Ο Manolis Emmanouel (Μανώλης Εμμανουήλ) γεννήθηκε στην Αθήνα και μένει στο Λονδίνο. Διαθέτει ελληνική και αγγλική υπηκοότητα. Είναι απόφοιτος Τμήματος Θεάτρου Αθηναϊκού Πανεπιστημίου και Αθηναϊκής Σχολής Δημοσιογραφίας. Αφού έγινε δεκτός στο Royal Central School of Speech and Drama, μετακόμισε στο Λονδίνο όπου συνεχίζει να ζει και να εργάζεται σταθερά ως ηθοποιός και ηθοποιός φωνής. Τα τελευταία χρόνια, είχε έναν ρόλο στην επιτυχημένη σειρά του ITV “The Durrells”, έναν κεντρικό ρόλο στο “Greed” του Michael Winterbottom, τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο “White Chocolate and Baby Monkeys” (Amazon Prime), ενώ ως ηθοποιός φωνής συμμετείχε στους πιο πρόσφατους τίτλους της σειράς βιντεοπαιχνιδιών Assassin’s Creed. Είναι επίσης εδώ και χρόνια η ελληνική φωνή της Easy Jet. Αυτή την περίοδο συμπρωταγωνιστεί στον “Όρκο” της ΕΡΤ1 στον ρόλο του “Αντώνη Λινάρδου”.
Το Three Pixels Lab και ο Χρήστος Αρφάνης έχουν την τιμή να σας παρουσιάσουν μια συνέντευξη μαζί του!

Χρήστος Αρφάνης / Three Pixels Lab: Πότε αποφάσισες ότι θέλεις να γίνεις ηθοποιός; Πως είναι τα πράγματα για έναν Έλληνα ηθοποιό στο Λονδίνο και τι δυσκολίες αντιμετωπίζει;

Manolis Emmanouel (Μανώλης Εμμανουήλ): Είναι κλισέ Χρήστο, το ξέρω, αλλά από όταν ήμουν μικρός και με ρωτούσαν τι θα γίνω όταν μεγαλώσω, δεν υπήρξε ούτε μια φορά που να μην είπα ότι θα γίνω ηθοποιός. Από την αρχή της ζωής μου ήξερα τι ήθελα να κάνω. Δεν έφυγα όμως απ’ την Ελλάδα πιστεύοντας ότι θα εγκατασταθώ για πάντα στην Αγγλία. Είχα μόλις τελειώσει το πανεπιστήμιο και πήγα στο Λονδίνο στη δραματική του Royal Central School of Speech and Drama, καθώς ήθελα να βιώσω την εμπειρία να ζήσω στο εξωτερικό για λίγα χρόνια. Πίστευα πως μετά την αποφοίτησή μου, θα επέστρεφα στην Αθήνα και θα δούλευα εκεί. Όμως μετά την παράσταση στην οποία έπαιξα για το πτυχίο της δραματικής (την οποία παρακολούθησαν πολλοί άνθρωποι του χώρου), μου πρότεινε ένας ατζέντης να με εκπροσωπήσει και έτσι αποφάσισα να μείνω για να δοκιμάσω την τύχη μου σε διεθνές επίπεδο. Το πιο μεγάλο πλεονέκτημα που έχει ένας ηθοποιός που ζει στο Λονδίνο είναι ότι βρίσκεται σε μια μητρόπολη, όπου είναι πολύ πιθανό πως κάποια στιγμή θα έχει την ευκαιρία να κάνει οντισιόν για πραγματικά μεγάλες παραγωγές, για σειρές και ταινίες που απευθύνονται στο παγκόσμιο κοινό. Παράλληλα, για κανέναν ηθοποιό δεν είναι εύκολο να εργαστεί και να ζήσει από τη δουλειά του σε μια ξένη χώρα, να κάνει καριέρα σε ένα επάγγελμα στο οποίο η γλώσσα είναι βασικό εργαλείο, το ζωτικό όργανο. Στην Ελλάδα, ως ηθοποιός, θα μπορούσα να παίξω τα πάντα. Στην Αγγλία αναγκαστικά τυποποιήθηκα. Στις οντισιόν και τα κάστινγκ με διάλεγαν όταν ήθελαν έναν μεσογειακό/λατίνο τύπο. Αυτό ήταν κάτι που φυσικά και με πείραζε αλλά έπρεπε να αποδεχτώ και να προσπαθήσω να χρησιμοποιήσω ως πλεονέκτημα. Αν και τα αγγλικά μου εδώ και χρόνια είναι όσο καλά, όσο και τα ελληνικά μου, ποτέ δεν θα μπορούσα να πείσω ότι είμαι γέννημα-θρέμμα Άγγλος. Η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν λοιπόν (και ως ένα βαθμό παραμένει) το να καταφέρω να πείσω παραγωγούς ή σκηνοθέτες ότι μπορώ να παίξω και άλλα πράγματα εκτός από την καρικατούρα του Έλληνα, του Ιταλού, του Ισπανού. Που στο θέατρο ήταν πιο εύκολο να το πετύχω, αλλά στο σινεμά και την τηλεόραση ταλαιπωρήθηκα. Η δεύτερη μεγάλη δυσκολία είναι, όπως και στην Ελλάδα και όπως και στους περισσότερους χώρους, το να έρθεις σε επαφή με ανθρώπους που “μετράνε”, που πρέπει να γνωρίζεις ώστε να σε σκεφτούν όταν έρθει η κατάλληλη δουλειά.

Χρήστος Αρφάνης / Three Pixels Lab: Στο White Chocolate and Baby Monkeys που συμμετέχεις, έχεις γράψει και το σενάριο. Σκέφτεσαι κάποια στιγμή να ασχοληθείς πιο εκτεταμένα με το σενάριο αλλά ακόμα και να κάνεις βήματα στην σκηνοθεσία ταινιών;

Manolis Emmanouel (Μανώλης Εμμανουήλ): Μου αρέσει πολύ το γράψιμο. Ναι, η ταινία αυτή μικρού μήκους είναι το μόνο κινηματογραφικό σενάριο που έχω γράψει, αλλά έχω βάλει τη συγγραφική υπογραφή μου σε δυο θεατρικά που έχουν ανέβει στο Λονδίνο και έχω ακόμη κάνει τη μετάφραση και διασκευή του “Μόλις Χώρισα” του Βασίλη Μυριανθόπουλου που επίσης ανεβάσαμε στην Αγγλία πριν από χρόνια. Το να ασχοληθώ εκτεταμένα με τη συγγραφή δεν είναι στόχος, αλλά αν έχω κάποια ιδέα που μου κεντρίζει το ενδιαφέρον/ένα θέμα το οποίο γνωρίζω καλά, ευχαρίστως θα το ξανακάνω. Το ίδιο και με την σκηνοθεσία- έχω σκηνοθετήσει πολλές θεατρικές παραστάσεις, αλλά ποτέ για την κάμερα. Με ενδιαφέρει, ναι, αλλά νιώθω πως για κινηματογράφο κυρίως, χρειάζομαι να αναπτύξω τις τεχνικές μου γνώσεις (ένας καλός διευθυντής φωτογραφίας είναι πάντα τεράστιου ατού και βοήθεια) και να είναι ένα πρότζεκτ/σενάριο για το οποίο θα είμαι κατάλληλος.

Χρήστος Αρφάνης / Three Pixels Lab: Μίλησες μας για τα συναισθήματα σου να συμμετέχεις στο “Greed” του Michael Winterbottom

Manolis Emmanouel (Μανώλης Εμμανουήλ): Όταν έμαθα ότι με ήθελε για την καινούρια του ταινία, η χαρά μου ήταν απερίγραπτη εφόσον τον θαυμάζω χρόνια (και εκείνη την στιγμή δεν είχα καν ιδέα πόσα τεράστια ονόματα θα έπαιζαν επίσης στην ταινία). Ο Michael Winterbottom είναι ένας πολύ ευφυής άνθρωπος που συνεχώς σκέφτεται και διαρκώς αλλάζει πράγματα στη ροή της δουλειάς. Η βασική οδηγία ήταν ότι δεν θα σταματήσουμε εκεί που τελειώνει το σενάριο, αλλά θα συνεχίσουμε μέχρι εκείνος να φωνάξει ‘Cut’. Και το κάναμε, φυσικά. Η σκηνή μας τελείωνε, αλλά τη συνεχίζαμε χωρίς κείμενο. Υπήρχαν ολόκληρες σκηνές που βγήκαν μ’ αυτόν τον τρόπο, που δεν ήταν καν γραμμένες στο σενάριο, το οποίο λάτρεψα σαν ηθοποιός. Η αδρεναλίνη ήταν συνεχώς στα ύψη!
Παράλληλα ένιωθα μεγάλη περηφάνια που ήμουν μέρος μιας ταινίας με τόσο σημαντικό μήνυμα. Είναι ουσιαστικά μια μαύρη κωμωδία για τις ακραίες συνέπειες της απληστίας, της εμπορευματοποίησης και του καπιταλισμού και ο χαρακτήρας του Steve Coogan είναι βασισμένος πάνω στον Philip Green του Topshop. Στην υπόθεση εμπλέκονται και κάποιοι πρόσφυγες από τη Συρία (που τους υποδύονται αληθινοί Σύριοι πρόσφυγες, οι οποίοι ζουν στην Αθήνα). Ήταν πολύ σημαντικό για τον Winterbottom να φωτίσει το μεγάλο προσφυγικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα (και άλλες χώρες) εδώ και χρόνια.
Και φυσικά, το ότι πέρασα 2 μήνες μαζί με ανθρώπους, όπως ο Coogan, η Ιsla Fisher, ο Stephen Fry, ο Asa (που σκίζει τώρα στο Sex Education και είναι από τους πιο ταλαντούχους, έξυπνους και μετριοπαθείς ανθρώπους που έχω γνωρίσει ποτέ στο χώρο) και με τόσους πολλούς άλλους πασίγνωστους και καταξιωμένους διεθνώς ηθοποιούς, ήταν σίγουρα ένα από τα μεγαλύτερα highlights της μέχρι τώρα πορείας μου. Ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλος, αλλά όταν άρχιζαν να ρολάρουν οι κάμερες, η αλήθεια είναι ότι δεν τους έβλεπα σαν τους τεράστιους σταρ που είναι (ούτως ή άλλως πολύ γρήγορα είχαμε αποκτήσει φιλικές σχέσεις και είχα δει πόσο προσιτοί ήταν), αλλά σαν τους χαρακτήρες που υποδύονταν. Με τον Coogan συγκεκριμένα, είχαμε πολλές σκηνές μαζί στις οποίες έπρεπε να αυτοσχεδιάσουμε, ειλικρινά ήταν ακριβώς σαν να παίζω δίπλα σε έναν φίλο μου ηθοποιό, σε ισάξιο επίπεδο.

Manolis Emmanouel

Χρήστος Αρφάνης / Three Pixels Lab: Στην νέα σειρά της ΕΡΤ “Ο Όρκος”, σε σενάριο Τίνας Καμπίτση και σκηνοθεσία του Σπύρου Μιχαλόπουλου σε βλέπουμε να παίζεις για πρώτη φορά στην μητρική σου γλώσσα. Πως ήταν αυτή η εμπειρία;

Manolis Emmanouel (Μανώλης Εμμανουήλ): Ήθελα πάρα πολύ να παίξω στη μητρική μου γλώσσα για πρώτη φορά και βλέποντας τα τεράστια βήματα που έχουν γίνει στη μυθοπλασία στην ελληνική τηλεόραση τα τελευταία χρόνια, τώρα ήταν η κατάλληλη στιγμή! Θα έλεγα σαν εμπειρία είναι “απελευθερωτική”, δεν χρειάζεται να σκέφτομαι την προφορά καθόλου, ο “Αντώνης Λινάρδος” μιλάει όπως μιλάει ο Μανώλης! Σε όλους τους ρόλους που έχω παίξει στα αγγλικά, το τι προφορά θα δώσω στον χαρακτήρα είναι μέρος της διαδικασίας – να τον κάνω να ακούγεται για παράδειγμα “πιο Έλληνα”, “Ισπανό”, “λιγότερο ξένο” κτλ. Αυτό δεν με απασχολεί καθόλου στον “Όρκο”! Είμαστε στα μέσα των γυρισμάτων και πραγματικά όλοι οι συντελεστές με επικεφαλής τον καταπληκτικό Σπύρο Μιχαλόπουλο- έναν άνθρωπο τον οποίο εκτιμώ βαθύτατα, με έχουν κάνει να αισθανθώ πολύ άνετα από την αρχή. Πραγματικά είναι μια φανταστική για μένα πρώτη εμπειρία δουλειάς στην Ελλάδα.

Χρήστος Αρφάνης / Three Pixels Lab:Έχεις κάποια projects που συμμετέχεις αυτή την περίοδο ή θα συμμετάσχεις στο μέλλον και θα μπορούσες να μοιραστείς μαζί μας;

Manolis Emmanouel (Μανώλης Εμμανουήλ): Αυτή την περίοδο και μέχρι τον Ιούνη συνεχίζω τα γυρίσματα για τον “Όρκο” και έτσι πηγαινοέρχομαι Αθήνα-Λονδίνο. Στο Λονδίνο κάνω κάποια σπικάζ και ηχογραφώ ένα καινούριο βιντεοπαιχνίδι, αλλά δεν μπορώ να δεσμευτώ σε κάτι άλλο μέχρι να τελειώσουν τα γυρίσματα του ΄Όρκου. Μετά από αυτό θα δούμε, υπάρχουν κάποιες πιθανότητες τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα, αλλά τίποτα βέβαιο ακόμη. Θα ήθελα πάντως πολύ να κάνω θέατρο που μου έχει λείψει.

Χρήστος Αρφάνης / Three Pixels Lab: Σε ευχαριστώ για το χρόνο σου, Μανώλη. Σου ευχόμαστε κάθε καλό στην καριέρα σου!

Manolis Emmanouel (Μανώλης Εμμανουήλ): Ευχαριστώ πολύ Χρήστο μου.

Βρείτε τον Μανώλη Εμμανουήλ στο IMDb εδώ και στο Instagram εδώ.

Μείνετε συντονισμένοι στο Three Pixels Lab για όλα τα τελευταία νέα!