Από το πρώτο κιόλας παιχνίδι που δοκίμασα σε PS5, αναρωτήθηκα αν θα μπορούσαμε να είμαστε εντελώς αντικειμενικοί στα reviews, μιας και τα καταπληκτικά νέα features μπορούν να κάνουν το χρήστη να παραβλέψει κάποια αρνητικά του όποιου παιχνιδιού. Στην περίπτωση του Worms Rumble αυτό δεν ισχύει, μιας και τα προβλήματά του είναι τόσο πολλά που πολλές φορές αποτρέπουν τον παίκτη από το να παίξει το ίδιο του το παιχνίδι.

Λόγω του ότι το Worms Rumble είναι ένα αμιγώς multiplayer παιχνίδι, το όποιο πρόβλημα στο ίντερνετ θα μεταφράζεται αυτόματα σε προβλήματα στο παιχνίδι. Ακόμα, μιας και εμείς δοκιμάσαμε την PS5 έκδοση του παιχνιδιού, απαραίτητη προϋπόθεση για να παίξουμε ήταν η συνδρομή PS Plus. Εάν δεν έχετε και δε σκοπεύετε να αποκτήσετε μια τέτοια, τότε το Worms Rumble απλά δεν είναι για εσάς.

Πριν ξεκινήσουμε το review να τονίσουμε ότι τα όποια προβλήματα είχαμε αφορούν αποκλειστικά και μόνο στην PS5 έκδοση του παιχνιδιού. Δεν είχαμε την παραμικρή επαφή με το παιχνίδι σε άλλες πλατφόρμες και δε γνωρίζουμε πράγματα ούτε για το χειρισμό, ούτε πώς είναι εκεί η κατάσταση των servers, αν και δεν αναμένεται να είναι πολύ διαφορετική.

Ας ξεκινήσουμε λέγοντας τι ακριβώς είναι το Worms Rumble. Το παιχνίδι είναι μια αποκλειστικά online πλατφόρμα, σε σημείο που αν δεν έχει κανείς internet ή συνδρομή PS Plus δεν μπορεί ούτε να το ανοίξει. Διαθέτει τέσσερα διαφορετικά modes για τις προτιμήσεις του καθενός, τα Team Deathmatch, το απλό Deathmatch, καθώς και τα ατομικά και ομαδικά battle royale με το όνομα Last Squad Standing και Last Worm Standing. Βέβαια το παιχνίδι προτείνει στους παίκτες να παίξουν τα Battle Royale μόνο όταν οι παίκτες φτάσουν ένα συγκεκριμένο level, καθαρά λόγω εξοικείωσης.

Παρόλο που όλα αυτά ακούγονται εξαιρετικά, από εδώ είναι που ξεκινάνε τα προβλήματα. Το παιχνίδι θέλει αρκετή ώρα για να βρει match, και αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι είναι πάνω κάτω παρατημένο, κρίνοντας τουλάχιστον από τα δεδομένα του SteamDB. Ναι μεν αναφέρεται σε άλλη πλατφόρμα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε αφενός ότι πρόκειται για ένα cross-play παιχνίδι και αφετέρου ότι είναι πιο πιθανό κάποιος να το έχει πάρει σε υπολογιστή, όπου το να παίξεις δεν χρειάζεται συνδρομή.

Αφού κάποιος βρει ένα match, θα συνειδητοποιήσει ότι το Worms Rumble έχει ένα από τα χειρότερα δυνατά matchmaking συστήματα που μπορεί να βρει κανείς στην multiplayer αγορά, με τα match να κυμαίνονται στο φάσμα του 21-3, όταν τουλάχιστον βρίσκει τόσους παίκτες. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ο παίκτης μπορεί να περάσει ένα ολόκληρο παιχνίδι χωρίς να βρει ούτε έναν αντίπαλο και χωρίς να ρίξει ούτε μια σφαίρα.

Φυσικά αυτά αφορούν στο Team Deathmatch, γιατί τα άλλα τρία game modes υποφέρουν έναν αργό θάνατο, με τόσο λίγα άτομα να ενδιαφέρονται για αυτά που δεν υπάρχει πιθανότητα να βρει κανείς match.

Στα θετικά του παιχνιδιού, το Worms Rumble αφήνει μια πολύ ωραία αίσθηση στα χέρια με το Haptic Feedback, ενώ και το κάθε όπλο επεξεργάζεται διαφορετικά τα adaptive triggers για να προσδώσει διαφορετικό χαρακτήρα στο καθένα, το οποίο εν μέρει λειτουργεί άριστα αλλά δεν είναι κάτι νέο στην κονσόλα ούτε κάτι ιδιαίτερο στο παιχνίδι, μιας και κάθε τίτλος του PS5 το καταφέρνει αυτό με μεγάλη επιτυχία.

Ακόμα, γραφικά το παιχνίδι έχει έναν δικό του, ιδιαίτερο χαρακτήρα κρατώντας την παράδοση από τα παλαιότερα Worms, χωρίς βέβαια να ακολουθεί την ίδια γραμμή με εκείνα. Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Worms Rumble ήταν η μετάβαση από τον 2D στον 3D κόσμο, και μια ανάλογη αλλαγή στο όλο στυλ ήταν πλήρως αναμενόμενη.

Ένα επίσης ιδιαίτερο κομμάτι του παιχνιδιού είναι και το character customization, το οποίο αναμφίβολα δίνει αρκετές διαφορετικές επιλογές ώστε να μπορεί ο κάθε παίκτης να κάνει τον χαρακτήρα πραγματικά ιδιαίτερο. Βέβαια πάνω στην μάχη δεν παίζει και τόσο πολύ ρόλο μιας και οι χαρακτήρες δεν είναι ιδιαίτερα ευδιάκριτοι.

Αξίζει παράλληλα να αναφέρουμε ότι τα maps του παιχνιδιού, αν και λίγα είναι τεράστια σε έκταση, ενώ και τα live events που προσφέρουν μπορούν να αλλάξουν εντελώς το game και την ροή του παιχνιδιού, ενώ ακόμα και όταν δεν το κάνουν δίνουν ένα κάποιο ενδιαφέρον.

Αν θα πρέπει να δώσουμε κάποιο στραβού δίκιο στο παιχνίδι, είναι ότι όταν πραγματικά βρίσκει match και κάνει σωστό matchmaking και δεν έχει θέματα στη σύνδεση, τότε ο παίκτης μπορεί πραγματικά να ζήσει πολύ ωραίες μάχες, ακόμα και αν δεν ξέρει να παίζει καλά.

Υπάρχει κάποιο συμπέρασμα για το παιχνίδι; Το Worms καλώς ή κακώς έχει ένα αρκετά κλειστό playerbase που θέλει συγκεκριμένα πράγματα από το παιχνίδι του. Το να αλλάζει ριζικά η φόρμουλα με το αποκλειστικά multiplayer παιχνίδι ήταν κάτι που δεν θα έβγαινε σε καλό, και αυτό ήταν αρκετά αναμενόμενο. Το παιχνίδι κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο και έκτοτε, με peak τα 700 άτομα, πλέον σταθερά δεν ξεπερνάει τα 100, με τους παίκτες τον έναν μετά τον άλλον να το εγκαταλείπουν.

Αν το ίδιο παιχνίδι, με τα ίδια mechanics και γραφικά περιείχε το γνωστό, turn-based single player παιχνίδι που είχαν και παλαιότεροι τίτλοι, τότε είναι πολύ πιθανό να είχε δει μια πολύ μεγαλύτερη επιτυχία, σε αντίθεση με τώρα που φαίνεται δύσκολο το παιχνίδι να επιβιώνει μέχρι την επέτειο ενός χρόνου του.