Όλοι γνωρίζαμε περισσότερο ή λιγότερο ότι το PS5 θα αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το gameplay με πολλούς τρόπους, όπως ο SSD δίσκος του, τα ανανεωμένα γραφικά του, αλλά και το Haptic Feedback, το οποίο θα έδινε μια τελείως διαφορετική αίσθηση σε κάθε παιχνίδι. Αυτά είναι πολύ ωραία στη θεωρία αλλά δεν καταφέρνουν να περιγράψουν ούτε στο ελάχιστο την πραγματικότητα. Το Ratchet & Clank: Rift Apart προσφέρει στο σύνολό του μια μοναδική εμπειρία που μπορούν να απολαύσουν τόσο οι παλαιότεροι fans της σειράς όσο και νέοι παίκτες που απλά έτυχε να έχουν το παιχνίδι στα χέρια τους. Όλα όμως θα τα δούμε αναλυτικά παρακάτω.

Στο Ratchet & Clank: Rift Apart ο Clank θέλει να κάνει δώρο στον Ratchet το Dimensionator, ένα εργαλείο το οποίο επιτρέπει το ταξίδι ανάμεσα στις διαστάσεις, προτού βέβαια το κλέψει ο Dr. Nefarious. Οι τρεις χαρακτήρες μετά από μια μάχη μεταφέρονται σε μια άλλη διάσταση, όπου κυρίαρχος είναι πάλι ο Nefarious με την μορφή του Emperor Nefarious, ενώ ο Ratchet χωρίζεται από τον Clank και το Dimensionator καταστρέφεται. Στη νέα διάσταση ο Ratchet ψάχνει να βρει τον Clank, και αργότερα με τη βοήθειά του αλλά και του Lombax της διάστασης, της Rivet, προσπαθούν να νικήσουν τον Emperor Nefarious πηγαίνοντας από πλανήτη σε πλανήτη.

Πέρα από την Rivet και αργότερα την Kit, που είναι οι αντίστοιχοι των Ratchet και Clank στην άλλη διάσταση, ο παίκτης συναντά και άλλους γνώριμους χαρακτήρες, με πολύ διαφορετικό όμως τρόπο, ακριβώς επειδή στην άλλη κατάσταση όλα είναι διαφορετικά.

Το χτίσιμο των χαρακτήρων που δείχνει το παιχνίδι είναι απλά καταπληκτικό. Γνωρίζαμε από τον προηγούμενο τίτλο της σειράς πως γνωρίστηκαν και έγιναν ομάδα ο Ratchet και ο Clank, αλλά πλέον βλέπουμε το χτίσιμο των σχέσεων μεταξύ της Rivet και του Clank, του Ratchet και της Kit, αλλά και τελικά της Rivet και της Kit, τις οποίες δένει ένα σημαντικό σημείο καμπής στις ζωές και των δύο. Το Rift Apart καταφέρνει και μεταφέρει με τον καλύτερο τρόπο όλα τα συναισθήματα, δημιουργώντας ένταση, ικανοποίηση, απογοήτευση αλλά και χαρά, μεταξύ όλων των άλλων. Μπορεί κάποια σημεία να είναι προβλέψιμα, αλλά αυτό δεν αφαιρεί καθόλου από την ένταση της στιγμής, με θετικό ή και αρνητικό κάθε φορά πρόσημο.

Η δομή της αφήγησης της ιστορίας δεν διαφέρει πολύ από τον πρώτο τίτλο της σειράς στο PS4, όπου ο παίκτης καλείται να επισκέπτεται απανωτά πλανήτες, εντελώς διαφορετικούς μεταξύ τους. Η διαφορά σε αυτό το παιχνίδι είναι ότι στους μισούς πλανήτες πηγαίνει ο Ratchet και στους άλλους μισούς η Rivet. Και φυσικά τα τοπία δεν απογοητεύουν. Από μεγαλουπόλεις μέχρι ερήμους και βάλτους, το Rift Apart τα περιλαμβάνει όλα, με πιο αξιοσημείωτα δύο επίπεδα όπου ο παίκτης καλείται, μέσω ειδικών κρυστάλλων, να εναλλάσσεται μεταξύ διαστάσεων για να μπορεί να ξεπεράσει διάφορα εμπόδια.

Φυσικά ο κάθε πλανήτης έχει τις ιδιαιτερότητές του, οι οποίες αφορούν τόσο στον πληθυσμό του, στην ποικιλομορφία του αλλά και στα μυστικά του. Σε κάθε πλανήτη ο παίκτης μπορεί να βρει και μια από τις τρεις αντίπαλες παρατάξεις, Nefarious Guards, Pirates και Goons4Less, ενώ διαφέρει η τοπική πανίδα η οποία συνήθως είναι επιθετική και μπορεί να προσφέρει και μια διαφορετική πρόκληση στον παίκτη.

Η εξερεύνηση κάθε τοπίου ανταμείβει κάθε φορά τον παίκτη με κάτι διαφορετικό, καθώς το παιχνίδι έχει αρκετά collectibles, που το καθένα δίνει και κάτι διαφορετικό. Από τη μία υπάρχουν τα pocket dimension, όπου βρίσκονται κομμάτια από διαφορετικές πανοπλίες. Από την άλλη, υπάρχουν τα Spybots, τα οποία αν βρεθούν όλα ανταμείβουν τον παίκτη με το RYNO, ένα πανίσχυρο όπλο. Επίσης υπάρχουν τα Golden Bolts, τα οποία δίνουν στον παίκτη διάφορα έξτρα αντικείμενα, photo modes και άλλες τροποποιήσεις στον χαρακτήρα. Τέλος, υπάρχουν και τα Bears, όπου βρίσκεται ένα σε κάθε επίπεδο και δεν δίνουν κάποια ανταμοιβή αλλά είναι απαραίτητα για να ξεκλειδωθεί ένα Achievement.

ratchet & clank: rift apart

Επιπρόσθετα να αναφέρουμε ότι σε έναν πλανήτη υπάρχουν 12 orbs τα οποία περιλαμβάνουν πληροφορίες για τα Lombaxes, το lore τους και τον ρόλο τους στον γαλαξία. Όποιος τα βρει όλα, πέρα από τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες, αποκτά και ένα ξεχωριστό σετ πανοπλίας.

Παράλληλα στο παιχνίδι υπάρχουν διάφορα, μικρότερα και μεγαλύτερα boss fights, με αποκορύφωμα φυσικά την τελική μάχη. Οφείλω να ομολογήσω ότι περίμενα κάτι περισσότερο και ίσως πιο εντυπωσιακό για το κλείσιμο του παιχνιδιού, αλλά ακόμα και έτσι δεν ήταν κάτι άσχημο.

Στα πιο τεχνικά στοιχεία του παιχνιδιού, το παιχνίδι πέρα από όλες τις λειτουργείες προσβασιμότητας για παίκτες με διάφορα προβλήματα όρασης ή και ακοής, έχει τρία διαφορετικά modes γραφικών, τα Performance, Performance RT και Fidelity. Το Performance ρίχνει αρκετά τη ποιότητα των γραφικών για να ευνοήσει την ανάλυση αλλά και τα FPS. Το Performance RT κρατάει αρκετά υψηλά την ανάλυση και τα Frames, προσθέτοντας όμως στην εξίσωση κάποια δείγματα Ray Tracing και άλλες τεχνικές για να παραδώσει την βέλτιστη εικόνα. Το Fidelity από την άλλη ανεβάζει όλα τα γραφικά στον μέγιστο δυνατό βαθμό, παραδίδοντας την καλύτερη δυνατή εικόνα εις βάρος όμως του framerate, ρίχνοντας τα frames στα 30 FPS, μια αρκετά αισθητή διαφορά.

Όσον αφορά στο gameplay, είναι ίσως μια πρώτη ιδέα του τι έπεται στο PlayStation 5. Το Ratchet & Clank: Rift Apart, με τη βοήθεια του χειριστηρίου και του haptic feedback του, πραγματικά μεταφέρει τον παίκτη μέσα στο παιχνίδι. Μέσω της αρκετά λεπτεπίλεπτης δόνησης που προσφέρεται, ο παίκτης μπορεί να νιώθει στην κυριολεξία κάθε βήμα του χαρακτήρα που ελέγχει, όπως και κάθε διαφορετική επιφάνεια. Το μικρό ηχείο του χειριστηρίου πραγματικά μεταφέρει κάθε ήχο που σε άλλη περίπτωση θα χανόταν μέσα στους υπόλοιπους ήχους στα ηχεία ή στα ακουστικά, ενώ οι σκανδάλες δίνουν και διαφορετική αίσθηση σε κάθε όπλο και με κάθε λειτουργεία του. Όταν ο παίκτης πυροβολά είτε βολή κατά βολή είτε κατά ριπάς, το χειριστήριο δίνει και διαφορετικό feedbck στην σκανδάλη.

Με την βοήθεια των διάφορων rifts το gameplay αποκτά μια εντελώς νέα διάσταση, μιας και ο παίκτης μπορεί πλέον να μεταφέρεται με μεγάλη ευκολία από τη μι μεριά της μάχης στην άλλη, αλλάζοντας εντελώς τα δεδομένα και τις ισορροπίες, εξασφαλίζοντας το πάνω χέρι σε όποιον πραγματικά οικειοποιηθεί με τα mechanics αυτά.

Παράλληλα το παιχνίδι με τα διάφορα gadgets αλλά και τα ιδιαίτερα όπλα δίνει ευκαιρίες για ένα ριζικά διαφορετικό gameplay, με τον παίκτη να καλείται να αναβαθμίζει αλλά και να χρησιμοποιεί με έξυπνο τρόπο τον εξοπλισμό του για να μπορεί να κερδίζει σε κάθε μάχη.

ratchet & clank: rift apart

Βέβαια, ουδείς τέλειος, και το παιχνίδι αυτό δεν αποτελεί εξαίρεση. Αρκετές φορές έτυχε να περάσω μέσα από το έδαφος και να πέσω κάτω από το level, κάτι το οποίο είναι αρκετά ενοχλητικό. Ένα ακόμα πρόβλημα που αντιμετώπισα ήταν στην αρχή του Challenge Mode, όπου υπήρξε ένα θέμα με τα όπλα, μιας και εξ’ ορισμού το παιχνίδι σε εκείνο το σημείο δεν σε αφήνει ακόμα να αλλάξεις όπλο. Βέβαια στο Challenge Mode ο παίκτης ήδη έχει στη κατοχή του την πλειοψηφία των όπλων, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Τέλος έτυχε κάποιες φορές το παιχνίδι να μην φορτώνει οπτικά το level με εξαίρεση ίσως κάποια items, γεγονός που προφανώς έκανε την πλοήγηση αρκετά δύσκολη.

Ακόμα και με αυτά τα προβλήματα όμως το Ratchet & Clank: Rift Apart είναι μια από τις καλύτερες και πιο ιδιαίτερες εμπειρίες που μπορεί να ζήσει κανείς στο PlayStation 5. Με το παιχνίδι να εκμεταλλεύεται άρτια όλο τον εξοπλισμό της κονσόλας, είναι μια διασκεδαστική εμπειρία που μπορεί να απολαύσει ο καθένας. Με την ωραία ιστορία του, τα απίστευτα εφέ αλλά και το gameplay που μαγνητίζει, το Ratchet & Clank: Rift Aprt είναι ένα διαμάντι του σύγχρονου gaming.

Μπορείτε να βρείτε το Ratchet & Clank: Rift Apart εδώ.

Διαβάστε επίσης: Borderlands 3: Φέρνει crossplay μεταξύ κονσολών καθώς και νέο event