Release Date: 23/04/2019
Platforms: PC / PS4 / Xbox One / Nintendo Switch
Mode: Fighting / Action / Multiplayer
Developer: Netherrealm Studios
Publisher: Warner Bros. Interactive Entertainment

Πολλοί όταν ακούνε την φράση “test your might”, έρχεται κατ’ ευθείαν στο μυαλό τους το Mortal Kombat. Ωστόσο, το τελευταίο παιχνίδι της σειράς, είναι αντάξιος του ονόματος του;

Εάν και είχα παίξει αρκετά Mortal Kombat στο παρελθόν, ξεκίνησα να ασχολούμαι ουσιαστικά με το “άθλημα” στο ΜΚ9. Αν και το MK10 ήταν ένας εξαιρετικός τίτλος και sequel, δεν με κράτησε πολύ μιας και είχα συνεχώς το feeling ότι κάτι δεν κολλάει καλά. Τώρα, με το MK11, αν και είχα ανώμαλο ξεκίνημα, στην πορεία βρήκα αρκετά πράγματα να με κρατήσουν in-game.

STORY

Ok, το ξέρω πως δεν παίζουμε τους τίτλους MK για το βαθύ τους story, αλλά εδώ θα κάνω μια μικρή εξαίρεση. Το story του Mortal Kombat 11 ήταν καλό, εάν και αρκετά κλισέ όπως έχουμε συνηθίσει από τους προηγούμενους τίτλους. Η Kronika, ο βασικός “κακός” του παιχνιδιού, είχε μια όμορφη προσέγγιση και ενδιαφέρον.

Ωστόσο, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το story μας συνεχίζει ακριβώς μετά την νίκη της Cassie Cage ενάντια στον Shinnok. Ο Raiden με το μενταγιόν του Shinnok στην κατοχή του, αρχίζει να φέρεται σαν τύραννος στο earthrealm, με αποτέλεσμα το θάνατο της Sonya Blade. Βρίσκοντας την ευκαιρία, η Kronika μπερδεύει τα timelines για μια ακόμα φορά, φέρνοντας πίσω πολεμιστές που έχουν ήδη πεθάνει, όπως τον Shao Kahn. Με τα δύο timelines μπερδεμένα, ο Raiden δεν γίνεται να υπάρχει δυο φορές, έτσι ο κακός Raiden εξαφανίζεται και συνεχίζουμε το story με τον καλό Raiden. Τώρα, παλιοί και καινούριοι πολεμιστές πλάι πλάι, έρχονται αντιμέτωποι με τον στρατό της Kronika, στην προσπάθειά τους να σώσουν τον κόσμο τους.

Mortal Kombat 11

GAMEPLAY 

Το Mortal Kombat 11 είναι ένα 2D fighting game με έμφαση στην απλή ωμή βία. Εκτός από τα κλασσικά χτυπήματα που μπορείτε να βρείτε στα περισσότερα fighting games, το MK11 δείχνει με x-ray τα critical hits, ενώ τα fatalities αποτελούν ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι του παιχνιδιού.

Επίσης, στην μάχη αντί να έχεις μια μπάρα, και για αμυντικά και επιθετικά moves, έχεις δύο ξεχωριστές μπάρες για άμυνα και επίθεση. Ακόμα, το γεγονός ότι τα X-ray moves γίνονται ανάλογα με το πόσο health έχεις, είναι ίσως από τις καλύτερες αλλαγές στο παιχνίδι.

Mortal Kombat 11

Τελειώνοντας το story, έχουμε τα Klassic towers, όπου στο τέλος κάθε πύργου πολεμάς την Kronika και ξεκλειδώνεις ένα διαφορετικό ending ανάλογα τον χαρακτήρα που έπαιξες. Μετά, έχουμε τους timed towers, που είναι αρκετά πιο δύσκολοι αλλά δίνουν αρκετά πράγματα, με την μοναδική λεπτομέρεια ότι είναι ανοιχτοί για περιορισμένο χρόνο.

Μετά από αυτά, έχουμε το Krypt, όπου μπορείς να ξοδέψεις ο,τι currency έχεις μαζέψει σε random κουτιά. Τα κουτιά περιέχουν cosmetics αλλά και fatalities, κάτι που μπορεί να δώσει λίγο παραπάνω ενδιαφέρον, εάν σου τύχει κάτι για τον αγαπημένο σου χαρακτήρα. Επίσης, στο Krypt σου δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις διάφορα όπλα, όπως το σφυρί του Shao kahn ή την αλυσίδα του Scorpion.

Mortal Kombat 11

VISUALS / SOUNDS

Από άποψη ήχου το Mortal Kombat 11 παίρνει άριστα, αν και μου λείπουν λίγο αυτές οι άκυρες φωνές στα special moves. Τα voice lines είναι ίσως το κερασάκι στην τούρτα, που η τούρτα στην προκειμένη, είναι η μάχη μέχρι θανάτου. Τουλάχιστον έτσι, καταλαβαίνεις λίγο καλύτερα τι σχέσεις έχουν οι μαχητές λίγο πριν αλληλοσκοτωθούν.

Το review έγινε στο PS4 Pro και να πω την αλήθεια, ποτέ μου δεν περίμενα τόσο καλά γραφικά. Ειδικά τα finishers και τα X-ray moves είναι λίγο άκρως λεπτομερή, κάτι που δίνει μια άλλη “ματιά” στο παιχνίδι. Στο background, όλη την ώρα κάτι γίνεται από έντομα που έρχονται να δουν την μάχη, ενώ θα δούμε μέχρι και στρατιωτικές βάσεις με τον Johny Cage να πανηγυρίζει από πίσω.

Mortal Kombat 11

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Είναι γνωστό πως κανείς δεν είναι τέλειος. Έτσι και το Mortal Kombat 11 έχει μερικά σοβαρά προβλήματα. Ξεκινώντας από το θέμα με το ατελείωτο grinding, το πρόβλημα ήταν τόσο μεγάλο που εάν η Warner Bros. δεν έβγαζε ένα patch δίνοντας ένα σορό currencies, το review θα μου έπαιρνε σίγουρα καμία βδομάδα ακόμα. Όσο παίζεις, ξεκλειδώνεις gear αλλά όλο το gear θέλει ξεχωριστά leveling, και μερικά time towers είναι αδύνατον να τα βγάλεις χωρίς το gear. Η δυσκολία δεν είναι τόσο το θέμα, όσο τα mods που κάνουν ένα απλό fight να μοιάζει με raid, πόσο μάλλον όταν το game σου δίνει 700 δεύτερα για την μάχη.

Σκεφτόμουν να μιλήσω για το θέμα της δυσκολίας γενικά, αλλά με διάφορα updates φαίνεται να την κατέβασαν. Όσον αφορά στο combat, μόλις το συνηθίσεις μπορείς να κάνεις μερικά καλά combos χωρίς προσπάθεια. Το πρόβλημα μου όμως, ήταν η επιλογή του A.I. fight. Το Mortal Kombat 11 σου δίνει την δυνατότητα να φτιάξεις σε κάθε χαρακτήρα ένα μοναδικό A.I. όπου διαλέγεις κινήσεις και fighting style και αυτό πολεμάει για σένα. Ωστόσο, γιατί να κάθομαι να βλέπω το A.I. να πολεμάει στην θέση μου, ενώ ο ο σκοπός είναι να παίζω εγώ;

Mortal Kombat 11

Microtransactions. Μια λέξη, μια ιστορία. Θέλεις εύκολα skins, λεφτά. Εύκολα fatalities, λεφτά. Είναι απλό.

Ασφαλώς, γνωρίζοντας λίγο το πως σκέφτονται οι developers, προβλέπω να έχουμε σίγουρα στο μέλλον 3-4 DLCs. Κάτι τέτοιο, είναι τόσο εύκολο να το δει κανείς από την στιγμή που στο story αντιμετωπίζεις χαρακτήρες όπως τον Cyrax ή τον Sector, χωρίς να υπάρχουν στο main rooster. Επίσης, το γεγονός ότι εμπλέκονται στο story χαρακτήρες όπως η Mileena, που δεν έχουμε στην κατοχή μας εξ αρχής, μου μυρίζει DLC pack.

ΤΕΛΙΚΑ ΑΞΙΖΕΙ; 

Ναι. Άσχετα από τα προβλήματα που ανέφερα, η δράση είναι καλύτερη από ποτέ. Δεν είμαι σίγουρος πως θα φανεί σε καινούριους παίχτες, αλλά το tutorial είναι μια καλή αρχή, και μετά το training είναι το καλύτερο μέρος να εξασκηθείτε. Τα time towers αν και δύσκολα, με την ολοκλήρωση κάθε πύργου τα rewards είναι καλά και η ικανοποίηση αρκετή. Και ακόμα και αν δεν θέλετε να παίξετε online, το Mortal Kombat 11 έχει αρκετά πράγματα να κάνετε. Πέρασα κοντά μια βδομάδα παίζοντας το παιχνίδι της Warner Bros. και ακόμα έχω όρεξη να πάω να ξεκλειδώσω πράγματα, οπότε εάν μου επιτρέπετε πάω να αποτελειώσω τον αντίπαλο μου.