Μπορεί το παιχνίδι Outriders να έχει ανακοινωθεί εδώ και χρόνια και να είναι στα σκαριά από τότε, ωστόσο φέτος είδαμε το τελικό αποτέλεσμα. Το Πολωνικό studio ανάπτυξης παιχνιδιών, People Can Fly, έχοντας παιχνίδια στο ενεργητικό του όπως το ισχυρό Painkiller ή το Gears of War: Judgment, προσπάθησε να δώσει τώρα έναν τίτλο που παρουσιάζει στοιχεία από πολλά παιχνίδια που έχουμε δει στο παρελθόν. Το θέμα είναι όμως κατά πόσο τα κατάφερε.

Το Outriders είναι ένα από τα λίγα παιχνίδια της νέας γενιάς προς το παρόν, που είχε φιλοδοξίες να μας αναδείξει τις νέες κονσόλες PlayStation 5 και Xbox Series X/S. Πρόκειται για ένα cross-gen παιχνίδι, που σημαίνει πως μπορούν να παίξουν σε co-op mode άτομα από διαφορετικές πλατφόρμες, όπως PC και PlayStation μαζί. Συνδυάζει πολλά στοιχεία από παιχνίδια που έχουμε ήδη δει και παίξει τα τελευταία χρόνια, όπως τα Borderlands και Gears.

Outriders graphics

Μιλάμε για έναν looter shooter τίτλο που φροντίζει να το αποδεικνύει κάθε στιγμή. Όσο προχωράς μέσα στην ιστορία, τόσο περισσότερο επιβραβεύεσαι με νέα όπλα και εξοπλισμό που σε κάνει να θες να πάρεις ολοένα και καλύτερα. Μπορείς να ντύσεις τον παίχτη σου με ρούχα και πανοπλίες που θα σε βοηθήσουν στην μάχη, ενώ έχεις και τρία βασικά όπλα που μπορείς να εναλλάσσεις με ευκολία όποτε θες. Ασφαλώς, σχεδόν μετά από κάθε νίκη, οι αντίπαλοί σου πετούν κάτω το loot τους το οποίο εν τέλει φτάνει σε σένα και σε κάνει πιο ισχυρό. Στο κομμάτι αυτό το παιχνίδι δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλους looter shooter τίτλους, μιας και παρουσιάζει αρκετά μεγάλη γκάμα όπλων και γενικού εξοπλισμού που δεν σε κάνει να βαριέσαι.

Μιας και μιλήσαμε για το looter κομμάτι, από την άλλη μεριά της “ταμπέλας” του Outriders, έχουμε το shooter. Το παιχνίδι σε έχει συνεχώς σε εγρήγορση και σε κάνει να θες να χτυπάς τους αντιπάλους σου ξανά και ξανά. Όσο περισσότερο ανεβαίνει η δυσκολία και ξετυλίγεται η ιστορία, τόσο περισσότεροι αλλά και πιο ισχυροί αντίπαλοι έρχονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ζητάς από μόνος σου τα καλύτερα δυνατά όπλα για να τους αντιμετωπίσεις και σίγουρα είναι ένα πολύ διασκεδαστικό κομμάτι.

Η ιστορία του Outriders βασίζεται πολύ στο ένστικτο της επιβίωσης αλλά και της επικράτησης. Έπειτα από αλλεπάλληλα χτυπήματα καταστροφών στον πλανήτη Γη, οι άνθρωποι αναγκάζονται να αλλάξουν πλανήτη και επιλέγουν να κατοικήσουν στον πλανήτη Enoch. Αφού έχουν προηγηθεί αρκετές καταστροφές, καταφέρνουν να επιβιώσουν μόλις δύο διαστημικά “πλοία” που μεταφέρουν τους ανθρώπους. Δυστυχώς όμως, τα πράγματα δεν είναι και τόσο ευνοϊκά μιας και το ένα από αυτά καταστρέφεται από νωρίς και τελικά μόνο ένα φτάνει στον πλανήτη Enoch. Εκεί, τα πράγματα αρχικά φαίνονται ιδανικά και παραδεισένια, ωστόσο σύντομα το παιχνίδι φροντίζει να δείξει το πραγματικό πρόσωπο που νέου πλανήτη. Ο κεντρικός ήρωάς μας, φαίνεται πως αποκτά μια ιδιαίτερη “ανοσία” στις κακουχίες που συμβαίνουν εκεί, ενώ απομονώνεται από την ομάδα του και χάνει την επαφή με την πραγματικότητα. Και εκεί είναι που ξεκινάει το παιχνίδι…

Μπορεί η ιστορία του παιχνιδιού να μην είναι κάτι τόσο πρωτότυπο και ιδιαίτερο, ωστόσο φροντίζει όσο προχωρά να σε κρατά σε εγρήγορση και να σου κεντρίζει το ενδιαφέρον. Δυστυχώς όμως αυτό δεν συμβαίνει εξ αρχής, που σημαίνει πως ο τίτλος μπορεί να χάσει αρκετούς παίχτες πριν καν δείξει το πραγματικό του πρόσωπο.

Πέρα από αυτά, το Outriders φαίνεται να υστερεί αρκετά στον τομέα των animations και ιδιαίτερα των εκφράσεων στα πρόσωπα. Η δουλειά που έχει γίνει στο κομμάτι αυτό φαίνεται αρκετά πρόχειρη και “φθηνή”, κάτι που ασφαλώς μειώνει και την συνολική εμπειρία από έναν next gen τίτλο. Μάλιστα, σε συνδυασμό με τα κακά voice over των ηθοποιών, η εμπειρία χάνει αρκετούς πόντους και καταλήγει σε σημεία που μπορεί να πει κανείς πως είναι και αστεία.

Πέραν των voice over, η μουσική του παιχνιδιού αλλά και οι γενικοί ήχοι και τα εφέ, δεν ήταν τίποτα το ιδιαίτερο, αλλά όχι και κάτι αδιάφορο. Την μουσική υπογράφει ο Inon Zur, που έχουμε ακούσει ξανά δουλειές του σε τίτλους όπως το Dragon Age.

Ίσως το χειρότερο κομμάτι που εντόπισα στο παιχνίδι ήταν τα cut scenes. Θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω έως και ενοχλητικά σε πολλά σημεία, ενώ σε αρκετά άλλα μου άφηνε ένα μειδίαμα στα χείλη που παρέπεμπε σε ειρωνεία προς τον τίτλο…και θα εξηγήσω γιατί. Ένιωσα πολλές φορές την αδυναμία των developers και του τμήματος των γραφικών να αδυνατεί να υποστηρίξει μια σκηνή. Έτσι, όταν ο χαρακτήρας μας έπρεπε να κάνει μια συγκεκριμένη ενέργεια που ίσως ήταν δύσκολο να αναπαραχθεί γραφικά, το παιχνίδι σταματούσε, είχαμε cut sceen με μαύρη οθόνη για 2-3 δευτερόλεπτα και μετά μαγικά είχαμε ήδη εκτελέσει αυτό που έπρεπε να γίνει. Το φαινόμενο αυτό εντοπίζεται από τα πρώτα δευτερόλεπτα στο παιχνίδι, ενώ δυστυχώς μας ακολουθεί καθ’ όλη την διάρκεια του gameplay. Προσωπικά, ενώ στην αρχή με ενοχλούσε αφάνταστα, ειδικά όσο σκεφτόμουν πως παίζω σε κονσόλα νέας γενιάς και υποτιθέμενα μηδενικά loading screens, στην πορεία άρχισε να μου φαίνεται αστεία η προσπάθεια των developers να “μπαλώσουν” τα κομμάτια που δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν.

Τέλος, πέρα από αυτό, έτυχαν και κάποιες φορές που το παιχνίδι σταματούσε να λειτουργεί και με πετούσε στην αρχική οθόνη του Xbox Series S, χωρίς να ευθύνομαι εγώ ή το Xbox. Το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε από αρκετούς χρήστες σε όλο τον κόσμο, μιας και τις πρώτες ώρες κυκλοφορίας του ο τίτλος είχε εμφανή προβλήματα τόσο με τους servers, όσο και με θέματα σταθερότητας. Πλέον, έπειτα από ένα patch που κυκλοφόρησε η εταιρεία, το παιχνίδι φαίνεται να λειτουργεί αρκετά πιο ομαλά.

Σίγουρα δεν πρόκειται για ένα παιχνίδι που θα δει κανείς και θα μείνει με ανοιχτό το στόμα, αλλά σίγουρα δεν σου αφήνει και μια πίκρα αφού το παίξεις. Είναι ένας άκρως διασκεδαστικός looter shooter τίτλος, που πιθανώς να γίνεται ακόμα πιο όμορφος αν κάποιος δοκιμάσει να παίξει σε co-op mode με φίλους του, πράγμα που δυστυχώς δεν είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω. Σίγουρα αξίζει να επενδύσει κανείς τον χρόνο του για να περάσει ευχάριστες στιγμές.