Το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι η πρώτη χώρα που θα επιτρέψει την πλήρως αυτόνομη οδήγηση

Το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που επιτρέπει νόμιμα στους οδηγούς να πάρουν τα χέρια τους από το τιμόνι στον αυτοκινητόδρομο. Ναι καλά διαβάσατε. Χάρη στις τεχνολογίες Automated Lane Keeping System (ALKS), οι οποίες αναλαμβάνουν τον έλεγχο του οχήματος σε χαμηλότερες ταχύτητες και το διατηρούν στην πορεία/λωρίδα του. Επομένως με ένα τέτοιο σύστημα, υποθετικά μιλώντας, ο οδηγός είναι ελεύθερος να ασχοληθεί με άλλα πράγματα.

Τα ALKS συστήματα διατίθονται σε κάθε είδους αυτοκίνητο εδώ και αρκετό καιρό. Παρ’όλα αυτά τα 100% αυτόνομα συστήματα οδήγησης παραμένουν παράνομα μιας και στις περισσότερες χώρες ο οδηγός είναι υποχρεωμένος να έχει τουλάχιστον ένα χέρι στο τιμόνι καθ’όλη την διάρκεια της οδήγησής του. 

Όμως αυτό είναι κάτι που ίσως αλλάξει σύντομα, σύμφωνα με την , [ο γραμματέας του υπουργείου μεταφορών], Grant Shapps σκοπεύει να εφαρμόσει νομοθεσίες που θα μιλούν αναλυτικότερα για το ALKS ως μέρος της εξτρατίας υπέρ των απολύτως αυτόνομων αυτοκινήτων.

Την περασμένη Τρίτη, ανώτεροι αξιωματούχοι του Υπουργείου Μεταφορών του ΗΒ ανέφεραν στους επικεφαλής της βιομηχανίας πώς η τεχνολογία ίσως θα μπορούσε να επιτρέψει στους οδηγούς για παράδειγμα, να δουν μια ταινία ή να στέλνουν email… την ώρα που οδηγούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο οδηγός πρέπει να είναι έτοιμος να πάρει τον έλεγχο του αυτοκινήτου όταν του ζητηθεί από το ίδιο το αυτοκίνητο, κάτι που ξεκίνησε μια συζήτηση σχετικά με το αν ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε πραγματικά να οριστεί ως “αυτόνομο”. Μετά από συζητήσεις (και αρκετές υποχωρήσεις από την κυβέρνηση) το σύστημα αυτό θα επιτρέπετε μόνο με ταχύτητες έως 60χλμ/ω (37 μίλια/ω).

Η Υπ. Μεταφορών Rachel Maclean δήλωσε: “Η αυτοματοποιημένη τεχνολογία θα μπορούσε να κάνει την οδήγηση ασφαλέστερη, ομαλότερη και ευκολότερη για τους οδηγούς και το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να είναι η πρώτη χώρα που θα δει αυτά τα οφέλη, προσελκύοντας τους κατασκευαστές να αναπτύξουν και να δοκιμάσουν νέες τεχνολογίες.”

Οι παραπάνω δηλώσεις όμως προκάλεσαν διαμάχες με αρκετούς να κατακρίνουν τις εν λόγω τεχνολογίες λέγοντας πως κάτι τέτοιο δεν είναι τεχνολογικά εφικτό ακόμα. Για παράδειγμα κάποιοι δήλωσαν πως “πολύ απλά δεν είναι ασφαλές για τους οδηγούς να αγνοούν τον δρόμο και να κάνουν άλλα πράγματα, ενώ η τεχνολογία δεν μπορεί να ανταποκριθεί με ασφάλεια σε απρόοπτες καταστάσεις”.

Προς το παρόν, οι οδηγοί που δεν έχουν τα χέρια τους στο το τιμόνι μπορούν να αντιμετωπίσουν πρόστιμα έως και 1.000£ και τρεις πόντους στην άδεια τους.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Feedbacks
Εμφάνισε όλα τα σχόλια

READ MORE

ΦΗΜΗ: Περεταίρω αυξήσεις τιμών στις GPU τον Φεβρουάριο

Ασύρματη φόρτιση από απόσταση ενός μέτρου ετοιμάζουν οι Xiaomi και Motorola

Η Lotus αντικαθιστά φέτος τα Elise, Exige και Evora με ένα νέo supercar

FIND US ON

6,170Fans
727Followers
301Followers
1,820Subscribers