Η παγκόσμια κυκλοφορία της ταινίας “Soul” πυροδότησε αντιδράσεις

Jamie FoxxΗ παγκόσμια κυκλοφορία της ταινίας Soul πυροδότησε οργή στο διαδίκτυο και τον καλλιτεχνικό χώρο. Ο λόγος; Η ερμηνεία μαύρων χαρακτήρων από λευκούς ηθοποιούς. Το Soul έχει γίνει ευρέως γνωστό ως η πρώτη ταινία της Disney/Pixar με ένα μαύρο χαρακτήρα ως πρωταγωνιστή. Συγκεκριμένα, ο κύριος χαρακτήρας της ταινίας είναι ένας δάσκαλος μουσικής και μουσικός τζαζ που ονομάζεται Joe, στον οποίο δίνει τη φωνή του ο ηθοποιός Jamie Foxx στην αρχική αγγλόφωνη εκδοχή που κυκλοφόρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο σκηνοθέτης Pete Docter συνεργάστηκε με το συν-σκηνοθέτη Kemp Powers και το συν-σεναριογράφο Mike Jones, καθώς και πολλούς ακόμα μαύρους καλλιτέχνες, για να διασφαλίσει ότι η ταινία αντιπροσώπευε με ακρίβεια τον Αφροαμερικανικό Πολιτισμό και την Κουλτούρα του.

Όλες αυτές οι προσπάθειες ευχαρίστησαν ιδιαίτερα τους ευαισθητοποιημένους οπαδούς της Disney/Pixar, αλλά και ανθρώπους του Αφροαμερικανικού κόσμου, που είδαν τη Disney/Pixar να στηρίζει με πράξεις τα δικαιώματά τους, αντιμετωπίζοντας με ίσο τρόπο και χαρίζοντας ίσες ευκαιρίες σε λευκούς και μαύρους καλλιτέχνες.

ταινίεςΌλα όμως άλλαξαν μετά τη παγκόσμια κυκλοφορία της ταινίας Soul στη διεθνή αγορά. Όπως είναι γνωστό και συνηθισμένο, η Disney/Pixar μεταγλωττίζει τις ταινίες της, καθώς απευθύνονται κυρίως σε νεανικό και παιδικό κοινό, το οποίο συνήθως δεν έχει μάθει ανάγνωση ακόμα ώστε να διαβάζει με επιτυχία υποτίτλους. Η απόφαση στη Δανία ο Joe να έχει τη φωνή του λευκού ηθοποιού Nikolaj Lie Kaas, ξεσήκωσε πλήθος οπαδών που ένιωσαν προδομένοι από την Disney/Pixar, νιώθοντας πως όλες οι παραπάνω πράξεις ήταν απλά μια απάτη της εταιρείας και όχι πραγματικό ενδιαφέρον για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών.

Σύμφωνα με εκτενές δημοσίευμα των The New York Times, η ερμηνεία του Lie Kaas στη δανέζικη κυκλοφορία του Soul οδήγησε σε μελετητές και ακτιβιστές που χρησιμοποίησαν την εθνική εφημερίδα Berlingske για να ακουστεί η φωνή τους, δηλώνοντας πως “το casting ήταν ένα παράδειγμα κοινωνικού ρατσισμού(= Societal racism)“. Το άρθρο στην Berlingske είχε ως αποτέλεσμα “μια πύρινη διαμάχη, η οποία ώθησε τον Lie Kaas να εκδώσει μια δήλωση σχετικά με το γιατί είχε αποδεχτεί το ρόλο“. Ο Nikolaj στο facebook: “Η θέση μου σχετικά με οποιαδήποτε δουλειά είναι πολύ απλή. Αφήστε τον άνδρα ή τη γυναίκα που μπορεί να εκτελέσει τη δουλειά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να πάρει τη δουλειά.

Η Δανία δεν είναι η μόνη χώρα του κόσμου που αναστατώθηκε με την τοπική της μεταγλώττιση του Soul. Από τα Πορτογαλικά Μέσα Ενημέρωσης, μαθαίνουμε ότι μια αίτηση για την επαναμεταγλώττιση του Soul στην Πορτογαλία έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 17500 υπογραφές μέχρι τη στιγμή που συντάσσεται αυτό το άρθρο. Η αίτηση αναφέρει εκτός των άλλων: “Αυτή η ταινία δεν είναι απλώς μια ακόμα ταινία και ο τρόπος αναπαράστασής της έχει σημασία.” Παράλληλα στη χώρα ντόπιοι μαύροι καλλιτέχνες που απαιτούν δικαίωση και ίσα δικαιώματα με τους λευκούς, καθώς βασικοί μαύροι χαρακτήρες της ταινίας, ερμηνεύονται φωνητικά από λευκούς ηθοποιούς.

Soul ΠαγκόσμιαΣτη Γερμανία, ο χαρακτήρας του Joe έχει την φωνή του καλλιτέχνη Charles Rettinghaus, ο οποίος είναι λευκός. Ο Rettinghaus κάνει μεταγλώττιση ταινιών στη Γερμανία για τέσσερις δεκαετίες και είναι η επίσημη φωνή των ηθοποιών Jean-Claude Van Damme και Javier Bardem στις τοπικές κυκλοφορίες των ταινιών τους, καθώς στη χώρα μεταγλωττίζονται πολύ περισσότερες ταινίες και όχι μόνο τα κινούμενα σχέδια. Ο Rettinghaus έχει επίσης δώσει τη φωνή του στον Jamie Foxx σε διάφορες ταινίες για πάνω από 20 χρόνια. “Δεν έχει σημασία αν είσαι μαύρος, πρέπει να είσαι οποιοσδήποτε και επιτρέπεται να κάνεις το οτιδήποτε. Γιατί να μην μπορείς να παίξεις ένα λευκό ηθοποιό ή έναν Ινδό ή έναν Ασιάτη;” είπε ο Rettinghaus. Αξίζει να διαβάσετε σίγουρα το πλήρες δημοσίευμα των New York Times σχετικά με το πανικό που προκάλεσε η παγκόσμια κυκλοφορία του Soul. Μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Διαβάστε ακόμα: Family Guy: Αποχώρησε ο Mike Henry, voice actor του Cleveland

0 ΣΧΟΛΙΑ
Feedbacks
Εμφάνισε όλα τα σχόλια

READ MORE

Αυτές είναι οι τιμές των custom Nvidia GeForce RTX 3060

Κυκλοφόρησε επίσημα ο τίτλος της νέας ταινίας του Ανθρώπου Αράχνη

FIND US ON

6,169Fans
727Followers
301Followers
1,850Subscribers