Perseverance: Τι κοινό έχει με έναν iMac του 1998;

Αν περιμένατε ότι το Perseverance της NASA θα έχει κάποιον επεξεργαστή νέας γενιάς που θα κάνουμε χρόνια να δούμε σε μαζική παραγωγή κάνετε ένα μεγάλο λάθος!

Συγκεκριμένα, το ρομποτικό όχημα, που προσγειώθηκε επιτυχώς στον Άρη στις 18 Φεβρουαρίου του 2021, έχει τον ίδιο επεξεργαστή με αυτόν ενός iMac που ήδη ξεπερνάει τα 23 χρόνια από την κυκλοφορία του. Ειδικότερα μιλάμε για τον PowerPC 750 που χρησιμοποιήθηκε για τον G3 iMac του 1998.

Όπως είναι αναμενόμενο ο επεξεργαστής δεν είναι ακριβώς ο ίδιος, καθώς η χρήση του σε μια διαστημική αποστολή είναι αρκετά διαφορετική από αυτή που θα έκανε ένας χρήστης iMac στα τέλη της δεκαετίας του 90. Ο εν λόγω επεξεργαστής είναι κατασκευασμένος με τέτοιο τρόπο ώστε να αντέχει θερμοκρασίες μεταξύ -55 και 125 βαθμούς Κελσίου και η τιμή του υπολογίζεται στα 200.000 δολάρια.

Τα τεχνικά του χαρακτηριστικά σήμερα δεν εντυπωσιάζουν, αντιθέτως κάποιος θα απορούσε πώς μπορεί να τρέξει την παραμικρή διεργασία, αλλά για την εποχή του ήταν “πολύ μπροστά”. Πιο συγκεκριμένα αποτελείται από έναν πυρήνα που τρέχει στα 233 MHz και από 6 εκατομμύρια τρανζίστορ (σήμερα ένα μονοπύρηνο chip αποτελείται από 16 δισεκατομμύρια) και έχει 32-bit αρχιτεκτονική.

Ίσως μία καλή απάντηση στην απολύτως αναμενόμενη ερώτηση: “Γιατί να χρησιμοποιήσουν τόσο παλιά τεχνολογία;”, είναι ότι για τέτοιου είδους χρήση μπαίνει πρώτα η αξιοπιστία ως προς τη λειτουργικότητα του επεξεργαστή, αλλά και οποιουδήποτε άλλου εξαρτήματος, παρά η επεξεργαστική του δύναμη. Παρ’ όλα αυτά δεν παύει να είναι εντυπωσιακό το πώς μία φαινομενικά τόσο παλιά τεχνολογία μπορεί να αξιοποιηθεί σε τόσο μεγάλα και φιλόδοξα projects που μπορεί να αλλάξουν για πάντα τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο.

Για την ιστορία, η Apple σταμάτησε να προμηθεύεται PowerPC επεξεργαστές για τους Mac υπολογιστές της το 2005 και στράφηκε στη λύση της Intel. Σήμερα όμως η Apple περνάει από μια ακόμα παρόμοια αλλαγή, καθώς απομακρύνεται από την Intel με σκοπό να χρησιμοποιήσει τους δικούς της Apple επεξεργαστές, όπως κάνει εδώ και χρόνια στα iPhone και iPad.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Feedbacks
Εμφάνισε όλα τα σχόλια

READ MORE

Vin Diesel: Δημοσίευσε υλικό για την επιστροφή του Fast & Furious

Battlefield: Έρχεται νέο παιχνίδι για κινητά το 2022

Το GTO Squalo είναι ένα V12 κουπέ εμπνευσμένο από τη Ferrari

FIND US ON

6,343Fans
727Followers
299Followers
1,920Subscribers