Release Date: 26/4/2019
Platforms: PS4
Mode: Action Adventure, Open-World
Developer: Sony Bend
Publiser: Sony Interactive Entertainment

Όταν ανακοινώθηκε το Days Gone είχε δημιουργήσει αρκετές αμφιβολίες σχετικά με την έλλειψη προσωπικότητας και πρωτοτυπίας. Οι προσδοκίες που όλοι έχουμε σήμερα για ένα νέο αποκλειστικό παιχνίδι του PS4 βρίσκονται πια στο…θεό! Τα αποκλειστικά παιχνίδια που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια έχουν ανεβάσει τον πήχη πολύ ψηλά με αποτέλεσμα πολλοί καταναλωτές να συγκρίνουν τους αποκλειστικούς τίτλους μεταξύ τους .
Publisher: THQ Nordic

Πριν πούμε οτιδήποτε, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι σύμφωνα με το στυλ που χρησιμοποιεί η Sony Interactive Entertainment στα παιχνίδια της τα τελευταία χρόνια, το Days Gone είναι μια εξαιρετικά κινηματογραφική εμπειρία με μεγάλη βαρύτητα στην αφήγηση.

Η ιστορία του Days Gone εξελίσσεται στα βουνά του Όρεγκον στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ο κόσμος χτυπήθηκε από μια πανδημία που αφάνισε τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού, καθιστώντας τους πληγέντες, όντα που ονομάζονται Freakers, ζόμπι που τρώνε εγκεφάλους με αρκετά επιθετικές συμπεριφορές, πολύ παρόμοιες με τα όντα του World War Z.

Days Gone

Στο παιχνίδι παίρνουμε τον έλεγχο του Deacon St. John, πρώην στρατιώτη και εκτελεί αποστολές και συμβόλαια έναντι αμοιβής για τις λιγοστές κοινότητες ανθρώπων που ακόμα αντέχουν και επιβιώνουν ενώ προσπαθεί να επιβιώσει μαζί με τον φίλο του Boozer.

Διαρκώς αγωνίζεται, παίρνει αποφάσεις που τον βοηθούν να επιβιώσει και ταυτόχρονα προσπαθεί να μην χάσει μέρος της ανθρωπιάς του. Γύρω του είναι διαφορετικοί καλό σχηματισμένοι χαρακτήρες στις περισσότερες περιπτώσεις. Αυτό που εννοώ είναι ότι οι άνθρωποι που συναντάμε κατά μήκος της περιπέτειας είναι λογική η ύπαρξή τους, αλλά νομίζω ότι μετά βίας έχουν παραμείνει στη μνήμη μας μέχρι το τέλος του παιχνιδιού.

Μια από τις μεγάλες επιτυχίες του Days Gone είναι ο τρόπος με τον οποίο απεικονίζει τον τρόπο ζωής των κλασικών Αμερικανών μοτοσικλετιστών. Νομίζω ότι αν είστε οπαδός αυτής της υποκουλτούρας, θα περάσετε πολύ ωραία με το νέο τίτλο του PS4.

Επαναλαμβάνω. Το Days Gone είναι ένα παιχνίδι με μια ισχυρή αφήγηση σε σχεδόν όλα τα μέρη του. Από δευτερεύουσες δραστηριότητες που φαίνεται να έχουν μικρότερη σημασία μέχρι και τις βασικές αποστολές, το Bend Studio έχει στόχο πάντα να πει μια ιστορία. Νομίζω ότι σε μεγάλο βαθμό ο στόχος εκπληρώθηκε, αλλά γενικά δεν νομίζω ότι είμαστε μπροστά σε μια ιστορία που θα μας δώσει πολλά να συζητήσουμε, κυρίως λόγω της έλλειψης πρωτοτυπίας. Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι μπορείτε να αποκρυπτογραφήσετε την ιστορία μετά από λίγα λεπτά.

Το Days Gone είναι ο ορισμός του ΑΑΑ. Είναι ξεκάθαρο ότι το Bend Studio πήρε μια λίστα με στοιχεία που συνήθως αναμένεται από μια παραγωγή αυτού του τύπου και άρχισε να τα προσθέτει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αντιμετωπίζουμε μια φόρμουλα καλά μελετημένη και κατανοητή, αλλά ίσως υπολογίστηκε με υπερβολικό τρόπο για να πάρει ένα πολύ ασφαλές μονοπάτι. Ίσως να έχουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα στο παιχνίδι. Η έλλειψη προσωπικότητας πιστεύω ότι οδήγησε τον τίτλο στο να είναι απλά ένας κάλος τίτλος.

Days Gone

Ως shooter νομίζω ότι το Days Gone κάνει πολύ καλή δουλειά. Όντας ένα παιχνίδι με αρκετά έντονα στοιχεία επιβίωσης, κάθε βολή που θα ρίξετε θα πρέπει να την σκεφτείτε σοβαρά καθώς οι σφαίρες είναι σπάνιες και πολύ πολύτιμες, οπότε πριν τις χρησιμοποιήσετε, σίγουρα θα εξετάσετε άλλες επιλογές. Τα όπλα, αν και όχι πολύ πρωτότυπα είναι καλά. Το κάθε όπλο έχει την δικιά του συμπεριφορά. Σημαντικό ρόλο στο παιχνίδι παίζουν τα αυτοσχέδια όπλα που βρίσκεται διάσπαρτα παντού καθώς και το crafting. Το looting είναι ένα από τα βασικά του παιχνιδιού και θα μαζεύετε διαρκώς υλικά για να κάνετε craft συνταγές που βρίσκετε ολοκληρώνοντας αποστολές και καθαρίζοντας βάσεις εχθρών, επιδέσμους για την υγεία σας και φάρμακα που αυξάνουν την αντοχή και συγκέντρωση σας. Ρόπαλα του μπέιζμπολ, ματσέτες, σανίδες, σωλήνες και άλλα παρόμοια όπλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να τελειώσουν ότι έρχεται στον δρόμο μας. Η αλήθεια είναι ότι αυτό το τμήμα του Days Gone είναι ένα από τα καλύτερα στοιχεία. Αυτό που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι αυτά τα όπλα είναι επίσης αναλώσιμα, δηλαδή μπορούν να σπάσουν. Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να τα επισκευάσουμε με το ανάλογο κόστος.

Το σύστημα κάλυψης είναι απλό, αλλά αναμφισβήτητα λειτουργεί σωστά.

Τα παραπάνω οδηγούν στο να σας πω για τη συμπεριφορά των εχθρών που αντιμετωπίζουμε. Αρχικά έχουμε τα freakers, δεν είναι zombies και σε αυτό ήταν κατηγορηματική η Bend Studio και θα δείτε το λόγο στο παιχνίδι. Αυτά τείνουν να είναι εξαιρετικά επιθετικά, αλλά αρκετά εύχρηστα σε μικρούς αριθμούς. Θα υπάρχουν περιοχές που συγκεντρώνουν περισσότερα από αυτά σε σημείο που να σχηματίζουν μια ορδή, η οποία είναι σαν ένα σμήνος με εκατοντάδες από αυτούς να λειτουργούν ως μονάδα. Η πρώτη σύγκρουση με μία από αυτές τις ομάδες είναι αρκετά εντυπωσιακή, ειδικά στο οπτικό κομμάτι από το τεράστιο αριθμό των χαρακτήρων που βλέπουμε στην οθόνη.

Εκτός από τα Freakers, έχουμε και αντιπαραθέσεις με άλλους επιζώντες όπως οι Rippers, που είναι ανταγωνιστική παράταξη και ουσιαστικά αποτελείται από πραγματικά τρελούς που πιστεύουν ότι η αποκάλυψη με την οποία χτυπήθηκε ο κόσμος είναι ένα θείο δώρο που πρέπει να αποδεχθούμε. Έχουν επίσης την ικανότητα να χειρίζονται όπλα όλων των ειδών και να συντονίζουν τις επιθέσεις εναντίον μας. Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε ότι μέρος της πανίδας της περιοχής είναι μολυσμένο και έτσι μπορείτε να βρείτε έναν λύκο ή μια αρκούδα δίπλα σας του που αναζητά μόνο το θάνατό σας.

Days Gone

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να πούμε για τη μηχανή μας είναι ότι απαιτεί βενζίνη για να λειτουργήσει, όπως και στον πραγματικό κόσμο. Θα πρέπει να αναζητάτε συνεχώς βενζινάδικα ή εμπορευματοκιβώτια με καύσιμα. Μπορείτε επίσης να τα αγοράσετε σε κάποιους καταυλισμούς, αν και συνήθως είναι πολύ ακριβά. Εάν χτυπήσετε τη μοτοσικλέτα σας θα χρειάζεστε να την επισκευάσετε. Επίσης για να κάνετε quick save θα πρέπει να είστε κοντά της.

Από την πλευρά της οδήγησης έχουμε καλή δουλειά. Το παράπονό μου είναι η αίσθηση της ταχύτητας δεν είναι αρκετά καλη. Ποτέ δεν ένιωσα ότι κουνούμαι με πολλά χιλιόμετρα και οποιοδήποτε λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Ο τρόπος που το σύστημά Fast Travel λειτουργεί είναι σίγουρα ένα από τα πράγματα είναι ιδιαίτερα στο Days Gone. Για να μπορέσετε να μετακινηθείτε αυτόματα σε οποιοδήποτε σημείο ενδιαφέροντος μέσα στο χάρτη, θα χρειαστεί να έχετε επισκεφθεί προηγουμένως τον τόπο όπου θέλετε να μετακινηθείτε και να έχετε αρκετά καύσιμα για να κάνετε το ταξίδι. Όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση, τόσο περισσότερα καύσιμα θα χρειαστεί η μοτοσυκλέτα σας για να κάνει Fast Travel. Τέλος, η διαδρομή που πρόκειται να πάρουμε πρέπει να είναι απαλλαγμένη κίνδυνους. Υπάρχουν ζώνες που αποτελούνται από αρκετές “φωλιές” ζόμπι που πρέπει να καούν για να θεωρηθούν ασφαλείς χώροι.

Ένα Open World παιχνίδι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα τυχαία περιστατικά που μπορούν να μας συμβούν στο ταξίδι μας. Εδώ το Days Gone κάνει επίσης αξιοπρεπή δουλειά. Μπορεί να περπατάς στο δρόμο και από το πουθενά, παίρνεις ένα ερωτηματικό που δείχνει ότι υπάρχει ένα σημείο ενδιαφέροντος κοντά σου. Εάν αποφασίσετε να ερευνήσετε μπορεί να συναντήσετε μια ένδειξη που θα σας οδηγήσει σε ένα στρατόπεδο Rippers στο οποίο απήχθησαν αθώοι άνθρωποι. Είναι επίσης πιθανό να έχετε εντοπιστεί από τα freaks ή από κάποιο πεινασμένο ζώο. Μου φαίνεται ότι η Bend Studio κατανόησε καλά τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος γύρω μας πρέπει να αλληλοεπιδράσει μαζί μας και να μας καλέσει να το διερευνήσουμε.

Η Bend Studio δημιούργησε έναν ενδιαφέρον ανοιχτό κόσμο στον οποίο υπάρχουν πολλά πράγματα να κάνετε και να ανακαλύψετε.

Days Gone

Κάθε φορά που ο Deacon σκοτώνει οποιοδήποτε εχθρό ή ολοκληρώνει μια αποστολή, λαμβάνουμε xp και κάθε επίπεδο που ανεβαίνουμε μας δίνει skill points που μπορούμε να επενδύσουμε σε οποιοδήποτε από τα τρία διαθέσιμα δέντρα δεξιοτήτων. Βελτιώσεις στον χειρισμό των όπλων, περισσότερες δυνατότητες στη μάχη σώμα με σώμα και περισσότερες δεξιότητες επιβίωσης, είναι οι τρεις ομάδες στις οποίες χωρίζονται οι “δυνάμεις” μας.

Οι φιλικές κοινότητες που βρήκαμε στο χάρτη έχουν επίσης διαφορετικές λειτουργίες. Η πώληση κρέατος και βοτάνων για παράδειγμα, θα σας δώσει χρήματα και το επίπεδο εμπιστοσύνης με τον καιρό θα αυξηθεί. Η εμπιστοσύνη χρησιμεύει βασικά για την επίτευξη καλύτερων τιμών και για να ξεκλειδώσετε περισσότερες βελτιώσεις. Κάθε κοινότητα έχει τον δικό της χαρακτήρα, με τον δικό της ξεχωριστό αρχηγό, άλλης νοοτροπίας και φιλοσοφίας.

Όσον αφορά το ζήτημα της παραμετροποίησης της μοτοσικλέτας μας, σε κάθε κοινότητα υπάρχει θέση του μηχανικού στην οποία εκτός του ότι είναι σε θέση να επισκευάσει ή να γεμίσει το ρεζερβουάρ της μηχανής αλλά μπορεί να κάνει βελτιώσεις στις επιδόσεις και αισθητικές.

Το Days Gone είναι ένα παιχνίδι που φαίνεται πολύ όμορφο. Έχουμε όμορφα τοπία που βλέπουμε σε διαφορετικές ώρες της ημέρας και σε διαφορετικά κλίματα, χάρη σε ένα δυναμικό σύστημα που συμπεριφέρεται σωστά τις περισσότερες φορές. Οι χαρακτήρες αποτυπώνουν ωραία τις εκφράσεις του προσώπου και με μεγάλη λεπτομέρεια. Από την πλευρά των freakers και ακριβώς λόγω του μεγάλου αριθμού τους, είναι φυσιολογικό να βλέπουμε μοντέλα να επαναλαμβάνονται συνεχώς.

Days Gone

Τα πυκνά δάση, τα χιονισμένα βουνά και κάποιες πεδιάδες θα είναι μερικές από τις τοποθεσίες που θα επισκεφτείτε. Θα ήθελα οι συνθήκες αυτών των τόπων να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στο παιχνίδι, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι δεν κάνουν τεράστια διαφορά. Την ημέρα τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα, μπορείτε να κινείστε με μεγαλύτερη ευκολία καθώς οι freakers ενοχλούνται από το φως και αποσύρονται στις φωλιές τους και όσοι μένουν είναι αδύναμοι αλλά εκτός από αυτό, δεν αλλάζουν πολλά. Βέβαια σε αυτό παίζει μεγάλο ρόλο το δυναμικό gameplay όπου η εμπειρία μπορεί να διαφέρει σε αυτό που συνάντησα εγώ με το τι μπορεί να συναντήσει ένας άλλος παίκτης. Καμία αποστολή η ταξίδι που έκανα μέσα στο παιχνίδι, θα είναι πανομοιότυπο με αυτό που θα ζήσετε εσείς. Όλα εξαρτώνται από το πως θα προσεγγίσετε την αποστολή ή αν π.χ. αποφασίσετε να κοιμηθείτε και να ταξιδέψετε βραδύ. Μια άλλη λεπτομέρεια που παρατήρησα είναι η αλλαγή από ένα οικοσύστημα σε ένα άλλο, αισθάνθηκα ότι είναι λίγο απότομη και αφύσικη. Επίσης με ενοχλεί πολύ ο τεράστιος αριθμός των loading screens που έχει το παιχνίδι. Ο ρυθμός σπάει περισσότερο από όσο θα ήθελα ενώ τα framerates είναι σε πολλές περιπτώσεις ανεβοκατεβαίνουν.

Days Gone

Ως βιντεοπαιχνίδι, το Days Gone είναι μια καλή εμπειρία αλλά δεν αγγίζει τα υψηλά standards άλλων αποκλειστικών τίτλων της Sony. Βρήκα πολύ δύσκολο να βρω ένα στοιχείο του gameplay που δίνει προσωπικότητα στον τίτλο. Για να ολοκληρώσω το main story μου πήρε περίπου 30 ώρες και πέρασα άπειρες φορές από τα ίδια σημεία στο χάρτη κάτι που με έκανε σε αρκετές περιπτώσεις να βαρεθώ καθώς ο χάρτης δεν είναι τόσο μεγάλος όπως σε αντίστοιχους τίτλους. Είναι από τις περιπτώσεις που αισθάνεσαι ότι με λίγα “κλικ” παραπάνω προσοχής σε κάποια πράγματα το παιχνίδι θα ήταν άριστο αλλά ταυτόχρονα απέχει αρκετά από το να πω ότι αυτός ο τίτλος θα αφήσει εποχή. Το Days Gone δεν είναι η αποκλειστικότητα που θα περίμεναν πολλοί αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι καλό παιχνίδι. Μπορεί να φταίνε οι υψηλές προσδοκίες μου αλλά ξέρω ότι δεν είμαι ο μόνος που θα μείνει με ένα ελαφρύ συναίσθημα απογοήτευσης.