Όταν κάποιος και μόνο ακούσει το όνομα της Remedy Entertainment, είναι σχεδόν αδύνατον να μην του έρθει στο μυαλό κάποιος τίτλος στο ύφος του Control. Είναι αναμφισβήτητα μια σύνοψη για το τι περιμένει κανείς από ένα παιχνίδι της εταιρείας, με το Alan Wake να αποτελούσε κάτι μοναδικό για την εποχή του.

Με πάνω από μια δεκαετία να έχει περάσει από τη κυκλοφορία του Alan Wake, το πόνημα της Remedy, είχε καταφέρει με έναν μοναδικό τρόπο να καθηλώσει τους παίκτες, παρουσιάζοντας ένα άκρως ατμοσφαιρικό action adventure παιχνίδι, με έντονα στοιχεία horror και μυστηρίου. Έντεκα χρόνια μετά, το Alan Wake έφτασε και στη νέα γενιά με το PS5, και φαίνεται καλύτερο από ποτέ.

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ STORYTELLING

Το Alan Wake Remastered μας αφηγείται την ιστορία του ομώνυμου πρωταγωνιστή, Alan Wake, ενός best seller thriller μυθιστοριογράφου, καθώς προσπαθεί να ξετυλίξει το κουβάρι πίσω από την μυστηριώδη εξαφάνιση της γυναίκας του, κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στο Bright Falls. Καθώς μαζεύει στοιχεία και διερευνά τα γεγονότα, συνειδητοποιεί ότι όλα αυτά που αντιμετωπίζει, συμβαίνουν λόγω της τελευταίας του νουβέλας, όπου αδυνατεί να θυμηθεί πότε έγραψε.

Για να είμαι ειλικρινής, αυτό που πιστεύω ότι έκανε και συνεχίζει να κάνει τον τίτλο να ξεχωρίζει, είναι το εξαιρετικό story telling, που δένει άψογα με το γεμάτο μυστήριο σενάριο. Η δομή και ο ρυθμός του παιχνιδιού, θυμίζει αρκετά τηλεοπτική thriller σειρά, καθώς χωρίζεται σε επεισόδια με αρκετά plot twists και cliffhangers. Πιο συγκεκριμένα, αποτελείται από 6 επεισόδια, συν δυο DLC που συνεχίζουν την ιστορία. Αρκετά σημαντική για να βυθιστείτε και να κατανοήσετε τον κόσμο του Alan Wake, είναι και η συλλογή των manuscript pages, κάποιων σελίδων που δίνουν ακόμα περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ιστορία και τα κίνητρα των χαρακτήρων. Ένα ακόμη μεγάλο θετικό του τίτλου, είναι και το εκπληκτικό voice over, το οποίο συνδυάζεται άριστα με την ατμόσφαιρα.

GAMEPLAY

Όσον αφορά στο gameplay, σε γενικές γραμμές, ο χειρισμός είναι πολύ απλός, χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες, με το σύστημα μάχης να το περιτριγυρίζει ένα κλασικό third person over the shoulder. Αρκετά καλή δουλειά έχει γίνει και στην εισαγωγή των μηχανισμών και του συστήματος μάχης, βάζοντας τον παίκτη κατευθείαν στο mood. Η πλειοψηφία του παιχνιδιού λαμβάνει χώρα στα σκοτεινά δάση του Bright Falls, κάτι που σημαίνει ότι σχεδόν πάντα πάνω σας θα έχετε έναν φακό. Ο φακός αποτελεί ίσως το σημαντικότερο όπλο στο inventory σας, καθώς μόνο με αυτόν μπορείτε να αποδυναμώσετε τις ανατριχιαστικές σκιές που καλείστε να αντιμετωπίσετε.

Επιπλέον, το οπλοστάσιο συμπληρώνουν 3-4 διαφορετικών ειδών όπλα, που ξεκλειδώνονται καθώς προχωράτε στην ιστορία, κάποιες φωτοβολίδες και flashbangs. Το μόνο κακό με την όλη κατάσταση, είναι ότι σχεδόν όλα τα όπλα δίνονται στον παίκτη περίπου μέχρι τη μέση του παιχνιδιού. Το γεγονός αυτό δημιουργεί μια επανάληψη, η οποία κάνει τις μάχες ως επί το πλείστον βαρετές. Υπάρχουν όμως και στιγμές, όπως για παράδειγμα μια μεγάλη μάχη με την μουσική συνοδεία των Poets Of The Fall ή αλλιώς στο παιχνίδι, Old Gods Of Asgard, που ήταν πλήρως διασκεδαστική.

ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΜΕΝ, ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΔΕ

Ας μιλήσουμε λίγο για τους εχθρούς τώρα. Στο Alan Wake υπάρχει ένα «σκοτάδι» που κυριεύει ανθρώπους, ζώα και αντικείμενα. Οι άνθρωποι, λοιπόν, έχουν μετατραπεί σε θανατηφόρες σκιές, οι οποίες κουβαλάνε διάφορα όπλα τα οποία μπορούν ακόμα και να πετάξουν στον παίκτη. Από μαχαίρια και τσεκούρια, μέχρι μπαλτάδες και αλυσοπρίονα. Επίσης, ποικίλουν σε μεγέθη, ικανότητες, ταχύτητα και στο damage που αντέχει ο καθένας. Για παράδειγμα ένα είδος εχθρού μπορεί και κάνει teleport σε μικρές αποστάσεις, άλλο γίνεται σχεδόν αόρατο και κινείται πιο γρήγορα, κάποιοι κάνουν περισσότερο damage αν σε πετύχουν, ενώ κάποιες άλλες μεγαλόσωμες σκιές, χρειάζονται περισσότερες σφαίρες για να πεθάνουν.

Ένα ακόμα είδος εχθρού, αποτελούν τα κοράκια. Κατά τη γνώμη μου ο πιο εκνευριστικός εχθρός στο παιχνίδι, που όμως εξυπηρετεί πολύ άρτια και ρεαλιστικά τον σκοπό του. Συνήθως επιτίθενται σε ομάδες και ο παίκτης πρέπει να τα σκοτώσει εκθέτοντας τα στο φως με τον φακό του ή με οποίο άλλο μέσο έχει διαθέσιμο. Το τελευταίο είδος εχθρού, είναι κάποια αντικείμενα, από καρέκλες μέχρι και αμάξια, τα οποία πετιούνται με δύναμη προς τον παίκτη και κάνουν πολύ damage αν τον πετύχουν. Συνήθως αυτό το είδος εχθρού, το συναντάτε όταν δεν έχετε κανένα από τα όπλα πάνω σας, με την μόνη σας επιλογή να είναι το dodge, το οποίο περιτριγυρίζει ένα πολύ cool slow motion animation αν το κάνετε την κατάλληλη στιγμή.

Ενώ όμως υπάρχει μια σχετική ποικιλία και το παιχνίδι δεν διαρκεί πάνω από 12 ώρες, είναι τόσα πολλά και επαναλαμβανόμενα τα encounters, που για να είναι ειλικρινής, από ένα σημείο και μετά, εξαφανίζεται το ατμοσφαιρικό horror στοιχείο και καταλήγει σε κάτι ανιαρό. Ίσως φταίει που το παιχνίδι είναι κατά κύριο λόγο linear ή ότι μιλάμε και για ένα παιχνίδι 11 χρονών. Όπως και να έχει όμως, υπάρχει ένας μικρός βομβαρδισμός από επαναλαμβανόμενα encounters.

NEXT-GEN REMASTER

Στο Alan Wake Remastered, ο τεχνικός τομέας έχει λάβει μια πολύ τίμια αναβάθμιση. Με πολύ απλά λόγια, το παιχνίδι τρέχει και φαίνεται πολύ καλύτερα. Η Remedy Entertainment έχει καταφέρει να βελτιώσει αρκετά τα πράγματα, χωρίς να πειράξει ούτε λίγο την original αίσθηση. Έχει γίνει upscaled σε 4K και όλοι οι χαρακτήρες και τα animation έχουν γίνει ολοκληρωτικά reworked και φαίνονται πιο ανθρώπινα, κάτι που κάνει τα πολλά cutscenes πιο ζωντανά. Σίγουρα μερικά πρόσωπα δεν έχουν βγει τόσο πετυχημένα όσο άλλα, αλλά γενικότερα έχει γίνει ικανοποιητική δουλειά. Overall μιλάμε για μια πολύ καθαρή εικόνα και ένα σταθερό performance στα 60FPS σε 4K ανάλυση. Ως PS5 Remaster, το Alan Wake εκμεταλλεύεται πλήρως όλα τα next-gen χαρακτηριστικά της κονσόλας. Το haptic feedback λειτουργεί απροβλημάτιστα, τα loading times είναι ανύπαρκτα και η ανταπόκριση του dualsense είναι παραπάνω από ικανοποιητική.

Το ακουστικό κομμάτι, ενώ δεν αναφέρθηκε ποτέ κάτι για 3D Audio, είναι εξαιρετικό και προτείνω ανεπιφύλακτα να το ζήσετε με ακουστικά αν επιζητάτε full immersion, μιας και μιλάμε για ένα πολύ ατμοσφαιρικό παιχνίδι. Με ένα ιδανικό horror soundtrack, κοράκια να κράζουν, κλαδιά να σπάνε και ψίθυροι να ακούγονται παντού στα δάση του Bright Falls, το Sound Design του Alan Wake είναι άψογο.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

To Alan Wake αποτελεί ένα από τα πιο επιτυχημένα παιχνίδια όσον αφορά στο storytelling και τίποτα δεν έχει αλλάξει με το Alan Wake Remastered. Το gameplay συνολικά καταφέρνει και αφήνει μια ικανοποιητική αίσθηση, ακόμα κι αν μερικές φορές είναι επαναλαμβανόμενο και το σύστημα μάχης σίγουρα δεν αποτελεί το δυνατό του σημείο. Ο οπτικός του τομέας ωστόσο έχει ανανεωθεί και φαίνεται ακόμα πιο ρεαλιστικός και σε συνδυασμό με τα next-gen χαρακτηριστικά του PS5 κάνουν το παιχνίδι χρόνια νεότερο. Τέλος, η ιστορία αποτελώντας δικαίως το δυνατό σημείο του τίτλου, καταφέρνει και κρατάει συνεχώς τον παίκτη σε αγωνία περνώντας πάντα τα κατάλληλα vibes.

Για περισσότερα Gaming Reviews, μείνετε συντονισμένοι στο threepixelslab.gr.