Η κάρτα γραφικών του Xbox Series S ίσως είναι πρόβλημα μελλοντικά

Η απόφαση της να κυκλοφορήσει και μια δεύτερη κονσόλα δεύτερης γενιάς, το Xbox Series S, με μικρότερη και πιο αργή μνήμη RAM και την ίδια αλλά λίγο κατώτερη κάρτα γραφικών, δημιούργησε ανησυχία και δίχασε το κοινό. Ειδικά για τους developers παιχνιδιών, η κονσόλα θα αποτελέσει πονοκέφαλο, αλλά όχι για τον φαινομενικά προφανή λόγο.

Η εύκολη επιλογή για το χαρακτηριστικό του hardware του Xbox Series S, που είναι αισθητά κατώτερο από του αντίστοιχο του Xbox Series X, είναι η μνήμη RAM. Το δεύτερο διαθέτει 16GB RAM, έναντι μόλις 10GB του πρώτου. Δεν είναι μόνο αυτό όμως, αφού για το Series X τα 10GB λειτουργούν με ταχύτητα 560GB/s, ενώ τα υπόλοιπα 6GB στα 336GB/s. Από την άλλη, στο Series S τα 8GB τρέχουν στα 224GB/s, ενώ τα άλλα 2GB, μόλις στα 56GB/s. Ο επεξεργαστής των δύο κονσολών είναι πρακτικά ο ίδιος, με μια διαφορά της τάξεως των 0,2GHz στο χρονισμό.

Xbox Series S

Και όμως, αυτό που προκαλεί πονοκέφαλο στους developers για τα μελλοντικά projects του, είναι η κάρτα γραφικών του Xbox Series S. Αυτή, διαθέτει 32 Compute Units λιγότερα από την GPU του Xbox Series X. Ο στόχος βέβαια της πρώτης είναι η εξασφάλιση των 1080p και μερικές φορές το upscale στα 1440p. Από την άλλη, η μεγάλη κονσόλα της Microsoft έχει ως στόχο την ανάλυση 4K σε κάθε τίτλο. Αυτή η διαφορά στην ανάλυση θεωρούταν αρκετή για να εξισορροπήσει τη διαφορά, εκτίμηση που φαίνεται πως είναι λανθασμένη.

Οι developers των παιχνιδιών Metro για παράδειγμα, δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα με τη RAM, αλλά η κάρτα γραφικών φάνηκε ότι μελλοντικά θα αποτελέσει πρόβλημα. Σε αυτό παίζει ρόλο και ο τρόπος λειτουργίας του 4A Engine Renderer. Αλλά ακόμα και έτσι, ίσως ήταν απροσδόκητο αυτό το αποτέλεσμα.

Η 4A Games αυτή τη στιγμή εργάζεται σε ένα spin-off multiplayer Metro και ένα νέο project. Το Metro Exodus στο μεταξύ θα αναβαθμιστεί για να τρέχει σε 1080p και 60FPS στο Xbox Series S, με ray-tracing στο φωτισμό και γενικά σε πολλά επίπεδα. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα ανταποκριθεί η κονσόλα.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Feedbacks
Εμφάνισε όλα τα σχόλια

READ MORE

Η Epic δίνει 5 δωρεάν παιχνίδια αυτή την εβδομάδα

Πασχαλινές προσφορές παιχνιδιών από τις εταιρείες Focus και Sold Out

Ακυρώθηκε το Lord of the Rings MMO του Amazon

FIND US ON