Ένα ανθρώπινο κρανίο 210 χιλιάδων ετών φαίνεται πως αποτελεί απόδειξη πως το είδος μας έφυγε από την Αφρική νωρίτερα από τότε που αρχικά πιστεύαμε. Μια νέα μελέτη που αναρτήθηκε στο “Nature”, αναφέρει πως ένα κρανίο που είχε βρεθεί στην Ελλάδα το 1970 δείχνει πως οι παλαιότεροι Homo Sapiens έφυγαν από την Αφρική 50 χιλιάδες χρόνια νωρίτερα. Μαζί με αυτό το κρανίο βρέθηκε ακόμη ένα το οποίο υπολογίζεται πως είναι 170 χιλιάδων ετών και προέρχεται από Νεάτερνταλ.

Τα κρανία ανακαλύφθηκαν δίπλα δίπλα στο σπήλαιο Απήδημα στην νότια Πελοπόννησο. Το πρώτο και παλαιότερο κρανίο που ανήκει σε Homo Sapien ονομάστηκε Απήδημα 1 ενώ το δεύτερο ονομάστηκε Απήδημα 2.

Αν η παραπάνω ανακάλυψη επιβεβαιωθεί από περισσότερους επιστήμονες τότε θα ξέρουμε πως το παλαιότερο δείγμα Homo Sapiens βρέθηκε στην Ευρώπη, 160 χιλιάδες χρόνια νωρίτερα.

Η Κατερίνα Χαρβάτη , υπεύθυνη του τμήματος Παλαιοανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Τυβίγγης στην Γερμανία αναφέρει πως το συγκεκριμένο κρανίο αποκαλύπτει πως τουλάχιστον μερικοί “σύγχρονοι” άνθρωποι έφυγαν από την Αφρική πολύ νωρίτερα απ’ότι πιστεύαμε.

apidima-2-and-reconstruction.jpg
Το “Απήδημα 2”

 

Συγκεκριμένα, η διακεκριμένη επιστήμονας Κατερίνα Χαρβάτη αναφέρει:

Το Απήδημα 2 είναι περίπου 170.000 ετών. Θα λέγαμε ότι ήταν ένας Νεάντερταλ. Προς μεγάλη μας έκπληξη, το Απήδημα 1 είναι ακόμα παλαιότερο, ηλικίας περίπου 210.000 ετών, αλλά δεν έχει κανένα χαρακτηριστικό Νεάντερταλ. Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι τουλάχιστον δύο ομάδες ανθρώπων ζούσαν στην περιοχή της Νοτίου Ελλάδας κατά την Μέση Πλειστόκαινο εποχή: ένας πρώιμος πληθυσμός Homo sapiens και, αργότερα, μία ομάδα Νεάντερταλ.

Το κρανίο Απήδημα 1, δείχνει ότι μια πρώτη διασπορά συνέβη νωρίτερα απ’ ό,τι πιστεύαμε, καθώς και ότι εξαπλώθηκε πολύ περισσότερο γεωγραφικά, έως και στο εσωτερικό της Ευρώπης. Εικάζουμε ότι, όπως και στην Εγγύς Ανατολή, ο πρώιμος σύγχρονος ανθρώπινος πληθυσμός, που αντιπροσωπεύεται από το Απήδημα 1, πιθανώς αντικαταστάθηκε από τους Νεάντερταλ, η παρουσία των οποίων στη Νότια Ελλάδα είναι σαφώς τεκμηριωμένη, λαμβάνοντας υπόψιν και το κρανίο Απήδημα 2 από την ίδια τοποθεσία

Ασχολούμαι με την αρθρογραφία από τα 13 μου και δεν αφήνω κανένα νέο να λείπει από την ιστοσελίδα. Λάτρης των Photography/Cinematography και φανατικός υποστηρικτής του Peter McKinnon. Παίζω κυρίως FPS παιχνίδια αλλά όταν βαριέμαι το γυρνάω σε Strategy.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here