστρες, άλλοι πετάνε βόμβες φωτιάς, άλλοι έχουν ακόντια και μπλοκάρουν επιθέσεις και άλλοι είναι αρκετά δυνατοί ώστε να επιτεθούν κατά μέτωπο. Ο καθένας φυσικά έχει τις δυνάμεις του, έχει όμως και τις αδυναμίες του, τις οποίες πρέπει να εκμεταλλευτεί ο παίκτης εάν θέλει να έχει το πάνω χέρι. Βέβαια όταν το κάνει αυτό ανταμείβεται, αφού όχι μόνο νικάει, αλλά με κάθε θάνατο ο Eivor εκτελεί και μια μικρή εκτέλεση, κάτι σαν τα fatalities του Mortal Kombat.

Στην μάχη πλέον πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η ζωή. Σε αντίθεση με προηγούμενους τίτλους, δεν υπάρχει life regeneration ούτε καν στο free roam. Αντίθετα, ο παίκτης έχει τα health potions με τα οποία μπορεί να αυξάνει τους πόντους ζωής σε περίπτωση που δεχτεί πολλά χτυπήματα. Αξίζει βέβαια να αναφέρουμε ότι στο πεδίο της μάχης μπορεί να βρει κανείς βότανα από φυτά ή φαγητό, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει εκείνη τη στιγμή για να αυξήσει τη ζωή του.

Λίστα με κάποια abilities.

Παράλληλα, υπάρχουν και τα abilities, αλλά όχι όπως το γνωρίσαμε στο Assassin’s Creed Odyssey, μιας και ο χαρακτήρας δεν είναι ημίθεος. Αντιθέτως, για να ξεκλειδώσει κάποιος κάποιο ability, πρέπει να βρει και το αντίστοιχο Book of Knowledge στον κόσμο ή σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις να τελειώσει κάποιο Mystery. Φυσικά, το κάθε ability έχει και διαφορετική χρήση και μπορεί να βοηθήσει και με τον δικό του τρόπο στη μάχη.

Τέλος, σημαντικό είναι να πούμε ότι η δύναμη του παίκτη δεν εξαρτάται από τα levels αλλά από το Power, το οποίο αυξάνει κάθε φορά που ο παίκτης μαζεύει συγκεκριμένα XP. Μπορεί όντως να ακούγεται ίδιο με τα levels, και είναι σχεδόν το ίδιο, αλλά κάθε φορά που ο παίκτης μαζεύει συγκεκριμένα XP, αποδίδονται στο παίκτη και skill points, τα οποία μπορεί να επενδύσει στο skill tree για να έχει λόγου χάρη περισσότερους πόντους ζωής ή επίθεσης.

Την επιστροφή του στο Assassin’s Creed Valhalla κάνει και το σύστημα αναζήτησης των εχθρών. Στο Origins, ο Bayek είχε συγκεκριμένους εχθρούς, τους οποίους ο παίκτης έβρισκε κατά την διάρκεια της ιστορίας, αλλά δεν αναφερόμαστε σε κάτι τέτοιο. Αναφερόμαστε σε κάτι όπως στο σύστημα του Odyssey, όπου ο παίκτης έπρεπε να βρει μέλη του Kult of Kosmos, και στο DLC του Order of the Ancients. Έτσι και στο Valhalla, ο Eivor πρέπει να ψάξει και να βρει τα μέλη του Order of the Ancients, τους μελλοντικούς Templars. Να αναφέρουμε βέβαια ότι Hidden Ones/Assassins δεν υπάρχουν στην Αγγλία, αφού είχαν σταματήσει τις επιχειρήσεις τους πριν πολύ καιρό.

Ο χάρτης με τους στόχους/μέλη του Order.

Επιπλέον, να πούμε ότι στον κόσμο του Assassin’s Creed Valhalla έχουν προστεθεί και διάφορα collectibles και μικρές δραστηριότητες, όπως θρυλικά ζώα, πολεμιστές που θέλουν να τους πολεμήσεις και να τους χαρίσεις έναν ευγενή θάνατο, χαρτιά που πρέπει να κυνηγήσει ο παίκτης για να ξεκλειδώσει τατουάζ, χρυσός και διάφορα κειμήλια. Ακόμα, μπορεί να βρει κανείς κάποια “bugs” στο Animus, που φαίνονται συνήθως σε ένα μέρος σαν να χαλάνε τα γραφικά. Εκεί, όταν ο παίκτης τα ενεργοποιεί, στο simulation μεταφέρεται η Layla, η οποία πρέπει να ανέβει έναν μίνι πύργο που σχηματίζεται, και στο τέλος βλέπει ένα κομμάτι από κάποιο πιο εκτενές βίντεο, αντίστοιχο με αυτό που υπάρχει και στο AC 2. Υπάρχουν και οι Zealots, οι οποίοι είναι και μέλος του Order, και είναι κατά πολλά επίπεδα πιο ισχυροί από τον παίκτη, τουλάχιστον στην αρχή του παιχνιδιού, οπότε και θα προτείναμε την μέγιστη προσοχή.

Γραφικά που εντυπωσιάζουν!

Όσον αφορά στα γραφικά του, το παιχνίδι είναι απλά απίστευτο. Μπορεί να χρησιμοποιεί την ίδια μηχανή με πριν, και επομένως να έχει κάποιες βασικές αρχές, αλλά η εξέλιξη είναι εμφανέστατη. Το νερό, τα φώτα, οι αντανακλάσεις, όλα είναι ανεβασμένα κατά πολλά επίπεδα.

Η παλέτα χρωμάτων του παιχνιδιού μοιάζει ανά στιγμές στο Odyssey, αλλά είναι σαφώς ψυχρότερη, όπως φυσικά και το όλο περιβάλλον, τόσο στην Αγγλία, όσο και στη Νορβηγία. Δεν υπάρχουν τα πολλά χρώματα που μπορούσε κανείς να βρει στην Ελλάδα, αλλά υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τόνοι του πράσινου και του καφέ. Τα αρχαία του Assassin’s Creed Valhalla δίνουν έναν άλλο τόνο στο όλο περιβάλλον, μιας και μπορεί κανείς να συναντήσει ανά πάσα στιγμή κάποιον αρχαίο Ρωμαϊκό ναό. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για μια εποχή όπου οι Ρωμαίοι δεν ανήκαν στο παρελθόν, αλλά υπήρχαν παράλληλα σαν πολιτισμός, ίσως όμως όχι όπως τον έχουμε κατά νου. Αυτό που βοηθάει πολύ στο όλο περιβάλλον είναι η ανάμιξη των γηγενών στοιχείων με αυτά των βόρειων λαών. Έτσι, θα μπορεί κανείς να πετύχει χωρία με κλασσικά Αγγλικά στοιχεία, ενώ άλλα με κλασσικά στοιχεία των Vikings, όπως το longhouse που κατέχει κεντρική θέση. Τέλος, υπάρχουν διάσπαρτα μικρά σπίτια ή και μικροί πύργοι, σπάζοντας σε έναν σημαντικό βαθμό τη μονοτονία της υπαίθρου.

Από άποψης hardware, να πούμε ότι όντως το Assassin’s Creed Valhalla είναι αρκετά απαιτητικό, αλλά αξίζει και με το παραπάνω. Προσωπικά με ένα σύστημα με Ryzen 5 3600, 16 GB RAM και μια RX 570 8GB τρέχω το παιχνίδι στα Ultra High γραφικά σε 2K ανάλυση, πιάνοντας κατά μέσο όρο 45-47 FPS. Τρέχει όμως τόσο καλά, που φαίνονται σαν να είναι πολλά περισσότερα. Αυτό βέβαια συμβαίνει ακόμα και σε πολύ απαιτητικές στιγμές όσον αφορά στα γραφικά.

Άκουσον άκουσον…

Σε ότι έχει να κάνει με τον ήχο, να πούμε καταρχάς ότι για άλλη μια φορά η ομάδα έκανε το θαύμα της. Το soundtrack, όπως και σε κάθε άλλο AC παιχνίδι, είναι φανταστικό και ταιριάζει απίστευτα στον τόνο των διάφορων καταστάσεων. Τα τραγούδια που ακούγονται μέσα στο παιχνίδι αλλά και το γενικό ambient soundtrack είναι τέλεια και βοηθάνε στο να γίνεται η εξερεύνηση λιγότερο ανιαρή.

Ταυτόχρονα, οι φωνές των χαρακτήρων με εξαίρεση του μικρού Eivor εντάσσονται καταπληκτικά στο παιχνίδι, προσφέροντας σε συνδυασμό με το gameplay και τα γραφικά μια απίστευτη εμπειρία.

Τελικά αξίζει το Assassin’s Creed Valhalla;

Το Assassin’s Creed Valhalla έχει όσα θα μπορούσαμε να ζητήσουμε από ένα Assasssin’s Creed παιχνίδι. Καλή ιστορία, καλό gameplay, καλό ήχο και έναν ενδιαφέρον κόσμο για εξερεύνηση. Δίνει απίστευτες δυνατότητες στον καθένα, ενώ δεν είναι και περιοριστικό όσον αφορά στην προσέγγιση σε κάποιο objective. Θα το προτείναμε άφοβα στον καθένα, και περιμένουμε να βγουν και τα DLC του, όπου θα μας δοθεί η ευκαιρία να ανακαλύψουμε καινούριες περιοχές.

Εννοείται ότι αφήσαμε κάποια κομμάτια του παιχνιδιού εκτός του review, για να ανακαλύψετε πολλά από αυτά και μόνοι μας. Σίγουρα πάντως, βλέποντας την εξέλιξή του μέχρι τώρα, περιμένουμε να βγάλουμε ένα άρθρο σε έναν χρόνο βλέποντας την κατάστασή του, όπως και με το Odyssey. Περισσότερα για το παιχνίδι της Ubisoft μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας, αλλά και στην επίσημη ιστοσελίδα της CD Media, του ελληνικού διανομέα του παιχνιδιού.

guest
0 ΣΧΟΛΙΑ
Feedbacks
Εμφάνισε όλα τα σχόλια
Eneba Many GEOs

READ MORE

FIND US ON

6,494FansLike
727FollowersFollow
298FollowersFollow
1,930SubscribersSubscribe