Microsoft: Δεν εγκαταλείπει τους fans των retro games

Πριν λίγες μέρες η Microsoft, μέσω του Xbox Cloud Gaming, μας έδωσε τη δυνατότητα να παίζουμε παιχνίδια του Xbox 360 και του original Xbox σε οποιαδήποτε συσκευή είναι συμβατή με το Game Pass. Αυτή είναι άλλη μια απόδειξη ότι η Microsoft παίρνει στα σοβαρά το θέμα του backward compatibility, σε αντίθεση με τις Sony και Nintendo, οι οποίες με τις κινήσεις τους το τελευταίο καιρό δείχνουν να αδιαφορούν.

Μέχρι και πριν λίγες γενιές, η Sony ήταν αρκετά γενναιόδωρη όταν ήθελες να παίξεις τα παλιά σου παιχνίδια στην καινούρια σου κονσόλα. Όλα τα παιχνίδια του original PlayStation ήταν συμβατά με το PlayStation 2. Μπορούσες, ακόμη, να χρησιμοποιήσεις τις παλιές memory cards ώστε να μη χάσεις τα saves των παλιών παιχνιδιών. Το 2006, το PlayStation 3 συνέχισε αυτή την παράδοση, αφού τα πρώτα μοντέλα μπορούσαν να παίξουν παιχνίδια των PS1 και PS2, με ξεχωριστό hardware ειδικά για αυτό στην περίπτωση του PS2. Στα επόμενα μοντέλα εξαφανίστηκε αυτό το hardware, αλλά μπορούσες ακόμα να παίξεις τίτλους του PS2 μέσω software-based emulation, μέχρι που αφαιρέθηκε τελείως αυτή η δυνατότητα και μείναμε μόνο με τη συμβατότητα με το PS1 και από τότε τα πράγματα δεν έχουν βελτιωθεί.

Δεν μπορείς να παίξεις τα παιχνίδια των PS1, PS2, ή PS3 στο καινούριο PS5 ή στο πιο παλιό PS4. Το πιο κοντινό που προσφέρει η Sony σε emulation στις μοντέρνες κονσόλες είναι κάποια PS2 Classics που κυκλοφόρησαν σε ψηφιακή μορφή και είχαν trophy support και το PS Now, το οποίο δεν είναι ακόμα διαθέσιμο στη χώρα μας, που έχει μία μικρή συλλογή από τίτλους του PS3. Αυτή η κατάσταση είναι ένα μεγάλο βήμα πίσω σε σχέση με τη Sony που φρόντιζε να υπάρχει τρόπος να παίξεις οποιοδήποτε παιχνίδι της συλλογής σου στη νέα της κονσόλα και φαίνεται ότι συνεχίζει σε αυτή την κατεύθυνση με το κλείσιμο των ψηφιακών καταστημάτων των PS3, PS Vita και PSP, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολο να παίξουμε τα παλιά μας παιχνίδια ακόμα και στο original hardware.

Για αρκετό καιρό και η Nintendo προσέφερε αρκετούς τρόπους να παίξουμε παλιά παιχνίδια στις νέες της κονσόλες. Τα GameCube παιχνίδια ήταν συμβατά με το Wii, του Game Boy Advance με το Nintendo DS. Η προσθήκη του Virtual Console στο Wii έφερε μεγάλο ενθουσιασμό, καθώς δεν υπήρχαν μόνο παλιά παιχνίδια από κονσόλες της Nintendo, αλλά και από άλλες εταιρείες όπως της Sega. Όμως, αυτός ο αρχικός ενθουσιασμός χάθηκε, καθώς όταν ανακοινώθηκε η υπηρεσία σε 3DS και Wii U οι καταναλωτές ενημερωθήκαν ότι τα παιχνίδια ήταν συνδεδεμένα στην κονσόλα και όχι με το λογαριασμό τους, πράγμα που σήμαινε ότι έπρεπε να ξαναγοράσουν τα παιχνίδια που είχαν κατεβάσει στο Wii αν τα ήθελαν στις νέες κονσόλες. Ακόμη, η συλλογή των παιχνιδιών που ήταν διαθέσιμα ήταν αρκετά περιορισμένη σε σχέση με τις προσδοκίες των καταναλωτών.

Σήμερα, με το Nintendo Switch, τα πράγματα είναι περίεργα. Η Nintendo, προς έκπληξη και απογοήτευση πολλών, δεν κυκλοφόρησε ένα αντίστοιχο Virtual Console που θα μπορούμε να αγοράσουμε ξεχωριστά κάθε παιχνίδι, αλλά αποφάσισε να προσφέρει μία μικρή συλλογή, η οποία ανανεώνεται με το σταγονόμετρο, από NES και SNES παιχνίδια μέσω του Nintendo Switch Online.

Από την άλλη μεριά, η Microsoft κάνει εξαιρετική δουλειά τα τελευταία χρόνια στο κομμάτι αυτό, παρόλο που δεν ξεκίνησε έτσι. Το 2013 κυκλοφόρησε το Xbox One χωρίς καμία δυνατότητα για backward compatibility. Το 2015, όμως, η εταιρεία έκανε συμβατά κάποια παιχνίδια του Xbox 360, ενώ το 2017 πήγε ένα βήμα παραπέρα με την προσθήκη παιχνιδιών του original Xbox. Η λίστα αυτή ήταν αρκετά μικρή στην αρχή αλλά συνέχεια ανανεώνεται με νέα παιχνίδια.

Microsoft

Αυτή η υποστήριξη συνεχίστηκε και με την κυκλοφόρα των Xbox Series X/S. Οι νέες κονσόλες μπορούν να παίξουν σχεδόν όλα τα παιχνίδια του Xbox One, όπως το PS5 μπορεί να παίξει τα περισσότερα παιχνίδια του PS4. Με τη διαφορά, ότι όλα τα παιχνίδια των Xbox 360 και original Xbox που ήταν διαθέσιμα στο Xbox One είναι διαθέσιμα και τώρα. Είναι αρκετά συναρπαστικό αν σκεφτούμε ότι ένας κάτοχος Xbox Series X/S μπορεί να παίξει τίτλους που προέρχονται από τέσσερις διαφορετικές γενιές. Ενώ, η Sony κλείνει τα καταστήματα των legacy κονσολών της, είναι ακόμα δυνατόν να αγοράσουμε παιχνίδια και DLC από το κατάστημα που κυκλοφόρησε για το Xbox 360 το 2005.

Επιπλέον, η Microsoft δε μας αφήνει απλά να παίξουμε τα παλιά μας παιχνίδια, αλλά προσθέτει λειτουργίες όπως το Auto HDR και το FPS Boost, που βελτιώνουν τη συνολική εμπειρία χάρη στη δύναμη των νέων μηχανημάτων της.

Αυτή η αγάπη και ο σεβασμός που δείχνει η Microsoft στα παλιά της παιχνίδια αξίζει να αναγνωριστεί. Ειδικά όταν στην αντίπερα όχθη, η Nintendo δεν υποστηρίζει παιχνίδια των Wii και Wii U στο Switch, προσφέρει περιορισμένο αριθμό παιχνιδιών πίσω από την online συνδρομή της, χωρίς να δίνει τη δυνατότητα να τα αγοράσουμε ξεχωριστά και εξαφανίζει παιχνίδια με το έτσι θέλω και την ίδια στιγμή η Sony δε φαίνεται να ενδιαφέρεται για παιχνίδια που ανήκουν σε γενεές παλιότερες του PS4.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Feedbacks
Εμφάνισε όλα τα σχόλια

READ MORE

Έρχεται το Age of Empires 4 με 4 campaigns και 8 playable civilizations

Αναβλήθηκε το Wrath of the Druids του Assassin’s Creed Valhalla

Apple Event

Έρχονται σε μωβ χρώμα τα iPhone 12 και iPhone 12 mini

FIND US ON