fbpx

Μετρώντας μάζα στο διάστημα: Ένα πείραμα από το Ζάννειο Πειραματικό Λύκειο Πειραιά

Σε μια απειροελάχιστη κουκκίδα του σύμπαντος, σε μια γωνιά της Ελλάδας, στον όμορφο Πειραιά, σε ένα δημόσιο Λύκειο, το Ζάννειο Πειραματικό Λύκειο Πειραιά, ένας καθηγητής οδηγός και μια ομάδα φιλόδοξων εργατικών μαθητών κάνουν τα αδύνατα δυνατά, φέρνοντας την μία επιτυχία μετά την άλλη. Αποκορύφωμά τους η πιο πρόσφατη αποστολή τους, η μέτρηση μάζας στο διάστημα. Η ομάδα στέλνει το Πείραμά της στο Texas και παίρνει μέρος στην εκτόξευση P 9 της Blue Origin στις 11 Δεκεμβρίου 2019 στις 7:43 μ.μ.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες και την έλλειψη εξοπλισμού και χρηματοδότησης, δεν το έβαλαν κάτω. Με ενθάρρυνση τις γνώσεις τους, τις προσδοκίες τους και τον καθηγητή τους, έψαξαν και βρήκαν χορηγίες έτσι ώστε να προχωρήσουν στην υλοποίηση του σχεδίου τους.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Όλα ξεκίνησαν όταν τα παιδιά άρχισαν να σκέφτονται την επόμενη αποστολή τους. Έτσι αποφάσισαν να υποβάλλουν αίτηση στον πρώτο Διαγωνισμό Αεροδιαστημικής στην Ένωση Ελλήνων Φυσικών. Η αίτησή τους έγινε άμεσα δεκτή και η ομάδα ξεκίνησε το ταξίδι της. Αφού παρουσίασαν όλο το επιστημονικό τους κομμάτι, διεκδίκησαν μία θέση στην επόμενη εκτόξευση της Blue Origin. Αρχικά, αναρωτήθηκαν τι θα μπορούσαν να μετρήσουν σε συνθήκες μικροβαρύτητας. Μετά από μερικές πιθανές ιδέες, όπως η μέτρηση κοσμικής ακτινοβολίας, καταστάλαξαν στην ιδανικότερη ιδέα για το περιβάλλον λαμβάνοντας υπόψη και τις συνθήκες που τους προσφέρονταν. Έτσι, μέτρησαν την μάζα ενός σώματος σε μηδενική βαρύτητα σαν να ήταν στο διάστημα.

Οι δυσκολίες και η προσπάθεια

Αν και ο χρόνος ήταν αρκετός για την υλοποίηση του πειράματος, δεν έλειψαν και οι δυσκολίες. Ωστόσο, όλα αντιμετωπίστηκαν με τη βοήθεια και τη συνεργασία του καθηγητή. Ένα από τα κυριότερα προβλήματα που εμφανίστηκαν, ήταν η διαχείριση του βάρους του πειράματος. Για αυτό σκέφτηκαν να μην κατασκευάσουν κουτί για το πείραμα, αλλά έναν σκελετό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί συνειδητά το βάρος του, όχι όμως και η αντοχή του.

Έπειτα από πολλή δουλειά, τα παιδιά σχεδίασαν σε τρισδιάστατο modeling λογισμικό και έστειλαν το σχέδιο για εκτύπωση με υλικό pla.Το δεύτερο πρόβλημα που συνάντησαν ήταν ο σωστός προγραμματισμός. Έπρεπε να επιτευχθεί ο συγχρονισμός της συχνότητας αποθήκευσης δεδομένων με τη συχνότητα μέτρησης δεδομένων των αισθητήρων. Αφού επιλύθηκε το παραπάνω ζήτημα, το πείραμα ήταν έτοιμο για αποστολή.

Έτσι στις 11 Δεκεμβρίου στις 7:43 μ.μ. εκτοξεύθηκε ο πύραυλος της Blue Origin προς το διάστημα, ο οποίος απογειώθηκε και προσγειώθηκε επιτυχώς.

Όταν τα παιδιά πήραν ξανά στα χέρια τους το πείραμά τους, η αγωνία είχε φτάσει στα ύψη. Η αμφιβολία για το αν θα έβρισκαν αποθηκευμένα τα στοιχεία που ήθελαν να μετρήσουν, τους βασάνιζε. Κατά το ξεπακετάρισμα του πειράματος όμως, παρατήρησαν πως το σύστημα της απελευθέρωσης του ταλαντωτή είχε λειτουργήσει. Άρα η ταλάντωση είχε πραγματοποιηθεί. Παρατήρησαν πως είχαν αποθηκεύσει όλα τα δεδομένα που περίμεναν καθιστώντας την αποστολή επιτυχή. Όλα λειτούργησαν όπως τα είχαν προγραμματίσει. Πλέον, την δουλειά την έχει αναλάβει η ομάδα ανάλυσης δεδομένων της SPACE. Αναμένεται να γίνει ερμηνεία των δεδομένων και έκδοση πορισμάτων και συμπερασμάτων από τις ενέργειες των μαθητών.

Το παρόν κείμενο παραχωρήθηκε από τον μαθητή και αναγνώστη του threepixelslab.gr Ιάσονα Π. Όλη η συντακτική και διαχειριστική ομάδα του Three Pixels Lab εύχεται κάθε επιτυχία στα παιδιά. 

READ MORE

Ανανεώθηκε το Hyundai i30 N με περισσότερα άλογα, αυτόματο 8τάχυτο κιβώτιο και λιγότερο βάρος

Το γρήγορο hatchback της Hyundai, i30 N δέχτηκε εμφανησιακή ενημέρωση, έλαβε περισσότερα άλογα και ροπή ενώ αποκτάει επιτέλους αυτόματο dual clutch κιβώτιο των 8...

Επίσημο το Tesla Model S Plaid με 1,100 άλογα, τρεις ηλεκτροκινητήρες και επιτάχυνση 0-100 σε 2 δευτερόλεπτα

Σημαντικά νέα κυκλοφόρησαν από το στρατόπεδο της Tesla καθώς το νέο Model S Plaid, η κορυφαία έκδοση της σειράς, ανακοινώθηκε επίσημα και τα τεχνικά...

Η Sony ζητά συγγνώμη για το χάος με τις προ-παραγγελίες

Η Sony ζήτησε συγγνώμη μέσα από το λογαριασμό της στο Twitter για το χάος που προκλήθηκε από τις προ-παραγγελίες του PlayStation 5 αυτήν την...

FIND US ON

5,489FansLike
727FollowersFollow
303FollowersFollow
1,570SubscribersSubscribe