Release Date: 08/03/2019
Platforms: PC / PS4 / Xbox one
Mode: Action / Hack n Slash
Developer: Capcom
Publisher: Capcom

Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια για reboot με τον τίτλο Devil May Cry από τους Team Ninja, η Capcom έβαλε τα βασικά μυαλά πίσω από την σειρά και έβγαλε το Devil May Cry 5. Σε μια προσπάθεια να ξεχάσουμε όλοι το edgy reboot και να ξαναγυρίσουμε στις ρίζες της σειράς, η εταιρεία φαίνεται πως έκανε καλή δουλειά και μας έφερε ένα αξιόλογο αποτέλεσμα.

Σαν fan της σειράς, να πω εξ αρχής πως το DMC 3 είναι το αγαπημένο μου. Από την άλλη, το DMC 4 αποτελούσε πάντα λόγο αψιμαχίας για το εάν ο Dante ή ο Nero είναι ο καλύτερος χαρακτήρας της σειράς, ενώ τέλος, έρχονται αυτοί οι φίλοι, που όλοι τους ξέρετε, και σε βομβαρδίζουν με θεωρίες για τον Vergil. Σε αυτό το review θα είμαι όσο γίνεται πιο αναλυτικός μιας και ο τίτλος φαίνεται αξιόλογος και σίγουρα θα ήθελα να δω και άλλο sequel.

Devil May Cry

STORY 

Όπως είπα και πριν, ξεχνώντας τα πάντα περί DMC και reboot, μεταφερόμαστε μετά τα γεγονότα του DMC 4 όπου ο Nero έχει γίνει Demon Hunter. Όλα πάνε μια χαρά, μέχρι που μια μέρα εμφανίζεται ένας μυστηριώδης άγνωστος από το πουθενά και κλέβει το δαιμονικό χέρι του Nero. Λίγο αργότερα, ο Dante λαμβάνει την αποστολή από τον V να σκοτώσει τον δαίμονα Urizen που είναι υπεύθυνος για το χέρι του Nero. Στην αποστολή πάνε όλα τα μέλη του Devil May Cry δηλαδή οι Tris, Lady ακόμα και ο Nero με το ένα χέρι. Τα πράγματα δεν πάνε ακριβώς όπως περιμένουν οι πρωταγωνιστές μας, μιας και ο δαίμονας Urizen νικάει τον Dante ακόμα και με την βοήθεια της Tris και της Lady ενώ ο Nero είναι πολύ αδύναμος για να βοηθήσει. Έτσι, ο V προτείνει να υποχωρήσουν μαζί με τον Nero και να επιστρέψουν πιο δυνατοί. Μετά από ένα μήνα, ο Nero επιστρέφει με ένα μηχανικό χέρι φτιαγμένο από την Nico που του δίνει την ώθηση να σώσει τον Dante, να σκοτώσει τον Urizen και να πάρει την εκδίκηση του για το χέρι του.

Devil May Cry

GAMEPLAY

Μιας και έχουμε 3 playable characters με διαφορετικό playstyle θα μιλήσω για τον καθένα ξεχωριστά. Πρώτα, όμως, να αναφέρω ότι το DMC 5 είναι ένα Action Hack ‘n’ Slash παιχνίδι που μερικοί θα λέγανε ότι είναι από τα πρώτα στο είδος του. Ας ξεκινήσω με τον Nero, ο οποίος εκτός από το δίκαννο πιστόλι του και το σπαθί που μαρσάρει, πλέον έχει το μηχανικό χέρι της Nico. Το χέρι εκτός από τις βασικές λειτουργίες όπως grapling hook στους εχθρούς, έχει και το overcharge που με την υπερβολική χρήση σπάει. Για καλή μας τύχη, η Nico έχει ολόκληρη γκάμα από μηχανικά χέρια, κάθε ένα με την δική του ικανότητα. Από την άλλη, ο Dante αποτελεί θηρίο ποικιλίας από μόνος του, με 8 όπλα και 4 διαφορετικά stances. Το gameplay του είναι γεμάτο διαφορετικά combos ενώ με το Sparta Form όλα γίνονται πιο δυνατά και πιο γρήγορα.

Για το τέλος, άφησα τον λίγο πιο διαφορετικό, τον μυστηριώδη V. Ο V δεν είναι μαχητής σαν τον Dante και τον Nero. Για αυτό έχει στην κατοχή του 3 διαφορετικούς δαίμονες, έναν πάνθηρα για τα melee hits, ένα πουλί που ρίχνει κεραυνούς και ένα Golem με ακτίνες lazer. Κατά την διάρκεια των fights κατεβάζοντας το life των εχθρών, αντί για να πεθαίνουν, γίνονται άσπροι και με το τελειωτικό χτύπημα από το μπαστούνι του V οι εχθροί γίνονται σκόνη. Ακόμα και εάν ακούγεται περίπλοκος ο τρόπος που πολεμάει ο V, είναι μακράν ο πιο εύκολος μιας και την περισσότερη ώρα κάθεται και διαβάζει ποίηση από το βιβλίο του όσο οι δαίμονες κάνουν την δουλεία τους.

Devil May Cry

VISUALS

Χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες γραφικών στα video games, το DMC 5 είναι πανέμορφο στα γραφικά. Ωραία τοπία, σκοτεινά χρώματα και καταστάσεις, splatters μέσα στην οθόνη και ειδικά εφέ, συνθέτουν ένα όμορφο οπτικά αποτέλεσμα. Ωστόσο, όλο αυτό το “smooth” κάνει μερικούς χαρακτήρες να φαίνονται περίεργοι. Εάν και το τοπία δεν μας κάνουν την χάρη μιας και όλο το game είναι σε σχεδόν ίδια μέρη, τα animation είναι άριστα κάνοντας την εμπειρία να πάει ένα βήμα παραπάνω.

SOUNDS 

Ωστόσο, με γραφικά και animations μόνο δεν μπορείς να πεις ότι η εμπειρία του DMC 5 είναι ολοκληρωμένη. Εάν και λατρεύω το sountrack του DMC 4, το πραγματικά αγαπημένο μου sountrack είναι από το DMC 3, συγκεκριμένα το Devils Never Cry . Για αυτό το λόγο, έχοντας υψηλά στάνταρ από τους προηγούμενους τίτλους, να πω την αλήθεια το sountrack του DMC 5 δεν μου άρεσε ιδιαίτερα. Όσο on-point και να ήταν οι διάλογοι, όταν συνοδεύονται από ένα τέτοιο soundtrack δεν δίνει την αίγλη που αρμόζει σε ένα τέτοιο παιχνίδι. Από την άλλη, έχουμε μια τύπισσα που προσπαθεί να σώσει τα lyrics, μόνο και μόνο για να αποτύχει παταγωδώς στο τέλος. Το χειρότερο όλων, ήταν ότι μετά από λίγη σκέψη, το sountrack φαίνεται να ταιριάζει με ο,τι και να κάνεις. Από το να σφάζεις δαίμονες μέχρι να απλώνεις μπουγάδα, η μουσική απλά ταιριάζει, δείχνοντας έτσι ότι απλά δεν έχει χαρακτήρα.

Devil May Cry

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Δεν πιστεύω ότι το DMC 5 είχε πολλά προβλήματα. Το γεγονός ότι πρέπει να χάσεις μερικές μάχες για να συνεχίσει το story, με έκαναν να μην είμαι σίγουρος εάν πολεμάω σωστά το boss ή όχι. Επίσης θυμάμαι παλιά είχες healing items όταν τα πράγματα δυσκόλευαν, ενώ τώρα έχεις μόνο gold orbs και μερικά red orbs, που μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις μόνο όταν χάσεις. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα αρκετά boss fights να γίνονται πολύ πιο εύκολα, χάνοντας έτσι την μαγεία του να πρέπει να μάθεις τις επιθέσεις του κάθε boss ξεχωριστά. Τέλος, τα microtransactions για max health και τα red orbs, δεν έχουν καμία θέση στο DMC 5 κατά την γνώμη μου. Ποτέ μου δεν χρειάστηκα παραπάνω red orbs ενώ όταν χρειάστηκα max health έκανα απλά τα secret missions.

ΤΕΛΙΚΑ ΑΞΙΖΕΙ; 

Ναι αλλά με ενδοιασμούς. Τα 20 missions με άφησαν να θέλω και άλλο. Το Blood Palace μπορεί να είναι μια καλή προσθήκη, αλλά δεν πιστεύω ότι προσφέρει κάτι καινούριο στον τίτλο. Εάν και διασκέδασα την ώρα μου με το DMC 5 δυστυχώς τελείωσε πολύ νωρίς. Το New game+ είναι μια καλή επιλογή, όμως το ending με έχει κάνει να περιμένω πως και πως ένα sequel. Οπότε, μέχρι τότε μου επιτρέπεται να γυρίσω πίσω στο game και να πάρω αυτά τα SSS Rankings που τόσο λαχταρώ.