Garmin Fenix 5 – Review

Το Garmin Fenix 5 εμφανίστηκε στις αρχές του 2017 και αποτελεί μια πιο casual έκδοση ενός αθλητικού ρολογιού. Απευθύνεται σε ανθρώπους με μεγάλο ηλικιακό εύρος, που τους αρέσουν οι δραστηριότητες και όχι απαραίτητα σε αθλητές. Είναι διαθέσιμο σε διάφορες εκδόσεις, μία από τις οποίες προορίζεται και για γυναίκες. Πρόκειται για το Fenix 5s, το οποίο έρχεται με διάμετρο κάσας 42mm. Οι άλλες εκδόσεις είναι το Fenix 5 Plus (47mm) και το Fenix 5X και X Plus με διάμετρο 51mm και κρύσταλλο ζαφειριού, δηλαδή αχάρακτο. Το απλό μοντέλο δε διαθέτει κρύσταλλο ζαφειριού, αλλά είναι ενισχυμένο με ορυκτό κρύσταλλο, που του παρέχει σχετική προστασία από γρατζουνιές. Καλό θα ήταν χρησιμοποιηθεί προστατευτικό τζαμάκι.

Χαρακτηριστικά

Το Garmin Fenix 5 είναι ένα πραγματικά καλοφτιαγμένο ρολόι, στιβαρό, με υψηλή ποιότητα κατασκευής. Η στεφάνη, τα πλήκτρα και η κάτω πλευρά του είναι φτιαγμένα από ανοξείδωτο ατσάλι. Η οθόνη είναι ανάλυσης 240 x 240, με LED οπίσθιο φωτισμό. Το τελευταίο, καθιστά την οθόνη ευανάγνωστη, ακόμα και σε συνθήκες έντονης ηλιοφάνειας.

Φυσικά, το ρολόι είναι αδιάβροχο σε πίεση έως και 10atm, δηλαδή βάθος έως και 100 μέτρα. Διαθέτει GPS και Glonass με το δεύτερο να παρέχει υψηλότερη ακρίβεια, αλλά και μεγαλύτερη κατανάλωση μπαταρίας, πυξίδα τριών αξόνων με γυροσκόπιο και βαρόμετρο.

Garmin Fenix 5

Σχεδιασμός και εργονομία

Ο σχεδιασμός είναι πραγματικά εντυπωσιακός. Η αισθητική του ρολογιού, προϊόν του φινιρίσματος και ανοξείδωτου ατσαλιού, δημιουργεί μια πολύ όμορφη εικόνα, που δίνει στυλ και συνδυάζει την αισθητική με το αθλητικό προφίλ.

Τα πέντε πλαϊνά πλήκτρα, επίσης από ατσάλι, καθοδηγούν το χρήστη στο menu του ρολογιού. Η αίσθηση και η ανταπόκρισή τους είναι σε καλό επίπεδο. Μεγάλο πλεονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι ολόκληρη η πλοήγηση γίνεται στα ελληνικά, πράγμα πολύ χρήσιμο για την εκμετάλλευση όλων των λειτουργιών του με ευκολία.

Η εταιρεία παρέχει δυνατότητες εξατομίκευσης όσον αφορά στην εικόνα του Garmin Fenix 5. Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι θα μπορούσε να υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία. Για παράδειγμα, η επιλογή χρώματος του background περιορίζεται στο μαύρο και το λευκό. Υπάρχει ακόμα και η δυνατότητα επιλογής αναλογικού καντράν (με δείκτες). Παρότι είμαι φαν του αναλογικού ρολογιού, η επιλογή αυτή δεν ταιριάζει κατά τη γνώμη μου σε ρολόγια τέτοιου τύπου, καθώς η οθόνη δεν αποτυπώνει το βάθος, με αποτέλεσμα να βλέπεις ουσιαστικά ένα δισδιάστατο αναλογικό ρολόι. Είναι σαφώς προτιμότερες οι ψηφιακές ενδείξεις.

 

Παρέχεται ακόμα η δυνατότητα εξατομίκευσης της οθόνης του ρολογιού. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει το τι θα βλέπει στην οθόνη. Μεταξύ των επιλογών είναι η ημερομηνία, οι θερμίδες της ημέρας, τα βήματα, το λογότυπο Fenix και το βαρόμετρο.

Το λουράκι σιλικόνης διαθέτει το σύστημα QuickFit, ώστε να αφαιρείται και να επανατοποθετείται με μία μόνο κίνηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι υψηλής ποιότητας και αρκετά μαλακό. Η αίσθησή του δεν έχει καμία σχέση με τα φθηνά λουράκια (των €20) που μπορείτε να βρείτε από τρίτες εταιρείες στην αγορά. Επίσης, υπάρχει και μια δερμάτινη έκδοση, καθώς και μεταλλικό bracelet, επιλογές που είναι όμως πιο ακριβές.

Μετρήσεις απόδοσης

Το ρολόι παρέχει τη δυνατότητα μέτρησης απόδοσης σε μια μεγάλη ποικιλία αθλημάτων και δραστηριοτήτων. Μερικές από αυτές είναι το περπάτημα, η πεζοπορία, το ποδήλατο, η κολύμβηση ανοιχτής θάλασσας, το τρέξιμο, το ορεινό τρέξιμο, η αναρρίχηση, το τρίαθλο, το ποδήλατο εσωτερικού χώρου, το σκι, το γκολφ, η κωπηλασία και άλλα.

Garmin Fenix 5

Για κάθε δραστηριότητα, υπάρχει η δυνατότητα εξατομίκευσης της οθόνης δεδομένων. Για παράδειγμα, στην ποδηλασία, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει να βλέπει στην οθόνη του δεδομένα όπως η ταχύτητα, οι θερμίδες που καταναλώνει, η απόσταση που διανύει, η ώρα της ημέρας και ένα χρονόμετρο. Μπορεί όμως να παραβλέψει κάποιο από αυτά ή να προσθέσει κάτι ακόμα. Να σημειωθεί ότι τα δεδομένα αυτά ανανεώνονται σε πραγματικό χρόνο.

Μια πολύ χρήσιμη λειτουργία είναι ο αυτόματος φωτισμός της οθόνης μετά τη δύση του ηλίου. Έτσι, όταν κάποιος που κάνει πεζοπορία θέλει να δει τις επιδόσεις του την ώρα που έχει σκοτεινιάσει, η οθόνη φωτίζεται αυτόματα με το σήκωμα του χεριού. Η κίνηση του χεριού πρέπει να είναι λίγο έντονη, πράγμα λογικό, ώστε η συσκευή να μπορεί να τη διαχωρίζει από το απλό περπάτημα.

Όσον αφορά στις μετρήσεις, είναι γενικά έγκυρες, αλλά παρουσιάζονται και αποκλίσεις. Συγκεκριμένα, στη μέτρηση των καρδιακών παλμών, ενώ σε κατάσταση ηρεμίας υπάρχει μεγάλη ακρίβεια, παρατηρείται αισθητή διαφορά κατά τη διάρκεια της έντονης σωματικής άσκησης και κυρίως στο χρόνο που χρειάζεται η συσκευή για να αντιληφθεί τη μείωση των παλμών όταν η άσκηση σταματά. Επίσης, κάποιες φορές στην καταγραφή των θερμίδων υπάρχει απόκλιση από μέρα σε μέρα, ακόμα και αν πρόκειται για τις ίδιες διαδρομές. Αυτό παρατηρείται με συχνότητα 10%.

MoveIQ

Εδώ πρέπει να γίνει και μια αναφορά στη λειτουργία Move IQ. Μέσω αυτής, το ρολόι “αντιλαμβάνεται” την έναρξη μιας άσκησης (π.χ. ποδηλασία) χωρίς να έχει επιλεγεί από το χρήστη μέσω του menu. Αυτή η λειτουργία δεν παρουσιάζει μεγάλη ακρίβεια, καθώς “μπερδεύει” κάποιες δραστηριότητες και τις αντιλαμβάνεται λανθασμένα. Για παράδειγμα, μπορεί να καταγράψει μια χειρωνακτική εργασία όπως η χρήση θαμνοκοπτικού ως ποδηλασία ή κολύμβηση.

Η ακρίβεια του GPS, του χρονομέτρου και του ταχύμετρου είναι σε πολύ καλύτερα επίπεδα.

Μπαταρία

Οι επιδόσεις της μπαταρίας του Garmin Fenix 5 είναι πολύ ικανοποιητικές. Σε κατάσταση ρολογιού, η διάρκεια φτάνει με άνεση τις 14 μέρες, ακριβώς όπως αναφέρει η εταιρεία στις προδιαγραφές του. Με τέσσερις δραστηριότητες την εβδομάδα, βγάζει με άνεση μια εβδομάδα. Οι δραστηριότητες στις οποίες έχει δοκιμαστεί είναι διάρκειας μεγαλύτερης από μία ώρα και συνήθως πρόκειται για περπάτημα και ποδήλατο.

 Εφαρμογές

Η συσκευή συνδέεται με το κινητό μέσω της εφαρμογής , η οποία είναι πλήρης, με μεγάλη ποικιλία δεδομένων και λεπτομερειών. Για παράδειγμα, στη δραστηριότητα της ποδηλασίας δίνεται η δυνατότητα προσθήκης του εξοπλισμού όπως το μοντέλο του ποδηλάτου και του παπουτσιού. Καταγράφεται η συνολική απόσταση που έχει διανυθεί από την πρώτη διαδρομή και πολλά άλλα δεδομένα. Επίσης δίνεται η δυνατότητα αναγνώρισης και απάντησης τηλεφωνικών κλήσεων (δεν υπάρχει δυνατότητα ομιλίας από το ρολόι, μόνο απάντηση αυτών).

Το απλό μοντέλο δεν έχει δυνατότητα αναπαραγωγής μουσικής μέσω της βιβλιοθήκης του κινητού. Επιπλέον, μέσω του ConnectIQ μπορούν να εγκατασταθούν εφαρμογές για άλλους τύπους άσκησης, για λειτουργίες όπως η θερμοκρασία του σώματος και άλλα. Επίσης υπάρχει μεγάλη ποικιλία από watch faces, δηλαδή του θέματος του ρολογιού. Πλην λίγων εξαιρέσεων όμως, κανένα δεν συναγωνίζεται στην αισθητική τα default θέματα του ρολογιού.

Συμπέρασμα

Το Garmin Fenix 5 είναι casual sportwatch, με ιδιαίτερα κομψό σχεδιασμό, τέλεια φινιρισμένο και με υψηλή ποιότητα κατασκευής και υλικών. Αν κάποιος θέλει ένα καθαρά αθλητικό ρολόι, το παλαιότερο Garmin Forerunner 935 ή το τελευταίο Garmin Forerunner 945 ίσως είναι καταλληλότερα. Ωστόσο, το Fenix 5 απευθύνεται σε ανθρώπους που θέλουν να καταγράψουν τις δραστηριότητές τους, αλλά και ταυτόχρονα να φορούν το ίδιο ρολόι τόσο κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων και εργασιών, όσο και κατά την έξοδό τους. Στην τιμή που διατίθεται αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά, λίγο κάτω από 350€, εξακολουθεί να είναι μια πολύ καλή επιλογή, η οποία καλύπτει με το παραπάνω το μέσο χρήστη.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Feedbacks
Εμφάνισε όλα τα σχόλια

READ MORE

Το πανύψηλο vampire του Resident Evil Village έχει ύψος 3 μέτρα

Οι απαιτήσεις συστήματος για το Mass Effect: Legendary Edition

Tribes of Europa: Η σειρά-στοίχημα του Netflix απέκτησε trailer

FIND US ON

6,170Fans
727Followers
301Followers
1,830Subscribers