Μια Γνώμη Για: RGB

Καλώς ήρθατε στη νέα σεζόν του Μία Γνώμη Για. Ενώ πέρυσι ασχολούμασταν αμιγώς με παιχνίδια, φέτος στο Μία Γνώμη Για θα δούμε και άλλα gaming θέματα. Σαφώς θα δούμε και παιχνίδια αλλά θα ασχοληθούμε και με πιο τεχνικά θέματα οπως το στήσιμο του παιχνιδιού, τα mechanics τους αλλά και διάφορα Hardware και software προβλήματα.

Στο άρθρο θα εκφράζεται η προσωπική μου γνώμη και θα προσπαθώ μέσα από τα διάφορα σχόλια σας να κάνουμε μία συζήτηση αναλύοντας ο καθένας τη γνώμη του πάνω σε διάφορα θέματα με τα οποία θα ασχολούμαστε. Για πρώτο άρθρο, θα μιλήσουμε για τα RGB.

Ιστορικά Στοιχεία

Πριν μπούμε στο θέμα απευθείας, ας δούμε κάποια ιστορικά στοιχεία. Το πότε ακριβώς εμφανίστηκε το “Chroma” στην αγορά στο πλαίσιο των περιφερειακών αλλά και των Hardware του υπολογιστή δεν είναι ένα ακριβές σημείο. Μπορεί όμως κανείς να βρει συγκεκριμένα ποτέ τα rgb έγιναν ένα θέμα συζήτησης ή καλύτερα ένα θέμα επίκρισης. Πίσω στο 2015 Η Razer λάνσαρε ένα νέο προϊόν, πιο συγκεκριμένα ένα mousepad. Όσοι θυμούνται τις εξελίξεις τώρα ξέρουν ακριβώς για ποιο προϊόν μιλάω. Αλλά για αυτούς που δεν θυμούνται για διάφορους λόγους το νέο αυτό προϊόν λεγόταν Razer Firefly.

Το Razer Firefly δεν ήταν ένα συνηθισμένο mousepad καθώς είχε και RGB λειτουργίες. Βεβαίως η τιμή του δεν ήταν καθόλου ευχάριστη καθώς κυμαινόταν γύρω στα 70€. Αυτό ήταν κάτι που δεν ευχαρίστησε καθόλου τους φανς, καθώς ήδη Razer είχε ένα κακό ιστορικό με προϊόντα τα οποία ήταν υπερκοστολογημένα. Θεωρώ ότι δεν χρειάζεται να πούμε πως το συγκεκριμένο mousepad ενώ πούλησε είχε λάβει αρκετό hate, όχι μόνο από hardcore Gamers αλλά και από casuals που ασχολούνταν με το είδος και είπαν ότι κάτι τέτοιο είναι υπερβολικό. Σταδιακά βέβαια αρχίσαμε να δεχόμαστε το όλο concept του RGB.

Πριν το 2015 βέβαια, ζήτημα να έβρισκε κανείς μία πηγή φωτός μέσα στον υπολογιστή. Αν δε υπήρχε κάποια, θα ένα ήταν σταθερό χρώμα. Πλέον, όπως μπορεί να δει κανείς και στην αγορά, RGB modules είναι πολύ συνηθισμένα στα Gaming PC. Μάλιστα μπορεί κανείς να δει ότι πολλά κομμάτια του υπολογιστή έχουν πλέον RGB μέρη, όπως οι κάρτες γραφικών οι μητρικές πλακέτες ή οι μνήμες Ram. Να μη γίνει καλύτερα λόγος για τα πληκτρολόγια ή τα ποντίκια, τα οποία αν όχι όλα, σχεδόν όλα θα έχουν κάποια rgb λειτουργία.

Τι είναι “RGB” 

Για να επιστρέψουμε πίσω στο θέμα μας, RGB είναι μία σχετικά νέα λειτουργία που έχει εισαχθεί στην αγορά των υπολογιστών. Τα γράμματα σημαίνουν Red, Green και Blue, τα τρία χρώματα από τα οποία μπορούν να δημιουργηθούν όλα τα υπόλοιπα. Όπως προαναφέρθηκε μπορεί να συναντήσει κανείς RGB σχεδόν σε όλα τα μέρη ενός υπολογιστή, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Κάποιες εταιρείες πλέον δεν διστάζουν να εισάγουν Chroma λειτουργίες ακόμα και σε οθόνες και άλλα μέρη τα οποία δεν θα περίμενε κανείς να τις βρει.

Συμβουλές

Βεβαίως ο καθένας μπορεί να έχει στον υπολογιστή του διάφορα RGB μέρη. Σήμερα θα δούμε μαζί πώς μπορούμε να κάνουμε αυτό το πράγμα σωστά χωρίς υπερβολές και αναδεικνύοντας τον υπολογιστή μας.

Ξεκινώντας να πούμε βεβαίως το σημαντικότερο, ότι πρέπει να υπάρχει μία αρμονία στα χρώματα. Υπάρχουν χρώματα τα οποία δεν ταιριάζουν μεταξύ τους, και θα ήταν λάθος να συνδυάσουμε τέτοια δύο για το οποιοδήποτε οπτικό αποτέλεσμα. Δεύτερον είναι σημαντικό να έχουμε μία αρμονία και μία σύνδεση ανάμεσα στα διάφορα εφέ που θα έχουμε στην κάθε συσκευή. Για όσους δεν γνωρίζουν τα εφέ είναι οι τρόποι με τους οποίους τα φώτα συμπεριφέρονται ανάλογα τη ρύθμιση. Κάποια διαδεδομένα εφέ είναι το Rainbow, δηλαδή παράθεση όλων των χρωμάτων συνεχόμενα, το static, όπου ένα χρώμα παραμένει και δεν αλλάζει, και η εναλλαγή μεταξύ δύο χρωμάτων.

Για λόγους διευκόλυνσης θα ήταν καλό οι διάφορες συσκευές οι οποίες έχουν Chroma στοιχεία να είναι της ίδιας εταιρείας. Για παράδειγμα η κάρτα γραφικών και η μητρική πλακέτα μπορούν να είναι της ίδιας εταιρείας όπως Gigabyte η MSI. Αυτό βοηθάει αφενός να γίνει η ρύθμιση πιο εύκολα έτσι ώστε να υπάρχει μία σύνδεση στα εφέ, και αφετέρου να μη χρειάζεται να μπλέξουμε με πολλά διαφορετικά προγράμματα ρύθμισης φώτων.

Βέβαια δεν θα βάλουμε τη λειτουργικότητα ή το μπάτζετ μας πιο κάτω από το να ταιριάζουν τα φώτα. Για αυτούς όμως οι οποίοι έχουν ένα συγκεκριμένο μπάτζετ, σχετικά μεγάλο και γνωρίζουν ότι θέλουν να έχουν και ένα όμορφο RGB αποτέλεσμα, συνιστάται ιδιαίτερα η επιλογή μερών από την ίδια εταιρεία.

Προσωπική Γνώμη

Προσωπικά δεν είχα επαφές με RGB στοιχεία μέχρι το τελευταίο υπολογιστή τον οποίο έφτιαξα πρόσφατα. Αυτός, από τη μητρική πλακέτα μέχρι την υδρόψυξη έχει στοιχεία RGB. Ενώ το αποτέλεσμα είναι αρκετά όμορφο, το να κατεβάσεις τα διάφορα  προγράμματα για να το δημιουργήσεις είναι αρκετά κουραστικό. Έχω τρία προγράμματα για το hardware και δύο για τα περιφερειακά, κάτι το οποίο είναι αρκετά κουραστικό, ιδιαίτερα στο να συγχρονίζεις τα εφέ.

Κατά τη γνώμη μου, τα RGB είναι ιδιαίτερα όμορφα όταν χρησιμοποιούνται σωστά και με μέτρο. Με τη χρήση τους, μπορεί κανείς να δημιουργήσει ένα πολύ όμορφο build.

Πριν κλείσω να αναφερθώ στα διάφορα λογισμικά τα οποία “αντιμετώπισα” στην πορεία για να φτιάξω και εγώ ένα RGB αποτέλεσμα.

Το MSI Mystic Light ήταν το πρόγραμμα που με προβλημάτισε περισσότερο. Χωρίς να δίνει κάποια ιδιαίτερη οπτική δυνατότητα για τη Motherboard και τις RAM, ήταν αρκετά δύσχρηστο, τουλάχιστον στην αρχή. Αντίθετα το Kraken της NZXT, παρόλο που με τη βοήθεια του έφτιαξα τα φώτα μόνο της ψύκτρας μου, ήταν ένα αρκετά user-friendly πρόγραμμα το οποίο σε αντίθεση με το Mystic light βοηθάει και σε άλλες μεριές του υπολογιστή. Για παράδειγμα επιτρέπει την παρακολούθηση θερμοκρασιών, το οποίο κάνω ιδιαίτερα συχνά.

Τέλος για τα περιφερειακά, έχω μόνο περιφερειακά Razer άλλα δύο προγράμματα της. Για το ποντίκι και τα ακουστικά χρησιμοποιώ το Razer Synapse 2.0, ενώ για το πληκτρολόγιο χρησιμοποιώ το νέο Razer Synapse. Οφείλω να ομολογήσω ότι στην αρχή αυτό ήταν κάτι το οποίο με εκνεύρισε ιδιαίτερα. Κατάλαβα όμως ότι το νέο Razer Synapse έχει πολλές περισσότερες δυνατότητες από το παλιό, και έχει πιο ωραίο UI.

Γενικά να θυμάστε ότι ένα καλό αποτέλεσμα χρειάζεται όχι μόνο τα μέσα αλλά και την υπομονή για να δημιουργηθεί.

Ποια είναι η γνώμη σας για τα Chroma Hardware και περιφερειακά? Στείλτε μια φώτο με τα build σας στα σχόλια.

 

0 ΣΧΟΛΙΑ
Feedbacks
Εμφάνισε όλα τα σχόλια

READ MORE

Voldemort Origins of the Heir: Το fan film που τα έβαλε με τη Warner Bros.

Razer Viper 8KHz: Το απόλυτο gaming ποντίκι που ανακοίνωσε η Razer

FIND US ON

6,169Fans
727Followers
301Followers
1,820Subscribers