Γιάννης “Rubus” Ρουμπούλιας: Συνέντευξη με τον ηθοποιό και βραβευμένο δημιουργό κομικς

Ο Γιάννης “Rubus” Ρουμπούλιας, είναι Έλληνας βραβευμένος δημιουργός κόμικς και γελοιογράφος. Συμμετέχει επίσης ως ηθοποιός σε ταινίες.

Τα χρονικά του δρακοφοίνικαΤο 2005 συνεργάστηκε με τον εκδοτικό οίκο Ψυχής τα Λαμπυρίσματα γράφοντας και σχεδιάζοντας το πρώτο ελληνικό μηνιαίο κόμικ ηρωικής φαντασίας  Τα Χρονικά του Δρακοφοίνικα. Το κόμικ αυτό αποτελεί την πρώτη του μεγάλη δουλειά στο χώρο των κομικς και είναι η δουλειά που τον έκανε να βραβευτεί μέσω πανελλαδικής ψηφοφορίας, το 2006, το 2007 και το 2008 ως ο Καλύτερος Έλληνας Δημιουργός Κόμικς, ενώ το 2007 το κόμικ απέσπασε το βραβείο της Καλύτερης Ελληνικής Σειράς Κόμικς στα πλαίσια του φεστιβάλ κόμικς Comicdom Convention. Από το 2011 εως σήμερα, δούλεψε στην εταιρία Arcana Comics (DEADLY HARVEST, ZIPPER Vs DOMINATRIX: THE SLAVE TRADE, THE STEAM ENGINES OF OZ), στην ARH ComiX ως σχεδιαστής (ARHIAN, THE HEAD HUNTRESS) και στην IDW ως cover artist. Την περίοδο 2007-2010 δούλεψε ως γελοιογράφος στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ. Η πιο πρόσφατη δουλειά του είναι η τριλογία ΝΥΦΕΣ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥΛΑ, από την Jemma Press, σε σενάριο Αβραάμ Κάουα και οι παλαβές φαρσοκωμωδίες ΠΟΝΑΝ Ο ΜΑΡΜΑΡΟΣ, Ο ΠΑΝΙΣΧΥΡΟΣ ΜΕΓΙΣΤΑΝΑΣ ΤΩΝ ΝΙΝΤΖΑ και 300 VS ΚΘΟΥΛΟΥ.

rubusΤο 2005 μαζί με τον Άρη Καπλανίδη, επανδρώνουν την ερασιτεχνική κινηματογραφική ομάδα της Nostalgeek Productions, και δημιουργούν τον μύθο του Μεγιστάνα Σέκερη με την ταινία Ο Πανίσχυρος Μεγιστάνας των Ninja, η οποία ολοκληρώθηκε το 2007. Κάποια στιγμή η ταινία (χωρίς τα extras και τις κομμένες σκηνές) ανέβηκε στο torrent site demonoid.com, και μέσα σε μερικούς μήνες την έκαναν download γύρω στους 30000 ανθρώπους! Ακολούθησε η γνωριμία και η συνεργασία με το σκηνοθέτη Θάνο Κερμίτση για τις ταινίες Παρτίδες με το Χάρο, Ζήσε σα μπάτσος, ψόφα σα σκύλος και Τρωγλοδύτες. Ο Ρουμπούλιας ήταν ο πρωταγωνιστής και ο σεναριογράφος της πολυβραβευμένης ταινίας επικής φαντασίας Τα Χρονικά του Δρακοφοίνικα: Αδάμαστος σε σκηνοθεσία Θάνου Κερμίτση, η οποία βγήκε στους Ελληνικούς Κινηματογράφους τον Νοέμβριο του 2013 και ήταν η πρώτη ελληνική ταινία επικής φαντασίας βασισμένη σε κομικ.

Χρήστος Αρφάνης [Three Pixels Lab]: Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με τα κομικς ; Είναι δύσκολο να είναι κάποιος δημιουργός κομικς στην Ελλάδα;  

RubusΓιάννης “Rubus” Ρουμπούλιας: Ήδη το σκεφτόμουν από πολύ νεαρή ηλικία. Γενικά, πάντα είχα επαφή με κόμικς, καρτούν, ταινίες κι αργότερα με επιτραπέζια παιχνίδια ρόλων οπότε όλοι οι φανταχτεροί κόσμοι ενίσχυσαν την επιθυμία μου να ασχοληθώ με αυτό το τόσο δημιουργικό μέσο. Τίποτα δεν είναι εύκολο γενικά, ειδικά αν έχει να κάνει με επάγγελμα τέχνης στον ελλαδικό χώρο. Το παν είναι να έχει κάποιος επιμονή, υπομονή, αγάπη και μεράκι γι’αυτό που κάνει, ανοιχτούς αισθητήρες για να αφουγκράζεται τον κόσμο γύρω του αλλά και γερό στομάχι. Αν αγωνίζεσαι γι’ αυτά που αγαπάς πιστεύω αργά ή γρήγορα θα δικαιωθείς.

Χρήστος Αρφάνης [Three Pixels Lab]: Πως σε έχει βοηθήσει η τεχνολογία στην δουλειά σου;

nerdulaΓιάννης “Rubus” Ρουμπούλιας: Από τη στιγμή που αποφάσισα να μάθω να χρησιμοποιώ ηλεκτρονικά εργαλεία πραγματικά μου “λύθηκαν” τα χέρια σε πολλούς τομείς. Καταρχάς πλέον έχω περισσότερο και πιο καθαρό χώρο στο σπίτι γιατί δε σκουπίζω απορρίμματα γόμας, δε μουτζουρώνονται τα χέρια μου πλέον σε ενοχλητικό βαθμό και δε χρειάζομαι μεγάλο αποθηκευτικό χώρο για χαρτιά και υλικά. Φυσικά δεν έχω σταματήσει να χρησιμοποιώ και παραδοσιακά εργαλεία ή υλικά, μα έχουν περιοριστεί σημαντικά. Πλέον σχεδιάζω σε μια Wacom Cintiq 24 Touch 24 ιντσών και πολύ τη χαίρομαι. Επίσης σίγουρα το ίντερνετ έχει βοηθήσει πολύ στο να διαδοθεί η δουλειά μου πολύ πιο πέρα από τα ελληνικά σύνορα. Σημαντικό για κάθε καλλιτέχνη στις μέρες μας!

Χρήστος Αρφάνης [Three Pixels Lab]: Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου δημιουργοί κομικς και ποια τα αγαπημένα σου comic book (limited series/story arc) ;

conan the barbarianΓιάννης “Rubus” Ρουμπούλιας: Είναι πάρα πολλοί και λίγο ή πολύ όλοι με έχουν επηρεάσει και μου έχουν δώσει σημαντικά εφόδια για να προχωρήσω με την τέχνη μου. Σίγουρα από τους σημαντικότερους είναι οι John Buscema, Jim Steranko, Sergio Toppi, Claudio Castellini, Kentaro Miura, Simon Bisley, Akira Toriyama, Enrico Marini και άλλοι πολλοί. Από Έλληνες ξεχωρίζω και με εμπνέουν εξίσου πολύ οι Μάνος Λαγουβάρδος, , Ηλίας Κυριαζής, Dani, Μιχάλης Διαλυνάς, Αγγελική Σαλαμαλίκη, Χρήστος Μαρτίνης και άλλοι, εξίσου πολλοί! Ανέκαθεν η αγαπημένη μου κόμικς σειρά όλων των εποχών ήταν ο Κόναν ο Βάρβαρος με δεύτερο να έρχεται το Berserk αλλά και το Scott Pilgrim. Πλέον διαβάζω όλα τα είδη χωρίς να ξεχωρίζω ή να απορρίπτω κάποιο. Όταν μια ιστορία έχει κάτι να μου πει και με ψυχαγωγεί, με τραβάει να τη διαβάσω και να την αγαπήσω, άσχετα με το είδος στο οποίο ανήκει.

Χρήστος Αρφάνης [Three Pixels Lab]: Η ηθοποιία πως προέκυψε; Ποιο ερέθισμα σε έκανε να στραφείς και σε αυτόν τον χώρο; Υπάρχει κάποιος ηθοποιός που θαυμάζεις και ίσως αποτελεί έμπνευση για εσένα;

Masters of the Universe 1987Γιάννης “Rubus” Ρουμπούλιας: Η πρώτη ταινία που είδα στο σινεμά και άρχισε να με γοητεύει σαν μέσο, ήταν το Masters of the Universe του 1987 με τον Dolph Lundgren και τον Frank Langella. Από τότε άρχισα να βλέπω πολλές ταινίες, κυρίως φαντασίας και περιπέτειες στην αρχή, μα όλων των ειδών, όσο μεγάλωνα σε ηλικία. Αυτή η αγάπη για το σινεμά, σε συνδυασμό με την ενασχόληση μου με το επιτραπέζιο παιχνίδι ρόλων Dungeons and Dragons μου έδωσαν όλα αυτά τα ερεθίσματα ώστε να πειραματιστώ και με την υποκριτική. Ήταν ουσιαστικά ένα χόμπι που μου άρεσε πολύ και ακόμη και τώρα που το κάνω ημιεπαγγελματικά, το διασκεδάζω απεριόριστα. Σίγουρα τα ινδάλματά μου σε αυτόν τον τομέα ήταν τα μεγαθήρια της δράσης Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone, Jackie Chan, Bud Spencer και πολλοί άλλοι. Όνειρο μου κάποια στιγμή είναι να κάνω μια ταινία με καταιγιστική δράση όπως ο Εξολοθρευτής 2 που είναι η αγαπημένη μου ταινία, όλων των εποχών!

Χρήστος Αρφάνης [Three Pixels Lab]: Τι σχέδια έχεις για το μέλλον; Τι μπορείς να μας πεις για το Nerdula ;

ΑειμάχοςΓιάννης “Rubus” Ρουμπούλιας: Αυτή την περίοδο δουλεύω μαζί με τον σκηνοθέτη\σεναριογράφο Χάρη Γιουλάτο και τον ιστορικό\συγγραφέα Λεωνίδα Ανδριώτη στο ιστορικό κόμικ φαντασίας “Αειμάχος”. Ο “Αειμάχος” θα αφορά τις περιπέτειες ενός αθάνατου πολεμιστή, του Αριστόμαχου, από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα.  Το πρώτο άλμπουμ θα αφορά μια περιπέτεια κατά το 1821 μ.Χ. και  “παντρεύει” ιστορικά και μυθολογικά πρόσωπα, πλάσματα και γεγονότα. Ειδικές ευχαριστίες έχει από μένα κι ο Θανάσης Πετρόπουλος για την έμπνευσή του με το έργο του “Μυστήρια Πράματα”. Θα είναι το πρώτο πρότζεκτ που θα εκδοθεί μέσω του Nerdula Creative Lab, ενός εκδοτικού οίκου\εταιρείας παραγωγής που ιδρύσαμε από κοινού με τους Γιώργο Σούλα και Γιώργο Πάνου, με σκοπό να φέρουμε φρέσκες ιδέες στον εκδοτικό, και όχι μόνο, χώρο της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ήδη έχουμε αρκετά πρότζεκτ να αναμένονται για όλο το 2021 κι ελπίζουμε, αν πάνε όλα καλά, να μπορέσουμε να προσφέρουμε σε αναγνωστικό και φιλοθεάμον κοινό, μια μεγαλύτερη γκάμα από έντυπες εκδόσεις, digital comics, free web comics και πολλές άλλες παραγωγές. Όλα θα είναι διαθέσιμα μέσω του site μας που βρίσκεται υπό κατασκευή. Μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή του eshop μας, θα επικοινωνήσουμε και τα πρώτα πρότζεκτ που θα είναι έτοιμα για προπαραγγελία. Το Nerdula Creative Lab θα δώσει μεγάλο βάρος στις προπαραγγελίες, εφόσον είναι άγνωστο το πότε θα μπορέσουμε να βρεθούμε ζωντανά στα αγαπημένα μας comic conventions για να προωθήσουμε τις δημιουργίες μας.

Χρήστος Αρφάνης [Three Pixels Lab]: Και τέλος… εάν ήσουν χαρακτήρας κόμικς, ποιος θα ήσουν;

Γιάννης “Rubus” Ρουμπούλιας: Μάλλον θα ήμουν ένας πιο γλυκούλης Λόμπο. Λατρεύω τη σάτιρα και το χιούμορ του Λόμπο αν και πολλοί το περνούν για απλή καφρίλα. Προσωπικά πιστεύω πως είναι έξυπνα κάφρικη σάτιρα. Εναλλακτικά θα ήμουν ένας πιο βάρβαρος Μπαγκς Μπανυ.

 

Το Three Pixels Lab και ο Χρήστος Αρφάνης θέλουν να ευχαριστήσουν τον Rubus για τον χρόνο του και να του ευχηθούν κάθε επιτυχία με το Nerdula!

0 ΣΧΟΛΙΑ
Feedbacks
Εμφάνισε όλα τα σχόλια

READ MORE

FIND US ON

6,168Fans
727Followers
301Followers
1,820Subscribers