Ο Αμερικάνικος στρατός συνεχίζει να μεγαλώνει και να εξοπλίζει καλύτερα τον εναέριο στόλο του, και αυτό φαίνεται από μια πρόσφατη είδηση. Ο Dr. Will Roper ανακοίνωσε μια πρωτοπορία του αμερικάνικου στρατού στο Popular Mechanics. Συγκεκριμένα αναφέρεται πως ένα σύστημα AI κατάφερε να πιλοτάρει μαχητικό αεροσκάφος για πρώτη φορά στην ιστορία.

Η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν ο μόνος πιλότος του U-2 Dragon Lady, αλλά το AI λειτούργησε ως δεύτερος πιλότος στην πτήση. Συγκεκριμένα καθόρισε πού πρέπει να πετάξει ο ανθρώπινος πιλότος στην προσομοιωμένη αποστολή.

Η ομάδα ανάπτυξης του ARTUμ (παραλλαγή του μZero που χρησιμοποιείται για παιχνίδια όπως το σκάκι) πέρασε ένα μήνα μαθαίνοντας στο σύστημα πως να διαβάζει και να λειτουργεί το radar, να εντοπίζει εχθρούς και να παρακολουθεί ενώ ταυτόχρονα πρέπει να αλληλεπιδρά με τον πιλότο.

Το συγκεκριμένο AI, και όχι μόνο, δεν είναι σε θέση να πιλοτάρει μόνο του ένα μαχητικό αεροσκάφος. Βρίσκεται ακόμα σε δοκιμαστικό στάδιο και συνεχώς εξελίσσεται. Όμως είναι σε θέση να κάνει πιο εύκολη την ζωή των πιλοτών αφού τους αποδεσμεύει από περίπλοκες διαδικασίες ακόμα και με τις ήδη υπάρχουσες λειτουργίες του.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε πόσο δύσκολη είναι η ανάπτυξη ενός τέτοιου συστήματος. Κάθε χαρακτήρας στον κώδικα παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο. Για όσους δεν θυμούνται, ένα λάθος πρόσημο στον κώδικα του αυτόματου πιλότου οδήγησε στο αναποδογύρισμα των μαχητικών αεροσκαφών εν ώρα πτήσης. Το συμβάν έγινε πριν χρόνια όταν τα αεροπλάνα πέρασαν το ισημερινό και δεν μπορούσαν να διαχειριστούν τις συντεταγμένες.