Όταν είχε κυκλοφορήσει το πρώτο trailer του Riders Republic, υπήρχε ένας σκεπτικισμός. Το παιχνίδι ακολουθούσε τα χνάρια του Steep (επίσης παιχνίδι της Ubisoft), αλλά με πολλές περισσότερες επιρροές από τις προτιμήσεις της εποχής, με έντονα χρώματα, περίεργα κοστούμια και ούτω καθ’ εξής. Φυσικά, όπως και θα δούμε παρακάτω, το Riders Republic ήδη από την beta έκδοσή του πείθει ότι είναι κάτι παραπάνω από χαζά κοστούμια και χρώματα και μπορεί να αναδειχθεί ως ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της εταιρείας τα τελευταία χρόνια.

Αρχικά πρέπει να σημειώσουμε ότι οι εντυπώσεις μας προέρχονται από alpha και beta builds του παιχνιδιού, το οποίο με απλά λόγια σημαίνει ότι το παιχνίδι δεν ήταν έτοιμο ή πιθανόν να υπήρχαν διάφορα προβλήματα σε αυτό. Βέβαια παρατηρήσαμε ότι δεν υπήρξαν τέτοια, ή εάν υπήρξαν ήταν ιδιαίτερα σπάνια. Αν και νεαρά στάδια του παιχνιδιού, υπήρξαν ιδιαίτερα σταθερά, με ελάχιστες αυξομειώσεις σε FPS και γενικότερη απόδοση και bugs απόντα στο μεγαλύτερο βαθμό.

Το παιχνίδι καθ’ αυτό, όπως φανερώνουν και τα trailers, έχει να κάνει με extreme sports. Ο παίκτης καλείται να συμμετάσχει σε διάφορους διαγωνισμούς και κλιμακωτά να αποκτά όλο και περισσότερη εμπειρία, ξεκλειδώνει νέα αθλήματα και φυσικά καλύτερο εξοπλισμό. Όλοι οι διαγωνισμοί τοποθετούνται σε διάφορα τοπία και τοποθεσίες σε έναν τεράστιο χάρτη που περιλαμβάνει χιονισμένες βουνοκορφές, δάση και ερήμους και ασχολείται με αθλήματα όπως το mountain bike, το σκι, ενώ υπάρχει ακόμα και jet pack.

Παράλληλα μια ανάλογη ποικιλομορφία υπάρχει και στα διάφορα events, η οποία αποτελεί στο στοιχείο που πραγματικά δίνει μια άλλη πνοή στο παιχνίδι. Υπάρχουν φυσικά τα απλά events-αγώνες, όπου προφανώς κερδίζει ο πρώτος που θα τερματίσει. Ύστερα, υπάρχουν τα events που έχουν ως επίκεντρό τους τα tricks, όπου ο παίκτης που θα συγκεντρώσει τους περισσότερους βαθμούς κερδίζει. Τέλος, υπάρχουν και οι μη συμβατικοί αγώνες, όπου για παράδειγμα οι παίκτες έχουν ειδικά τροποποιημένα οχήματα ή καλούνται να κάνουν κάτι διαφορετικό, όπως να παραδώσουν πίτσες. Όλοι αυτοί οι αγώνες μπορούν να παιχτούν με δύο διαφορετικούς τρόπους, είτε εναντίον “ghosts” παικτών είτε απευθείας με κανονικούς αντιπάλους.

Τέλος, υπάρχουν τα μαζικά events, όπου πάνω από 60 παίκτες αγωνίζονται ταυτόχρονα για μια υψηλή θέση. Οι αγώνες αυτοί έχουν 3 στάδια και στο κάθε στάδιο οι παίκτες αλλάζουν sport κάθε 2 φορές, κάνοντας την κατάσταση ιδιαίτερα απαιτητική αλλά και παράλληλα διασκεδαστική.

Εκτός από την μεγάλη ποικιλία σε events, το παιχνίδι διαθέτει επίσης αρκετό customization. Τόσο το gear που διατίθεται όσο και αυτά που φοράει ο παίκτης, έχουν αρκετές επιλογές που μπορούν να καλύψουν κάθε γούστο. Υπάρχουν microtransactions, αλλά τίποτα που ο παίκτης δεν μπορεί να αγοράσει με λεφτά που κερδίζει από events, τα οποία μάλιστα βγαίνουν και αρκετά εύκολα.

Βέβαια, υπήρξε και το Zen Mode, το οποίο όμως στα πλαίσια της Beta ήταν κλειδωμένο. Στο Zen Mode οι παίκτες παίζουν μόνοι τους, χωρίς άλλα άτομα στο χάρτη, πράγμα το οποίο όμως δεν συμβαδίζει με την ιδέα του Riders Republic σύμφωνα με τους developers.

Ίσως το ένα κομμάτι του παιχνιδιού που με χάλασε ιδιαίτερα ήταν η προσθήκη χαρακτήρων ως ένα είδος Story Mode. Ο χαρακτήρας που υποτίθεται καθοδηγεί τον παίκτη, ο Brennt, είναι, αν όχι κακογραμμένος, τουλάχιστον ενοχλητικός, με ένα στυλ που παραπέμπει στα ’90s. Πραγματικά δεν υπήρχε λόγος να υπάρχει, καθώς τα events θα μπορούσαν απλά να είναι αυτόνομα με γραμμική πρόοδο.

Εν κατακλείδι, η beta έκδοση του Riders Republic άφησε μια ιδιαίτερα θετική εντύπωση από το πώς είναι στημένο, το χάρτη, το gameplay και τα υπόλοιπα στοιχεία του. Ακόμα πρέπει να πούμε ότι η PS5 έκδοση του χρησιμοποιεί ικανοποιητικά το Dualsense 5. Δεν το παρακάνει, χωρίς όμως να το χρησιμοποιεί και στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Σίγουρα, βέβαια, υπάρχουν κάποια περιθώρια βελτίωσης, αλλά το τελικό αποτέλεσμα θα το κρίνουμε μόνο όταν κυκλοφορήσει επίσημα το παιχνίδι στις 28 Οκτωβρίου.