Τους τελευταίους μήνες έχουμε δει πολλά παιχνίδια με μεγάλη έμφαση στην ιστορία και τους χαρακτήρες, με δράμα, πλοκή, πολυσύνθετους χαρακτήρες και όλα τα σχετικά στοιχεία. Τι συμβαίνει όμως όταν κάποιος θέλει μετά από μια κουραστική μέρα απλά να απολαύσει ένα βιντεοπαιχνίδι χωρίς να χρειαστεί να σκεφτεί το παραμικρό και απλά να διασκεδάσει; Εκεί είναι που έρχεται το Riders Republic.

Είχαμε την ευκαιρία να έχουμε στα χέρια μας το Riders Republic τον Αύγουστο και ομολογουμένως είχε κάποια προβλήματα, με πιο έκδηλο το αδύναμο και κυριότερα αχρείαστο Story που προσπαθούσε να προωθήσει στην αρχή. Αυτό βέβαια κατά κάποιον τρόπο διορθώθηκε βελτιώνοντας αισθητά την αρχή του παιχνιδιού, αλλά παράλληλα κάποια νέα προβλήματα βρήκαν τον δρόμο τους στο παιχνίδι. Όλα αυτά όμως θα τα αναλύσουμε στη συνέχεια.

Το Riders Republic ξεκινά με μια μικρή περιήγηση στα βασικότερα αθλήματά του, και μετά αφήνει ελεύθερο τον παίκτη να εξερευνήσει έναν τεράστιο κόσμο όπως αυτός κρίνει καλύτερα. Από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να ακολουθήσει το δικό του μονοπάτι ακολουθώντας οποιοδήποτε από τα διαθέσιμα αθλήματα. Φυσικά στην αρχή ο παίκτης ξεκινάει με τα βασικά αθλήματα και εξοπλισμό και όσο περισσότερο παίζει τόσο περισσότερο ξεκλειδώνει νέα αθλήματα, εξοπλισμό και events. Συνολικά υπάρχουν 5 κατηγορίες, με την καθεμία να έχει και εξειδικευμένο εξοπλισμό ανάλογα την περίσταση.

Δεν μπορούμε να πούμε ότι κάποια κατηγορία έχει πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα σε σχέση με τις άλλες, μιας και όλες είναι εντελώς αυτοτελείς και ανεξάρτητες μεταξύ τους. Από εκεί μπορούμε μόνο να αναφέρουμε κάποια θετικά και αρνητικά για την κάθε κατηγορία, αλλά ακόμα και αυτά είναι ιδιαίτερα υποκειμενικά. Αυτό που πραγματικά κάνει τη διαφορά είναι ο εξοπλισμός. Καλύτερος εξοπλισμός σημαίνει -συνήθως- καλύτερη ταχύτητα, επιτάχυνση, ευκινησία και ότι άλλο μπορεί να χρειαστεί κανείς κάθε φορά για να νικήσει.

Ο εξοπλισμός αυτός είναι κάτι που δεν μπορεί να αγοράσει κανείς με in-game αγορές και αποκτιέται μονάχα με προσπάθεια και επιμονή στα διάφορα αθλήματα του παιχνιδιού. Όσο περισσότερο και όσο καλύτερα παίζει κανείς, τόσο περισσότερο exp θα αποκτά σε κάθε άθλημα, και συνεπώς θα κάνει level up στο κάθε άθλημα, αποκτώντας καλύτερο εξοπλισμό.

Παράλληλα, όταν κάποιος τελειώνει ένα event, κερδίζει και Stars, το γενικότερο μέσο προόδου στο παιχνίδι. Περισσότερα Stars σημαίνει νέα αθλήματα, νέοι χορηγοί και άλλα. Το σύστημα αυτό είναι κατάλληλα δομημένο έτσι ώστε να μπορεί κανείς να ξεκλειδώσει κάτι ακόμα και αργότερα μέσα στο παιχνίδι, δίνοντας έτσι ένα κίνητρο σε κάποιους να συνεχίσουν να παίζουν.

Στο Riders Republic υπάρχει ένα κάποιο υποτυπώδες story στο παιχνίδι, όπου στην αρχή συστήνονται κάποιοι χαρακτήρες, αλλά ο παίκτης μπορεί πολύ απλά να κάνει Skip Cutscene και η εμπειρία θα είναι ακριβώς η ίδια, μιας και κανένας τους δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο στο παιχνίδι ή στη γενικότερη εμπειρία.

Πρέπει κάπου εδώ να αναφέρουμε ότι δεν είναι όλα τόσο σοβαροφανή όσο ακούγονται μέχρι στιγμής, και κάπου εδώ είναι που η Ubisoft διαφοροποιεί το παιχνίδι από άλλα, όπως λόγου χάρη το Steep. Αρχικά το customization αφαιρεί όποιο ίχνος σοβαροφάνειας με τις αναρίθμητες επιλογές του, που είναι σίγουρο ότι θα ικανοποιήσουν κάθε προτίμηση. Από τον τυπικό εξοπλισμό μέχρι διάφορες μάσκες και κοστούμια, υπάρχει πάντα κάτι το ιδιαίτερο σε κάθε αγώνα. Ακόμα κάνουν την διαφορά τα διάφορα Funkies, ξεχωριστός εξοπλισμός που μπορεί να βρει κανείς μέσω της εξερεύνησης και μέσω των αστεριών που συγκεντρώνει και δεν μοιάζει σε τίποτα με τον τυπικό εξοπλισμό αθλημάτων. Κάποια από αυτά είναι τα Surf Board, το οποίο είναι μια σανίδα του surf σε θέση snowboard, το training bike, ένα ποδήλατο γυμναστικής το οποίο απλά μένει ακίνητο, και το Plane Wing, το οποίο είναι ένας κινητήρας jet αντί για το τυπικό Rocketwing που προσφέρει το παιχνίδι.

Ακόμα υπάρχουν διάφορες κατηγορίες events πέρα των τυπικών αγώνων, όπου οι παίκτες καλούνται να συγκεντρώσουν το μεγαλύτερο πλήθος βαθμών σε σχέση με τους αντιπάλους τους σε μια σειρά γύρων. Επιπλέον υπάρχουν τα Funkies Events, τα οποία δίνουν σε όλους τους παίκτες κάποιο συγκεκριμένο Funkie εξοπλισμό και με αυτόν καλούνται να ολοκληρώσουν τον αγώνα. Συνήθως όπως αναφέραμε αυτός ο εξοπλισμός είναι αρκετά απρόβλεπτος, δημιουργώντας αρκετά ενδιαφέροντας αγώνες.

Τα Multi-Sports Events είναι με τη σειρά τους ιδιαίτεροι αγώνες, στους οποίους οι παίκτες αλλάζουν άθλημα κατά τη διάρκεια του αγώνα, λόγου χάρη ξεκινώντας με ποδήλατο και αλλάζοντας σε Rocketwing. Τέτοια events θέλουν ιδιαίτερη προσοχή, ευνοούν όμως περισσότερο κάποιους παίκτες οι οποίοι τα πάνε καλά σε κάποια αθλήματα, και όχι τόσο καλά σε άλλα. Τέλος υπάρχουν και τα Mass Events, όπου οι παίκτες διαγωνίζονται σε πραγματικό χρόνο με 63 ακόμα παίκτες.

Όλα αυτά τα events δεν θα ήταν το ίδιο αν δεν είχαν και έναν καταπληκτικό κόσμο για να διαδραματίζονται, και το Riders Republic αυτό το προσφέρει στο μέγιστο. Ο χάρτης είναι ένας συνδυασμός πάρκων της Αμερικής και προσφέρει μια τεράστια ποικιλία ανάμεσα σε βουνά, πεδιάδες και έρημο, με καταπληκτικά τοπία να βρίσκονται διασκορπισμένα σε 45 σημεία όπου και μπορεί να πάει ο παίκτης και να μάθει διάφορα στοιχεία για αυτά. Στον κόσμο μπορεί κανείς να βρει και διάφορα Stunts, δοκιμασίες που θα φέρουν τον παίκτη και τις ικανότητές του (και τα νεύρα του) στα όριά τους. Γενικά δεν συστήνονται εκτός αν πραγματικά ξέρετε να παίζετε και ξέρετε τι κάνετε.

Και μιας και αναφέρθηκε αυτό, πάμε στο πιο σημαντικό κομμάτι του παιχνιδιού, το gameplay. Γιατί τι να τα κάνεις τα μεγάλα events και τον φανταχτερό κόσμο αν δεν είναι απολαυστικό να παίζεις; Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το παιχνίδι είναι δύσκολο να το μάθεις και ακόμα πιο δύσκολο να κάνεις master, αλλά είναι ιδιαίτερα απολαυστικό. Το να καταφέρεις να κάνεις τα καλύτερα κόλπα ή τις καλύτερες προσγειώσεις σίγουρα θέλει πάρα πολύ δουλειά, αλλά ο κόπος αυτός θα ανταμειφθεί με τα αποτελέσματα. Αν κάποιος βέβαια θέλει απλά να παίζει τα διάφορα events μπορεί να παίξει κανονικά το παιχνίδι στην standart δυσκολία και με ενεργοποιημένο το Auto Landing, που θα κάνει όλα τα κόλπα πολύ πιο εύκολα.

Στα γενικότερα θετικά του παιχνιδιού, τα γραφικά είναι πολύ ωραία, και ενώ δεν είναι τα καλύτερα που θα βρει κανείς σίγουρα αιχμαλωτίζουν τις εντυπώσεις από την πρώτη στιγμή. Τα τραγούδια που υπάρχουν στο παιχνίδι είναι πολύ ωραία και βοηθούν στο συναίσθημα της στιγμής όπως και στη συνολικότερη δράση. Τέλος το παιχνίδι έχει καταπληκτικά animations όσον αφορά στον παίκτη και τις κινήσεις του, όταν για παράδειγμα πέφτει από κάποιο ύψος ή κάνει τα διάφορα tricks.

Προφανώς το παιχνίδι έχει κάποια αρνητικά. Κάποιες λίγες φορές τα physics του δεν θα λειτουργήσουν όπως ακριβώς θα έπρεπε με αποτέλεσμα να αποτύχει κάποιο κόλπο, ενώ άλλες φορές ο παίκτης θα μπει μέσα σε κάποιο αντικείμενο. Βέβαια αυτά είναι τόσο σπάνιο να συμβούν που δεν αξίζει καν να τα έχει κανείς στο νου του.