Δεν είναι λίγες οι φορές που η Xiaomi μας έχει εντυπωσιάσει με τις value for money συσκευές της και ειδικά με τα wearables της. Ενδεικτικό της καλής δουλειάς που έχει κάνει, είναι η τεράστια αύξηση στο ποσοστό της αγοράς των wearables. Μια αγορά που μόνο “εύκολη” δεν είναι, με τεράστιο ανταγωνισμό και παίκτες μεγαθήρια.

Για μία ακόμη φορά δεν μπόρεσα να αντισταθώ στην εκπληκτική τιμή του Mi Band και έχω στα χέρια μου το Mi Band 4 (Mi Smart Band 4 για την global έκδοση). Πλέον το χρησιμοποιώ σαν βασικό fitness tracker και αντικατέστησα το Mi Band 3. Να σημειώσω εδώ ότι μιλάμε για fitness trackers και εκ των πραγμάτων δεν περιμένουμε να δούμε κάποιες λειτουργίες που βλέπουμε κατά κόρον σε smartwatches, όπως απάντηση σε κλήσεις, μηνύματα κλπ κλπ.

Mi Band 4

Το Mi Band 3 ήταν ένα από τα καλύτερα fitness trackers του 2018 και το Mi Band 4 στοχεύει στη βελτίωση του πετυχημένου προϊόντος με μερικές βασικές αλλαγές. Το Mi Band 4 εξακολουθεί να είναι σημαντικά φθηνότερο από άλλα fitness trackers με παρόμοια σύνολα χαρακτηριστικών.

Το ερώτημα είναι, παίρνετε πραγματικά κάτι που αξίζει ή είναι καλύτερο να ξοδέψετε 50 ευρώ παραπάνω σε ένα ανταγωνιστικό προϊόν; Αυτό θα απαντήσουμε στο τέλους του Review μας.

Σχεδιασμός

Με μία γρήγορη ματιά μπορεί κάποιος να πει ότι δεν έχουν αλλάξει πολλά στον σχεδιασμό. Η Xiaomi έχει κάνει μικρές και έξυπνες αλλαγές στο σχεδιασμό, εκτός από την οθόνη που εκεί τα πράγματα άλλαξαν τελείως. Η συσκευή είναι ελάχιστα πιο παχιά και η οθόνη είναι “flat” σε σύγκριση με αυτή του Mi Band 3 που είχε μια ελαφριά κυρτότητα.

Mi Band 4

Τα καλά νέα για όσους είχαν το προηγούμενο band και είχαν αγοράσει αρκετά λουράκια γι αυτό, κάνουν κανονικά και για το Mi Band 4. Το καλώδιο φόρτισης έχει επίσης αλλάξει και είναι μια μικρή θήκη που κουμπώνει μέσα το band. Και φέτος παραμένει αρκετά κοντό το καλώδιο φόρτισης κάτι που δεν μου άρεσε αφού δεν με εξυπηρετεί όταν θέλω να το φορτίσω από το pc μου.

Οθόνη

Αφιερώνω ένα ξεχωριστό κεφάλαιο για την οθόνη γιατί πρόκειται για την μεγαλύτερη αλλαγή που έχει γίνει στη συσκευή από την ύπαρξή της. Πρόκειται για μια έγχρωμη οθόνη AMOLED των 0.95 ιντσών αυτή τη φορά. Η πυκνότητα των 240 pixel και η φωτεινότητα των 400 nits σημαίνει ότι είναι εύκολο να δείτε την οθόνη στο άμεσο φως. Υπάρχουν 5 στάδια φωτεινότητας και πιστεύω η ιδανική είναι 4/5 για την οικονομία της μπαταρίας και για να έχετε μια αρκετά φωτεινή οθόνη. Κάτι που δεν μου άρεσε ήταν το γεγονός ότι η οθόνη όταν είναι σβηστή φαίνεται όταν κοιτάς υπό γωνία την συσκευή. Δεν είναι αποτρεπτικός παράγοντας για εμένα αλλά κάποιους μπορεί να τους παραξενέψει.

Mi Band 4

Μπορείτε να σύρετε προς τα επάνω ή προς τα κάτω για να επιλέξετε διαφορετικές λειτουργίες ή ρυθμίσεις, να σύρετε προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά από την επιφάνεια του ρολογιού για πρόσβαση στα στοιχεία ελέγχου μουσικής ή να σύρετε προς τα δεξιά για να επιστρέψετε από διαφορετική οθόνη. Μπορείτε επίσης να πατήσετε το home button κάτω από την οθόνη για να επιστρέψετε στην αρχική οθόνη.

Mi Band 4

Η πλοήγηση είναι αρκετά ευκολότερη και η οθόνη έχει κατά πολύ καλύτερη απόκριση απο του Mi Band 3 πράγμα που καθιστά την μεγαλύτερη αλλαγή του band κάτι παραπάνω από επιτυχημένη.

 

Καθημερινή χρήση και Fitness tracking 

Το Mi Band 4 μπορεί να σας ειδοποιήσει για κλήση, μηνύματα, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και σχεδόν οποιαδήποτε άλλη ειδοποίηση που λαμβάνετε στο smartphone σας. Οι ειδοποιήσεις έρχονται κατευθείαν στο Mi Band. Δεν μπορείτε να απαντήσετε σε κανένα από αυτά και λόγω της μικρής οθόνης μερικά μηνύματα μπορεί να είναι δύσκολο να διαβαστούν, αλλά είναι ακόμα ένα ωραίο χαρακτηριστικό. Εδώ να σημειώσω ότι έχω την global έκδοση και το μενού είναι πλήρως μεταφρασμένο στα αγγλικά αλλά διαβάζει ελληνικούς χαρακτήρες εκτός από τους τονισμένους και το τελικό “ς”. Αργότερα με updates και με την επίσημη κυκλοφορία της συσκευής στην Ελλάδα, δεν ξέρω αν θα έχουμε και το μενού πλήρως μεταφρασμένο αλλά σίγουρα οι χαρακτήρες θα φτιάξουν.

Είμαι έκπληκτος για το πόσες επιλογές προσαρμογής περιλαμβάνει η Xiaomi στην εφαρμογή Mi Fit. Κάθε τύπος ειδοποίησης μπορεί να προγραμματιστεί με προσαρμοσμένο μοτίβο δόνησης, ώστε να μπορείτε να διακρίνετε τη διαφορά χωρίς να κοιτάξετε την οθόνη. Μπορείτε να ρυθμίσετε την οθόνη του Mi Band 4 να ενεργοποιηθεί όταν σηκώσετε τον καρπό σας σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Αυτό σημαίνει ότι η συσκευή δεν θα ενεργοποιηθεί κατά λάθος όταν προσπαθείτε να κοιμηθείτε. Μετά το ηλιοβασίλεμα (ή την ώρα που προτιμάτε), η φωτεινότητα της οθόνης Mi Band 4 θα μειωθεί. Πολλά fitness trackers έχουν ενσωματωμένες λειτουργίες DND, αλλά στο Mi Band 4 μπορεί να ενεργοποιηθεί ακόμα και χωρίς το τηλέφωνό σας κοντά.

Υποστηρίζει επίσης διαφορετικά watchfaces. Υπάρχουν αρκετές επιλογές watchfaces στην εφαρμογή Mi Fit που προσωπικά λίγες μου άρεσαν αλλά θα προστεθούν αρκετά ακόμα και στο μέλλον θα μπορούμε να φτιάξουμε τα δικά μας.

Mi Band 4

Το Mi Band 4 παρακολουθεί όλα τα βασικά: τα βήματα που κάνετε, την απόσταση που ταξιδεύετε, τις θερμίδες που καίγονται, τους καρδιακούς παλμούς και τον ύπνο. Δεν έχει ενσωματωμένο GPS, οπότε οι μετρήσεις απόστασης δεν θα είναι πολύ ακριβείς αν πρόκειται να τρέξετε μόνο με το band σας. Ωστόσο, έρχεται με ένα χαρακτηριστικό ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε τις προπονήσεις σας με το GPS του κινητού σας.

Ένας άλλος τομέας όπου ξεχωρίζει το Mi Band 4 είναι ο αριθμός των λειτουργιών προπόνησης. Μπορεί να παρακολουθήσει τις ακόλουθες ασκήσεις: διάδρομο, υπαίθριο τρέξιμο, ποδηλασία, περπάτημα, κολύμβηση στην πισίνα και γενική προπόνηση. Αυτό μπορεί να μην φαίνεται πολύ, αλλά ο προκάτοχός του δεν είναι σε θέση να παρακολουθήσει την κολύμβηση στην πισίνα ή γενικές ασκήσεις.

Mi Band 4

Μιλώντας για την κολύμβηση στην πισίνα, το Mi Band 4 μπορεί να αναγνωρίσει πέντε διαφορετικά στυλ κολύμβησης και να καταγράψει 12 διαφορετικά σύνολα δεδομένων, όπως το ρυθμό κολύμβησης. Φέρει επίσης πιστοποίηση αδιαβροχοποίησης έως 5ATM (50 μέτρα).

Μπαταρία

Η μπαταρία του band είναι 135mAh και σύμφωνα με την Xiaomi είναι αρκετή για να τροφοδοτήσει το band σας για 20 ημέρες και η συσκευή θέλει κάτι λιγότερο από 2 ώρες για να φορτιστεί πλήρως. Εντυπωσιακό αν σκεφτούμε ότι πλέον έχουμε μια έγχρωμη οθόνη με υψηλότερες απαιτήσεις. Παρατήρησα ότι με έντονη χρήση και παρακολούθηση προπόνησης, το band μου έχασε από 3% μέχρι 5% σε μία ημέρα. Οπότε οι 20 ημέρες που λέει η Xiaomi είναι εφικτός στόχος. Φυσικά όπως σε όλες συσκευές έτσι και εδώ παίζει ρόλο η χρήση που κάνει ο καθένας, γι αυτό αν έχετε επιλέξει να μετρά τους καρδιακούς παλμούς σας κάθε 10 λεπτά και κάνετε έντονη χρήση γενικότερα, θα έχετε μικρότερη διάρκεια απο κάποιον που μετρά κάθε 30 λεπτά τους καρδιακούς παλμούς ή έχει λίγο χαμηλότερα την φωτεινότητα της οθόνης. Μετά από λίγο καιρό θα έχετε βρει το “μείγμα” που ταιριάζει σε εσάς.

Συμπέρασμα

Οι κύριοι ανταγωνιστές του Mi Band 4 είναι αρκετά πιο ακριβοί και σε πολλές περιπτώσεις, έχουν τουλάχιστον διπλάσια τιμή. Προσωπικά κατάφερα και βρήκα το Mi Band 4 στα 28 ευρώ και αυτή είναι μια απίστευτη τιμή για αυτό που παίρνετε και δεν έχω κανένα πρόβλημα να συστήσω το Mi Band 4 σε όσους αναζητούν ένα βασικό fitness tracker.

Κάθε χρόνο, η Xiaomi προσθέτει περισσότερα χαρακτηριστικά στη σύνθεση της σειράς Mi Band και διατηρεί τις αυξήσεις των τιμών στο ελάχιστο. Με μια βελτιωμένη εμφάνιση, περισσότερα προφίλ άσκησης και μια χαμηλή τιμή, το Xiaomi Mi Band 4 είναι ένα από τα καλύτερα φθηνά fitness trackers του 2019. Εάν χρειάζεστε ένα φθηνό εργαλείο παρακολούθησης γυμναστικής ή απλά θέλετε να κάνετε αναβάθμιση από μια προηγούμενη συσκευή Mi Band, θα πρέπει να εξετάσετε σοβαρά το Xiaomi Mi Band 4.