Το Resident Evil Village αποτελεί το όγδοο κεφάλαιο στην σειρά Resident Evil. Το παιχνίδι της Capcom δανείζεται στοιχεία τόσο από τους προηγούμενους τίτλους της σειράς όσο και από άλλα παιχνίδια horror που έχουμε δει κατά καιρούς. Σε ορισμένα σημεία έχουμε εμφανείς επιρροές από το προγενέστερο Resident Evil 4, ενώ ασφαλώς παρουσιάζονται και νέες οπτικές.

Αγόρασε το Resident Evil Village εδώ

Έχοντας ακόμα ζωντανές τις μνήμες στο μυαλό μου από το αριστουργηματικό Resident Evil 7 Biohazard, πίσω στο 2017, το όλο story του νέου RE Village μου φάνηκε αρκετά ενδιαφέρον. Για αυτούς που αναρωτιούνται τι και πως, το παιχνίδι φροντίζει εξ αρχής να δώσει την ευκαιρία στον παίχτη να ανατρέξει στο παρελθόν και να θυμηθεί ορισμένες ουσιαστικές στιγμές από το Resident Evil 7 Biohazard, ώστε να μπορέσει να κατανοήσει καλύτερα την ιστορία. Και σε αυτόν τον τίτλο της σειράς, βλέπουμε για μια ακόμα φορά την First Person Shooter πλευρά, μια επιτυχημένη συνταγή που πρωτοεμφανίστηκε στον προηγούμενο τίτλο.

Resident Evil Village

Αν και είμαι άνθρωπος που προτιμώ τα Online και Multiplayer παιχνίδια, προσπαθώντας να φτάσω όσο πιο ψηλά γίνεται στο leaderboard, υπάρχουν και στιγμές που δίνω έμφαση στους Singleplayer τίτλους, όταν ασφαλώς και αυτοί μου τραβούν το ενδιαφέρον. Όπως και με το προηγούμενο, έτσι και αυτό το Resident Evil κατάφερε να μου κεντρίσει το ενδιαφέρον από την αρχή. Μάλιστα, ίσως πρωτοφανές για εμένα, κατάφερε να με κρατήσει ενεργό καθ’ όλη την διάρκεια του gameplay μου, χωρίς να θέλω να σταματήσω ούτε λεπτό. Το story φαίνεται αρκετά ενδιαφέρον, ενώ αποκτά ουσιαστική αλλά και έντονη πλοκή όσο προχωράει κανείς στο παιχνίδι, αφήνοντάς σου ερωτήματα που θα πρέπει να βρεις απαντήσεις.

Φτάνοντας στο πασίγνωστο “Village” τα πράγματα αρχίζουν να φαίνονται σκούρα για τον πρωταγωνιστή μας, τον Ethan Winters, ο οποίος καλείται να λύσει το μυστήριο που έχει περιβάλλει το χωριό και να βρει τους δικούς του ανθρώπους, καθώς όμως και τον εαυτό του. Δοκιμάζοντας τον τίτλο στο Casual επίπεδο δυσκολίας, κατάφερα να αφοσιωθώ περισσότερο στην ιστορία και όχι τόσο στο combat στοιχείο, κάτι που εν τέλει μου φάνηκε σωστό σαν επιλογή. Τα περίσσια όπλα, πολεμοφόδια και πυρομαχικά που είχα, δεν με εγκατέλειψαν ποτέ και δεν ένιωσα σχεδόν ποτέ ότι θα ξεμείνω από σφαίρες. Ωστόσο, όσο περνούσε η ώρα ήθελα να αποκτάω ολοένα και πιο δυνατά όπλα, επενδύοντας τα χρήματά μου σε καλύτερο εξοπλισμό.

Resident Evil Village

Νέα όπλα αλλά και σφαίρες, θα βρει κανείς όσο προχωράει μέσα στο παιχνίδι. Ο χάρτης του Resident Evil Village χωρίζεται πρακτικά σε τέσσερις μεγάλες περιοχές, όσοι και οι βασικοί εχθροί του Ethan. Το κάθε ένα boss έχει μια διαδικασία μέχρι να καταφέρεις να το βρεις και να το αντιμετωπίσεις. Ο Ethan θα περάσει από αρκετές δυσκολίες, κυνηγητό, πυροβολητά, αγχωτικές καταστάσεις, σκοτεινά και στενά δωμάτια αλλά και πολλά υπόκοσμα και αποκρουστικά όντα. Ωστόσο, ένα horror παιχνίδι δεν χαρακτηρίζεται πάντα από σκοτεινά δωμάτια και απότομα jumpscares. Μπορεί να έχει την ιστορία του, μπορεί να έχει φωτεινές και μεγάλες ανοιχτές εκτάσεις, καθώς και ζόμπι που σε προσεγγίζουν με τον δικό τους ρυθμό. Ακριβώς όπως γίνεται στο Resident Evil Village δηλαδή. Μάλιστα, σε πρόσφατη απάντηση της Capcom σε αυτά τα ερωτήματα από τον producer της Tsuyoshi Kanda, η εταιρεία έκανε λόγο πως ήθελαν να δημιουργήσουν ένα παιχνίδι που θα μπορεί να ευχαριστηθεί και να παίξει ο καθένας, χωρίς να υπάρχει αυτός ο φόβος και το άγχος του ότι σε κυνηγάει πάντα κάποιος και δεν μπορείς να ξεφύγεις.

Resident Evil Village

Μιλώντας για τους τέσσερις βασικούς αντιπάλους του πρωταγωνιστή μας, δεν μπορώ να μην κάνω έστω και μια μικρή αναφορά στην πασίγνωστη για το ύψος της πλέον, ίσως και για κάτι ακόμα…, lady Dimitrescu. Η πανύψηλη κυρία εμφανίζεται μέσα στο κάστρο της, στο οποίο καλείται ο παίχτης να μπει, να εξερευνήσει και να βγει κερδισμένος από εκεί. Μέσα στο κάστρο την συναντάμε αρκετές φορές, ενώ στο μεσοδιάστημα θα πρέπει να λύσουμε γρίφους, να ανοίξουμε πόρτες και να συλλέξουμε αντικείμενα, κυριολεκτικά από το χαμηλότερο υπόγειο του κάστρου έως και την υψηλότερη κορυφή του. Μπορεί να ήταν μόλις ένα από τα τέσσερα βασικά bosses του τίτλου, ωστόσο ένιωσα πως η ώρα που “έφαγα” μέσα στο κάστρο Dimitrescu ήταν αρκετά δυσανάλογη από κάποια άλλα bosses. Βέβαια κάτι τέτοιο δεν μου “ξίνισε” ιδιαίτερα, μιας και το μέγεθος του κάστρου ήταν πραγματικά τεράστιο και είχε υπερβολικά πολλά δωμάτια προς εξερεύνηση.

Resident Evil Village

Επίσης, ακούγοντας πολλές γνώμες και απόψεις για το shooting σύστημα του παιχνιδιού, οφείλω να πω και εγώ κάποια λόγια εδώ. Σίγουρα δεν είναι το καλύτερο shooting σύστημα που έχουμε δει σε αντίστοιχα παιχνίδια, ωστόσο προσωπικά δεν το βρήκα και ιδιαίτερα κακό. Άλλωστε, μιας και είμαι κατά βάση PC gamer, το ίδιο το controller του Xbox Series S με δυσκόλεψε αρκετά στον στόχο μου, ειδικά τις πρώτες ώρες παιχνιδιού. Τα fps παιχνίδια σε κονσόλα δεν ήταν ποτέ το αγαπημένο μου, οπότε άφησα το aim assist ανοιχτό για να μπορώ κάποια στιγμή επιτέλους και εγώ να τερματίσω το παιχνίδι. Σίγουρα υπήρξαν στιγμές που ο στόχος πήγαινε όπου ήθελε, κάνοντας lock από το σύστημα της Capcom σε “άκυρα” σημεία, ωστόσο δεν ένιωσα να με δυσκολεύει ή να με φέρνει σε δύσκολη θέση τις περισσότερες φορές. Επομένως, θα πω απλά πως είμαι επιεικής με το shooting του παιχνιδιού, αν και σχεδόν όλο το gameplay το έβγαλα με τρία δάχτυλα στο αριστερό μου χέρι, ενώ ίσως το δεξί μου να ήταν σε χειρότερη κατάσταση λίγες στιγμές αργότερα.

Resident Evil Village Όσον αφορά στον τομέα των γρίφων και των παζλ, το Resident Evil Village έχει κάνει πολύ δυνατή δουλειά. Σίγουρα ο παίχτης θα πρέπει να έχει την προσοχή του σε κάθε σημείο του χάρτη, καθώς επίσης και να φροντίζει να συλλέγει όσο περισσότερα αντικείμενα γίνεται. Όλα αυτά, θα του χρειαστούν κάποια στιγμή είτε για να κάνει craft πολύτιμα αντικείμενα τα οποία μπορεί να πουλήσει και να κερδίσει χρήματα, είτε για να μπορέσει να ξεκλειδώσει εύκολα διάφορα μονοπάτια και πόρτες που θα του κάνουν την ζωή πιο εύκολη. Ευτυχώς, σε υπερβολικά μεγάλο βαθμό στάθηκα τυχερός καθ’ όλη την διάρκεια του gameplay μου, καθώς οι επιλογές και οι αποφάσεις μου για το που θα πάω και τι θα χρησιμοποιήσω ήταν καθοριστικές. Πολλές φορές αποφάσιζα να ξεφεύγω από τον δρόμο μου, βλέποντας ένα “άκυρο” μονοπάτι στην μέση του πουθενά, όμως τελικά αυτό μου έβγαινε σε καλό αφού τα αντικείμενα που θα έβρισκα από αυτά τα σημεία θα με βοηθούσαν στην πορεία.

Resident Evil Village

Στα του ήχου και των εφέ, η Capcom έχει κάνει αρκετά καλή δουλειά, χωρίς να έχω το παραμικρό παράπονο. Τόσο τα βασικά ambients όσο και τα διάφορα ηχητικά εφέ που πλαισίωναν τις κινήσεις των εχθρών αλλά και των αντικειμένων του περιβάλλοντος, ήταν αρκετά ρεαλιστικά και ταίριαζαν απόλυτα κάθε φορά. Επίσης, θα μπορούσα να πω πως έμεινα έκπληκτος με την τρομερή δουλειά που έχει γίνει στο motion capture τομέα αλλά και στο lip sync κατά τους διαλόγους. Οι εκφράσεις που παίρνουν οι χαρακτήρες όταν μιλάνε αλλά και το πως ανοιγοκλείνει το στόμα τους, είναι πραγματικά εντυπωσιακά στοιχεία και σίγουρα ανεβάζουν τον τίτλο ακόμα περισσότερο στα μάτια μου.

Ασφαλώς, πέρα από τα του ήχου, έχουμε και πανέμορφα γραφικά που συμπληρώνουν απίστευτα όλο αυτό το μαγικό παιχνίδι. Κατά την διάρκεια του gameplay μπορεί να βρεθούμε από μικρά και σκοτεινά υπόγεια, υπονόμους με νερά και χαμηλό φωτισμό, μέχρι και σε εξωτερικά μαγικά τοπία, ανοιχτές εκτάσεις με ψηλά χιονισμένα βουνά, αγροτικές περιοχές αλλά και βιομηχανικές ζώνες με αρκετά παλιοσίδερα και μηχανές. Σίγουρα στο κομμάτι αυτό δεν υπάρχει το στοιχείο της επανάληψης, καθώς τα γραφικά αλλάζουν από περιοχή σε περιοχή και ο παίχτης δεν βαριέται ούτε για μια στιγμή το παιχνίδι. Πόσο μάλλον όταν μπορεί να το απολαύσει σε μια από τις κονσόλες της νέας γενιάς, όπως το Xbox Series S.

Resident Evil Village

Και μιας και ανέφερα την κονσόλα στην οποία έπαιξα, το Xbox Series S, θα ήθελα να πω και για την αντιμετώπιση του τίτλου από αυτή. Τόσο τα γραφικά όσο και το γενικό gameplay ήταν αξιοπρεπέστατα, δίνοντάς μου μια απόλυτη εμπειρία παιχνιδιού. Εντόπισα ελάχιστες στιγμές, μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, που το παιχνίδι έπεσε κάτω από τα 30fps, αλλά μιλάμε για κάποιες στιγμές μάχης με ιδιαίτερα οπτικά εφέ και εκρήξεις σε κλειστούς χώρους. Κατά τα άλλα, η εμπειρία ήταν πολύ ομαλή και όμορφη, αν και ίσως ακόμα μου έχει μείνει ως “άχτι” που δεν κατάφερα να παίξω τον τίτλο σε PC.

Resident Evil Village

Κλείνοντας το review αυτό, θα ήθελα να θίξω ξανά την γενική εμπειρία που μου μετέδωσε το παιχνίδι. Πρόκειται για έναν αξιοπρεπέστατο τίτλο, με πάρα πολλά θετικά στοιχεία, με εξαιρετικό adventure περιεχόμενο αλλά και πολλές horror στιγμές. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, το μονοπάτι αυτό θα έπρεπε να ακολουθήσουν και άλλα horror παιχνίδια. Όπως ανέφερα και νωρίτερα, φθηνά jumpscares και σκοτεινοί χώροι με έναν και μόνο φακό δεν αρκούν για να δηλώσουν ένα παιχνίδι ως horror. Και αυτό το αποδεικνύει περίτρανα το Resident Evil Village. Δεν ξέρω αν θα υπάρξει συνέχεια στην ιστορία της οικογένειας των Winters, ωστόσο σίγουρα θα ήθελα να δω και τον ένατο τίτλο της σειράς, όταν και αν με το καλό βγει.

Ακολουθεί ένα μικρό gallery με μερικά in-game screenshots που κατάφερα να συλλέξω: