Ο Έλληνας PC modder που έχει τρελάνει τους πάντες με τις δημιουργίες του

Πολλοί έχουμε ασχοληθεί με το PC Building και γενικά με το hardware των υπολογιστών, ωστόσο δεν έχουμε φτάσει στα ακραία επίπεδα του Γιώργου Αντωνόπουλου, επαγγελματία PC builder και modder.

Ο Γιώργος στην παρακάτω αποκλειστική συνέντευξη στο ThreePixelsLab μοιράζεται μαζί μας την εμπειρία του με το PC Building και τα extreme custom υδρόψυκτα συστήματα καθώς δίνει και συμβουλές για όσους θέλουν να ασχοληθούν με τον τομέα.

Παναγιώτης Σαρίδης [ThreePixelsLab]: Αρχικά να πούμε πως ασχολείσαι επαγγελματικά με το PC building και modding. Πως νιώθεις που είσαι από τους λίγους στην Ελλάδα. Τι ευκαιρίες σου έχει δώσει αυτή η ενασχόληση;

Γιώργος Αντωνόπουλος [Overchilled]: Είναι σίγουρα κάτι που με τιμάει και δε το βλέπω μόνο προσωπικά, με τιμάει που μέσα από τα build μου βλέπει ο κόσμος σε Ελλάδα και εξωτερικό, ότι είναι και η Ελλάδα στο “παιχνίδι” των extreme custom συστημάτων. Ευκαιρίες εκτός από το να αναπτύξω και να εξελίξω αυτό που αγαπάω λόγω της σχεδόν
αδιάκοπης θα έλεγα ενασχόλησης με τα PC είναι σίγουρα η αναγνώριση της δουλείας μου από κατασκευάστριες εταιρείες του χώρου. Επίσης από την θετική ανταπόκριση του κόσμου σε όλο αυτό έχω κάνει και καλούς φίλους.

Παναγιώτης Σαρίδης [ThreePixelsLab]: Πότε ανακάλυψες το πάθος σου για το PC Building και το modding; Που πιστεύεις ότι οφείλεται
αυτό;

Γιώργος Αντωνόπουλος [Overchilled]: Ασχολούμαι με το PC building και κατά βάση με extreme custom υδρόψυκτα συστήματα αρκετά χρόνια, ξεκίνησα να μοντάρω τα build μου και να αναβαθμίζω την ψύξη τους για να κερδίζω σε performance, σχεδόν μια δεκαετία πίσω τότε που το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που ασχολούνταν λίγο πολύ με τα PC δε γνώριζαν καν την ύπαρξη των custom υδροψύξεων.

Πολύ σύντομα τότε κατάλαβα ότι εκτός του μεγάλου ποσοστού που κερδίζεις σε performance με μια custom υδρόψυξη, εκτοξεύεται και το αισθητικό κομμάτι και ότι μια καλοστημένη custom υδρόψυξη αποτελεί την υπέρτατη βαθμίδα στην εμφάνιση ενός PC.  Έτσι από απλούς και μαλακούς σωλήνες που χρησιμοποιούσα τους πρώτους μήνες πέρασα στο hard tubing καθώς είναι μονόδρομος για να πετύχει κανείς καλαίσθητες διαδρομές με απόλυτη συμμετρία.

Παναγιώτης Σαρίδης [ThreePixelsLab]: Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζεις όταν φτιάχνεις την υδρόψυξη ενός gaming PC;

Γιώργος Αντωνόπουλος [Overchilled]: Δυσκολίες αντιμετωπίζω κυρίως όταν δουλεύω σε κουτιά που δεν ενδείκνυνται για custom watercooling, όταν είναι δηλαδή πολύ μικρά ή ο χώρος τους δεν είναι διαμορφωμένος για κάτι τέτοιο. Σε τέτοιες περιπτώσεις ξέρω ότι για να βγει όπως πρέπει το build θα, ματώσω λίγο.

Παναγιώτης Σαρίδης [ThreePixelsLab]: Πως σχεδιάζεις την υδρόψυξη και πόσο χρόνο σου παίρνει η διαδικασία της προετοιμασίας;

Γιώργος Αντωνόπουλος [Overchilled]: Ο σχεδιασμός της υδρόψυξης είναι κάτι που πρακτικά δε μπορείς να το σχεδιάσεις σε μια κόλλα χαρτί από πριν ή να το φτιάξεις στο μυαλό σου. Στα custom PC η θεωρία απέχει από την πράξη σε μεγάλο βαθμό. Σίγουρα λόγω εμπειρίας μετά από τόσα build μπορώ να κάνω ένα πλάνο και το τελικό αποτέλεσμα να είναι πολύ κοντά σε αυτό άλλα το στάνταρ είναι ότι πάντα θα αφιερώσω αρκετό χρόνο όταν έχω το PC μπροστά μου για να σκεφτώ την τέλεια διαδρομή και τι άλλο extra μπορώ να βάλω απλά κοιτώντας το ενώ έχω ήδη τοποθετήσει όλο το hardware.

Παναγιώτης Σαρίδης [ThreePixelsLab]: Είναι ακριβό το hobby αυτό; Μπορεί κάποιος με λίγα χρήματα να μπει στον χώρο του modding ή
απαιτείται συνεχώς υψηλό κεφάλαιο;

Γιώργος Αντωνόπουλος [Overchilled]: Σαφέστατα και μπορεί και εγώ όταν ξεκίνησα δεν ήταν high end το σύστημα μου. Πολλά από τα build που φτιάχνω επίσης είναι τίμια PC, ναι μεν, αλλά δεν είναι και top tier. Απλά να σ’αρέσει, το θέμα να σε ενθουσιάζει ότι θα φτιάξεις ένα μοναδικό σε εμφάνιση build και σίγουρα με πολύ δυνατό performance σε ψύξη που άσχετα αν ασχολείται κάποιος με overclock ή όχι τα πολύ χαμηλά temps μόνο κακό δεν κάνουν.

Τώρα ειδικά με τέτοια ποικιλία από Κίνα – Taiwan, από τα γνωστά site που μπορείς να βρεις καλά πράγματα και οικονομικά, δεν είναι τρομερό το κόστος. Τα parts μιας custom υδρόψυξης επίσης μια φόρα τα παίρνεις και τα χρησιμοποιείς για χρόνια ξανά και ξανά σε άλλα build.

Παναγιώτης Σαρίδης [ThreePixelsLab]: Ποιο είναι το αγαπημένο σου μέρος όταν χτίζεις ένα PC ή μια custom loop;

Γιώργος Αντωνόπουλος [Overchilled]: Σε κάθε build απολαμβάνω όλη την διαδικασία από την πρώτη βίδα μέχρι την τελευταία, σίγουρα όμως με ενθουσιάζομαι περισσότερο όταν έρχεται η στιγμή να στήσω την custom υδρόψυξη. Το πώς και σε ποιο σημείο θα τοποθετήσω την αντλία και το ρεζερβουάρ, πως θα περάσω την σωλήνωση, τι έξτρα θα βάλω για το λουκ του κουτιού κλπ.

Παναγιώτης Σαρίδης [ThreePixelsLab]: Έχουμε δει μεγάλες εταιρείες να κοινοποιούν την δουλειά σου στα κοινωνικά δίκτυα τους. Το θεωρείς επιβράβευση για την δουλειά σου και πως σε επηρεάζει αυτό;

Γιώργος Αντωνόπουλος [Overchilled]: Είναι οπωσδήποτε κάτι σημαντικό και μόνο θετικά μπορεί να με επηρεάσει το γεγονός ότι μια εταιρεία κοινοποιεί την δουλειά μου επειδή έχω χρησιμοποιήσει κάποιο προϊόν της για κάποιο build μου και της άρεσε γενικά όλο το αποτέλεσμα. Το να υπάρχει αναγνώριση και να ακολουθούν εταιρείες την δουλεία μου είναι ξεκάθαρα κάτι που το έχω κερδίσει λόγω της αδιάκοπης ενασχόλησης μου με το ”άθλημα” ́ όπως προείπα.

Μπορείτε να δείτε την δουλειά μου στα εξής λινκ: 


Παρουσιάζω projects ανά τακτά χρονικά διαστήματα, μέχρι στιγμής μετράω 82 custom υδρόψυκτα συστήματα και σίγουρα δεν περνάει απαρατήρητο, από όλο αυτό έχουν προκύψει επίσης και συνεργασίες όπως με την ThermalTake για παράδειγμα όπου ανήκω επίσημα στο Modding Team της.

Παναγιώτης Σαρίδης [ThreePixelsLab]:  Έχεις να δώσεις μερικές συμβουλές σε όσους θέλουν να φτιάξουν την δική τους custom loop για
τον υπολογιστή τους και τι πρέπει να προσέχουν;

Γιώργος Αντωνόπουλος [Overchilled]: Το βασικότερο είναι η υπομονή και η όρεξη. Από κει και πέρα τα πιο σημαντικά που μπορώ να πω σαν συμβουλή είναι, πρώτον μακριά από αλουμινένια parts , κοιτάμε πάντα για χάλκινα , ορειχάλκινα ή επινεκελώμενο χαλκό για όλα τα components. Είναι τεράστια η διαφορά τους στην ποιότητα και στο performance έναντι των κατασκευών από αλουμίνιο.

Επίσης κάλο είναι να μην πέσει κανείς με την μια στα βαθιά και από το μηδέν πάει σε hard-tubing. Ας ξεκινήσει με soft που είναι πολύ πιο ευκολοδούλευτο, να αποκτήσει την πρώτη επαφή έτσι με την custom ψύξη και τα parts της. Πολλά tips & tricks τα μαθαίνει κανείς με την εμπειρία και την τριβή με το αντικείμενο.

Παναγιώτης Σαρίδης [ThreePixelsLab]: Τι ακριβώς συμπεριλαμβάνει η διαδικασία της συντήρησης μιας υδρόψυκτης λούπας;

Γιώργος Αντωνόπουλος [Overchilled]: Η συντήρηση χωρίζεται σε 2 σκέλη, απλή αλλαγή υγρού & deep cleaning. Αναλόγως το τι υγρό έχει χρησιμοποιηθεί και πόσο καιρό τρέχει στην λούπα επιλέγουμε.

Για παράδειγμα αν κάποιος χρησιμοποιεί clear υγρό χωρίς πρόσθετα χρώματα και το αλλάζει απλά για φρεσκάρισμα κάθε 8-10 μήνες ίσως δε θα χρειαστεί ποτέ να κάνει deep cleaning ή αν χρειαστεί θα περάσουν αρκετά χρόνια. Σε λουπ με χρωματιστά υγρά χρειάζεται ένα deep clean κάθε 1 – 1,5 χρόνο κατεμέ το οποίο περιλαμβάνει άνοιγμα των blocks για να καθαριστούν τα micro channels, μέσα στα οποία είναι το πιο πιθανό σημείο να μαζευτούν κατάλοιπα και συνεπώς να μειώσουν την ροή του υγρού ή και να την φράξουν ακόμα σε περίπτωση που μείνει ασυντήρητη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Παναγιώτης Σαρίδης [ThreePixelsLab]: Τι μέλλει γενέσθαι; Ετοιμάζεται κάποιο δυνατό project που θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας;

Γιώργος Αντωνόπουλος [Overchilled]: Just on time η ερώτηση! Έχω ξεκινήσει ένα πολύ ωραίο project σε συνεργασία με μια πολύ μεγάλη εταιρεία του χώρου. Δυστυχώς λόγω συμφωνίας εμπιστευτικότητας δεν μπορώ να σας αποκαλύψω κάτι! Θα το δείτε όμως σε επίσημη ανακοίνωση από την εταιρεία κάπου στις αρχές του Ιουνίου καθώς και στα δικά μου Social media.

Παναγιώτης Σαρίδης [ThreePixelsLab]: Τέλος, δεν μπορούμε να μην ρωτήσουμε, τι θα διάλεγες, AMD ή Intel;

Γιώργος Αντωνόπουλος [Overchilled]: Και έλεγα θα την γλιτώσω! Όλοι έχουμε εμπλακεί σε συζητήσεις χωρίς τελειωμό γι’αυτό το ερώτημα! Καταρχάς έχοντας δοκιμάσει και τις 2 πλατφόρμες. Η απάντηση για μένα πάντα ήταν και είναι μια: Εξαρτάται!

Εξαρτάται κυρίως από το budget που διαθέτει κανείς πρώτο και κύριο όπου σε αυτό κυριαρχεί ξεκάθαρα η AMD η οποία έχει κάνει τρομερή δουλειά ειδικά με τους τελευταίους Ryzen και έχει κατακτήσει με το σπαθί της το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς αφού είναι η καλύτερη λύση για κάποιον που θέλει ένα δυνατό μηχάνημα για gaming και άλλες χρήσεις μέχρι 1500€ ας πούμε, όπου μέχρι αυτό το ποσό θα έλεγα παίζει το 70% των χρηστών. Από κει και πέρα σε ένα ιδεατό σενάριο του ότι θέλει να φτιάξει κάποιος ένα Gaming PC με unlimited budget για να στραγγίξει μέχρι και το τελευταίο fps τότε Intel. Για την ώρα τουλάχιστον, γιατί όπως ξέρουμε η τεχνολογία τρέχει με αλματώδεις ρυθμούς.

Το σίγουρο είναι ένα, όσο υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των 2 εταιρειών τόσο καλό για μας
είναι αυτό έτσι δεν είναι; Για φανταστείτε ξαφνικά να μην υπήρχε μια από τις 2 εταιρείες πόσο μα πόσο πιο ακριβά θα πληρώναμε τους CPU. Αυτή είναι η δική μου άποψη σε λίγες γραμμές!

Ευχαριστούμε θερμά τον Γιώργο Αντωνόπουλο για τον χρόνο που αφιέρωσε για την συγκεκριμένη συνέντευξη.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Feedbacks
Εμφάνισε όλα τα σχόλια

READ MORE

Heels: Πρώτες φωτογραφίες από την νέα σειρά του Amell και του Ludwig

Μπλεξίματα για την Activision με τα πνευματικά δικαιώματα του Warzone

Sound Blaster GC7: Ο έλεγχος του ήχου στο χέρι σας

FIND US ON

6,343Fans
727Followers
299Followers
1,910Subscribers